Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 oktober 2015

Jättarna ger upp – då räddar de handeln på landsbygden

Tawfik från Israel och hustrun Hanaa från Palestina räddar lanthandeln när de stora jättarna sviker. Sölvesborg, Timmernabben, Nävragöl, Kungsäter, Fågelfors, Mariannelund och Silverdalen är orter där de har gripit in.

Tawfik och Hanaa Ghosheh kom på 16:e plats över Lands 100 hetaste lantisar 2013. Då hade de redan räddat flera butiker och sedan har det rullat på, som vi skrev i Land 2014.

Tidningen Land har skrivit om paret tidigare.

Nu har även tidningen Entreprenör uppmärksammat paret.

Tawiks och Hanaas historia tar sin början 2000 på Västbanken, då Tawik frågade en kvinna om vägen. Kvinnan var Hanaa och de blev ett par. Eftersom Tawfik är israel och Hanaa palestinier var deras kärlek förbjuden och hon flydde till Sverige. Tawfik kom efter.

Gick bra direkt

De hamnade i Blekinge och började bygga upp en kedja av mataffärer. Tawfik var erfaren efter att ha drivit sju butiker utanför Jerusalem.

I Sölvesborg låg den första affären som Hanaa och Tawfik tog över.

– Märkvärdigt nog gick det bra direkt för oss, säger Hanaa, i en intervju med tidningen Entreprenör.

– Vi lyckades fördubbla omsättningen på en månad, säger Tawfik.

Varje affär en utmaning

Hanaa lärde sig svenska snabbt. Tawfik hade det lite värre med språket.

– Första tiden när vi drev affären i Sölvesborg kunde jag bara säga ”hej”, ”hur mår du?” och ”hejdå”. Jag vet inte vad kunderna tänkte, säger Tawfik.

Tack vare sin kompetens och entreprenörsanda gick det ändå vägen.

Hanaa och Tawfik tog över Tempobutiker i Kristianstad och Tving utanför Karlskrona. Sedan blev de ägare även till lanthandlar i Holmsjö, Broakulla, Halltorp, Timmernabben, Nävragöl, Kungsäter och Avesta med flera platser. Det här är orter som Coop och ICA har gett upp.

– Varje affär är en utmaning. Det gäller att se till att den i alla fall inte går med förlust, säger Tawfik.

Drömmer om att bli grossist

Det är inte är lätt att få lönsamhet i småbutiker.

Tawfik anser att det största hindret är det svenska systemet med grossister.

– I Israel och USA och de länder jag har erfarenhet ifrån måste grossisten komma och kyssa handlarens hand och be om att få leverera varor till handlaren. Men i Sverige är det precis tvärtom. Här måste handlaren kyssa grossistens hand och be om att få handla av grossisten, säger Tawfik.

Tawfiks drömmer om att starta ett eget grossistföretag.

– Jag skulle vara lätt att ha att göra med. Alla butiker skulle få handla från mig oavsett om de hade en miljon eller 50 miljoner i omsättning. Jag skulle inte försätta handlarna i svårigheter bara för att jag vill ta ut upp emot 30 procent i vinst, utan jag skulle nöja mig med 15 procent, säger han.

Tawfik har själv priserna på alla 2500 produkter i huvudet.

– I början när jag har startat en butik så arbetar jag där minst två dagar i veckan och beställer alla varorna själv. Det är viktigt att beställa rätt för annars kan det gå med minus direkt, säger han.

En av fyra butiker borta

Flera av sina tidigare affärer har de sålt vidare.

– Men vi har alltid sett till att butikerna lever kvar i samhällena även efter att vi har sålt dem, berättar Tawfik.

Han tycker att alla samhällen borde ha en livsmedelsaffär.

– Det måste finnas affärer även på små orter i Sverige. Det är viktigt för att samhällena ska överleva, säger Hanaa.

Och Tawfiks och Hanaas insatser behövs. Enligt en granskning av SVT för några år sedan har över 2 000 matbutiker försvunnit sedan 1996, en av fyra.

Värst är det i glesbygdskommunerna. Bara två av fem småbutiker, med en omsättning på mindre än sju miljoner kronor per år finns kvar jämfört med 1996, enligt SVT:s granskning.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen