Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 november 2018

Jakten på vanadin drabbar markägarna

Protesterna mot gruvbrytning växer på olika håll i landet. I såväl Oviksbygden i Jämtland som på Österlen i Skåne höjs röster mot storbolagens planer. Enligt motståndarna mot gruvbrytningen står stora naturvärden på spel och grundvattnet hotas av förgiftning.

 Motståndsrörelsen mot vanadinbrytning på Österlen, VetoNu, hjälper markägaren Sandra Lindström med sonen Leo hur hon ska agera. Från vänster: Kicki Myrberg, Göran Gustafsson, moder Christa, Anita Ullman, greve Carl Piper och Sandra Lindström med sonen Leo.
Motståndsrörelsen mot vanadinbrytning på Österlen, VetoNu, hjälper markägaren Sandra Lindström med sonen Leo hur hon ska agera. Från vänster: Kicki Myrberg, Göran Gustafsson, moder Christa, Anita Ullman, greve Carl Piper och Sandra Lindström med sonen Leo. FOTO: STEFAN LINDBLOM/Helsingborgs-Bild

Det handlar om vanadin – en eftertraktad metall som spås en lysande framtid eftersom den gör det möjligt att lagra den energi som alstras i vind- och solanläggningar.

Men det är också en metall som väcker oro och starka känslor eftersom brytningen av den innebär risker för miljön.

Grundvattnet kan förgiftas

– Det är väl utmärkt om man hittar ett ämne i marken som är bra för miljön, men man måste tänka på den miljöpåverkan det innebär att ta upp den och det är vi som får betala priset. Om grundvattnet förgiftas innebär det att vi inte kan leva här, säger Kicki Myrberg i protestgruppen VetoNu.

På Österlen i Skåne är det det brittiska bolaget Scandivanadium som fått tillstånd att provborra efter vanadin i samtliga elva områden som de ansökt om.

Oviksbygden mot brytning av vanadin

 Manifestation mot brytning i Oviken i Jämtland 2014.
Manifestation mot brytning i Oviken i Jämtland 2014. FOTO: Daniel Arvastsson

I Oviksbygden vid Storsjön i Jämtland har planerna kommit längre. Där ansöker bolaget EU Energy Corp om att få öppna ett dagbrott för brytningen.

– Men det finns fortfarande en möjlighet att stoppa bolagets planer eftersom det krävs en miljöprövning, säger Daniel Arvastsson, som leder den tvärpolitiska protestgruppen Oviksbygden mot brytning.

Läs också: Gruvbolaget Boliden tvingar hel by att flytta

Drog nytta av Shell-protesterna

I Skåne togs markägarna minst sagt på sängen när de i början av sommaren fick veta att Scandivanadium sökt tillstånd att provborra. Men samtidigt hade de en erfarenhet från protesterna mot Shells provborrningar efter gas i samma område 2009 som de hade nytta av nu.

Bildade VetoNu

Snabbt bildade de gruppen VetoNu. Motståndsrörelsen mot gruvplanerna utgörs av bland andra greve Carl Piper, abbedissan moder Christa Claesson på benediktinnunnornas kloster Mariavall, och andra markägare.

Namninsamling för ny minerallag

 Anita Ullman är ordförande i proteströrelsen
Anita Ullman är ordförande i proteströrelsen FOTO: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD

– Vi försöker hjälpa markägare så de vet hur de ska agera om de blir kontaktade av Scandivanadium. Den politiska delen av vårt arbete sätter igång så fort det finns en ny regering. Då kommer vi att uppvakta näringsministern med namnunderskrifterna vi har samlat in och kräva att man gör en ny utredning av minerallagen, säger VetoNu:s ordförande Anita Ullmann som äger ett torp i Andrarum.

De första markägarna har redan fått arbetsplanen för provborrningarna. Sandra Lindström och hennes man Oskar i Spjutstorp fick nyligen beskedet att arbetet startar så snart frosten har kommit och marken har blivit hård nog för att klara tunga maskiner.

Läs också: Markägare körs över i jakten på mineraler

Vill inte ha en gruva

 Här från sitt köksfönster kan Sandra Lindström och sonen Leo se var det brittiska bolaget vill provborra efter vanadin. Platsen ligger bara 400 meter från deras hus.
Här från sitt köksfönster kan Sandra Lindström och sonen Leo se var det brittiska bolaget vill provborra efter vanadin. Platsen ligger bara 400 meter från deras hus. FOTO: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD

– Bolaget vill göra arbetet nu i vinter eftersom det blir mindre skador på fälten om marken är frusen, berättar Sandra Lindström.

– Jag har väl inte så mycket emot att de provborrar, men jag är rädd för att de hittar vanadin och jag vill absolut inte ha en gruva på vår mark.

Borrhålen blir enligt bolaget Scandinavium 7,5 centimeter breda och 50-75 meter djupa. I arbetsplanen lovar bolaget största möjliga försiktighet. Spillvatten från borrningarna tas om hand i ett slutet system och borrhålen fylls igen med betonitlera.

– Men vad händer om de hittar tillräckligt stora mängder vanadin för att det ska löna sig att bryta. Det handlar om stora arealer med 50-100 meter djupa dagbrott. Man behöver bryta väldigt mycket skiffer för att få fram det låghaltiga vanadinet, säger Göran Gustafson i VetoNu.

Metallen finns i alunskiffer som det finns gott om på Österlen och i fjällkedjan, men det förekommer också på Öland, i Närke och i Väster- och Östergötland. Problemet är att alunskiffer även innehåller uran och tungmetaller som zink och bly. Medlemmarna i VetoNu och de boende i Oviksbygden fruktar att det kan läcka ut i grundvattnet.

Läs också: Förslag: Gruvor ska ta större ansvar för städnotan

Läcka påverkar ned till Bottenhavet

 Karta över området i Oviken i Jämtland.
Karta över området i Oviken i Jämtland. FOTO: Daniel Arvastsson

– Om förorenat vatten skulle läcka ut i Storsjön påverkar det hela vattensystemet ned till Bottenhavet. Det här måste stoppas. Vi har den mest tandlösa minerallagstiftning man kan tänka sig och vi kräver att den ändras och att det införs ett förbud mot gruvbrytning i alunskiffer, säger vänsterpartisten Elin Hoffner som är aktiv i Oviksbygden mot brytning.

Även VetoNu:s primära mål är att få till stånd en ändring av vad de anser är en alldeles för generös och otidsenlig lag om gruvdrift.

– Om inte minerallagen ändras kommer samma sak att upprepas gång på gång. För tio år sedan var det Shell som ville provborra. När vi lyckades stoppa det var det många som jublade, men jag sa ”vänta och se, om inte lagen ändras kommer ett nytt bolag att komma om tio år.” Det är precis vad som har skett, säger Carl Piper.

I Skåne är det inte bara jordbruksmark som hotas. Även 500 hektar av Verkeåns naturreservat ligger inom de 22 000 hektar som det brittiska bolaget fått tillstånd att provborra i.

Moder Christa från Mariavall

 Moder Christa Claesson från klostret Mariavall.
Moder Christa Claesson från klostret Mariavall. FOTO: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD

– Och i en tid som denna ska man inte förstöra värdefull åkermark, säger moder Christa som från klostret Mariavall leder motståndet mot planerna på gruvdrift.

Scandivanadiums vd, David Minchin, har i intervjuer garanterat att bolaget ska ta största möjliga miljöhänsyn.

– Att vi undersöker ett område betyder inte att vi vill bryta vanadin just där, utan målet är att så snabbt som möjligt avgränsa oss till betydligt färre och mindre områden, säger han.

Det lugnar inte markägarna på Österlen.

Läs också: Upproret Landstormen: ”Missnöjet ute i landet har sjudit länge”

”En kall hand över området”

 Motståndarna mot gruvdrift i gruppen, VetoNu, vill utestänga gruvbolaget från Österlen. Från vänster: Göran Gustafson, Carl Piper, Kicki Myrberg, moder Christa, Sandra Lindström med sonen Leo och gruppens ordförande Anita Ullman.
Motståndarna mot gruvdrift i gruppen, VetoNu, vill utestänga gruvbolaget från Österlen. Från vänster: Göran Gustafson, Carl Piper, Kicki Myrberg, moder Christa, Sandra Lindström med sonen Leo och gruppens ordförande Anita Ullman. FOTO: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD

– Även om de inte skulle hitta tillräckligt stora mängder för att det skulle vara lönsamt med gruvbrytning i dag kan läget förändras om några år, om världsmarknadspriset på vanadin går upp. Det är som att lägga en kall hand över hela området så att vi inte vet vad som kommer att hända med vår mark, säger Göran Gustafson.

 Utanför Onslunda på Österlen finns rester från gruvbrytning på 1940-talet, marken är förstörd och 20 meter djupa gruvschakt ligger i dagen mitt ute i den fina skogen vid Onslunda.
Utanför Onslunda på Österlen finns rester från gruvbrytning på 1940-talet, marken är förstörd och 20 meter djupa gruvschakt ligger i dagen mitt ute i den fina skogen vid Onslunda. FOTO: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD

Det här är vanadin

  • Vanadin är ett sällsynt, mjukt, metalliskt grundämne med atomnummer 23 i det periodiska systemet. Den används främst i hårda legeringar, till exempel tillsammans med krom, som ofta används i verktyg.
  • Det senaste året har priset på Vanadin ökat kraftig på grund av ökad efterfrågan. Orsaken är bland annat att det beskrivs som den energimetall som har de största framtidsutsikterna.
  • Vanadin har särskilt goda egenskaper vid lagring av el, till skillnad från till exempel litiumjonbatterier som förlorar sin laddningsförmåga efter en viss tid, kan vanadin redox-batterier laddas i det oändliga och behåller sin laddning längre.
 Daniel Arvastsson.
Daniel Arvastsson. FOTO: Privatfoto

Källa: Elbilsnytt.se, Wikipedia, m fl.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen