Jätteprojektet som lyfter livet i skärgården
Bättre gästhamnar, fler båtplatser och rustade reningsverk – med 42 miljoner kronor från EU ska öarna i Stockholms skärgård få mer livskraft året om. På lilla Svartsö, mellan Möja och Ljusterö, är det de kvinnliga entreprenörerna som driver förändringen.
Regnmolnen driver närmare och det ilar lite kyligt när en vindpust hugger tag i jackan. Men trots att just den här försommardagen inte visar sig från sin ljusaste sida så ger det stilla kluckandet under bryggan vid bastun och den kvardröjande doften av eldad ved en känsla av ro.
Här är man långt från t-banans trängsel och storstadens ständiga ljudkakafoni. Cilla Heurlin, 44, skrattar och nickar instämmande.
– Det är den bästa av två världar, nära Stockholm men ändå total glesbygd.
EU-projektet Seastop
Svartsö är en av öarna i Stockholms skärgård som får pengar från EU-projektet Seastop, som ska utveckla 21 småhamnar i Sverige och Finland. Tillsammans med investeringar från länsstyrelsen och öns egna företagare ska resultatet bland annat bli att pontonbryggor byggs ut, fler båtplatser kommer till och servicehuset rustas upp. Med fler besökare kan ön bli mer levande hela året och entreprenörerna här får fler kunder.
Läs också: Skärgårdsidyll vinner stort turismpris
– Det är klart att Seastop betyder jättemycket för oss här på ön. Förutom många besökare så skulle vi kunna öka på produktionen och fler handlare kan då köpa vår färdigmat. För så är det, vi vill växa och bli större, säger Cilla Heurlin som driver Örätt tillsammans med Lena Salomonsson, 50, och Catarina Zederman, 48.
Närodlad och ekologisk färdigmat
Alla tre kvinnorna har lång erfarenhet inom restaurang- och konferensbranschen. Deras företag Örätt producerar närodlad och ekologisk färdigmat, sköter catering och säljer matkassar. Varje vecka skeppas uppemot 1 500 färdigrätter iväg till kunder på fastlandet och i skärgården – bland annat tre ICA-butiker och kaffe- och matleverantören Convini.
Gamla sågen blir bistro
Efter att ha fått bidrag från länsstyrelsen har Örätt numera också en egen godsbrygga i Skälvik. Men Cilla Heurlin har fler strängar på sin lyra – just nu borras och hamras det i den gamla sågen för här ska en ny bistro stå klar till månadsskiftet juni-juli.
Utanför den gamla rödmålade träbyggnaden ligger presenningar i leran – om några månader kommer platsen att prydas av uteserveringens bord och stolar. Cilla Heurlin sjuder av idéer och optimism när hon visar runt inne i den gamla sågen – pekar på rostiga maskiner, gamla mjölkkannor och målade träskyltar från förr.
Läs också: 20 svenska resmål för dig som gillar häftig natur
Gillar återbruk
– Det här ska vara kvar, det ska vara lite rufft. Vi gillar återbruk och mycket av porslinet och möblerna till bistron har vi fått av grannar. Och en kompis är jätteduktig på att göra skyltar, titta här, säger hon och håller fram en jugendinspirerad svartvit dekor.
Pappa Christer är egentligen pensionerad, men han har gått in som projektledare för ombyggnaden av den gamla sågen. ”När dottern vill ha något får man lyda”, skojar han.
Kompletterar varandra
Med uthyrning av den vedeldade bastun vid bryggan har Cilla Heurlin nu snart tre verksamheter i sin företagarpalett. Det är nödvändigt att vara bra på flera saker när man jobbar i glesbygd, konstaterar hon.
– Men framförallt måste man samarbeta på en sådan här liten ö, och det är tack vare mina vänner som också är företagare här som det fungerar. Vi kompletterar varandra.
60 bofasta på ön
Lotten Andersson, 41, som arrenderar och driver skärgårdshotellet på Norra Svartsö tar hjälp av Örätt när det är stora fester och bjudningar, eftersom hotellet inte har något eget restaurangkök. På den kurviga grusvägen till hotellet passerar vi flakmoppar och fyrhjulingar – de vanligaste fordonen på ön. Förarna vinkar när de kör förbi, med bara 60 bofasta själar känner alla varandra.
Läs också: Underbart! Se korna som simmar till en ö mitt i sjön
– Det är ett litet samhälle och bra stämning, äkta och inte tillrättalagt. Vi som är företagare känner varandra sedan gammalt och hjälp är aldrig långt borta, det är en trygghet, säger hon och rattar in framför den gröna hotellbyggnaden på kullen ovanför ångbåtsbryggan.
Hotellet gynnas
Hotellet har 26 rum och 56 bäddar. Sommartid är det full rulle men under vintern kan det ibland vara väldigt lugnt. Bröllop, 50-årsfester och företagsevenemang är det som räddar under lågsäsongen. Lotten Andersson ser fram emot de stora förändringarna som kommer med Seastop i öns nav, Alsvik. Det kommer att gynna hotellet också.
– All mark är privat här, så det är svårt att utvidga med gästhamnar. I projektet vill man verkligen ta tag i det, genom ett helhetsgrepp på strandremsan i Alsvik. Det är bra, för det betyder att vi kan få fler gäster och att ön blir mer känd.
Ingen arbetslöshet
Att entreprenörsandan är så stark på ön tror hon dels beror på att de som bor och arbetar här verkligen älskar sin ö, och dels på att det inte finns någon arbetslöshet – man får skapa sina egna jobb.
Just nu funderar Lotten Andersson på hur man ska åtgärda något som saknas – en taxiverksamhet. Kanske blir det en eldriven buss som fraktar hotellgästerna till och från Svartsö krog eller den nya bistron.
Läs också: Anna och Julius: ”Här kan vi leva det liv vi alltid drömt om”
Förlänger säsongen
Nere vid bryggan i Alsvik är det full aktivitet för nu har fraktbåten lagt till och lanthandeln kan fyllas på med nya varor. Sozy Newton Hedelin, 60, är lite stressad eftersom hon måste kolla av leveransen, men hinner växla några ord med Lands reporter.
– Med Seastop får vi fler båtplatser här och de fyra sjöbodarna vi hyr ut ska rustas upp. Tillgång till färskvatten, duschar och toaletter i servicehuset kommer förstås att vara mycket välkommet. Vi kommer att kunna förlänga säsongen, det är toppen, säger hon och hugger tag i en låda med grönsaker som ska in på en av hyllorna i lanthandeln.
Det här är Seastop
Central Baltic-programmet är ett av EU:s strukturfondsprogram. Nyligen har programmet beviljat investeringar i tre projekt – Seastop, Smart Marina och Sustainable Gateways. Under en treårsperiod kommer 20 hamnar i Stockholms län att få 42 miljoner kronor i tillskott för att utveckla servicen i gästhamnar och rusta upp reningsverk.
Projektet Seastop arbetar för att utveckla 21 småhamnar i Sverige och Finland, varav 13 finns i Stockholms skärgård. Bidraget från Central Baltic till Seastop ligger på 20 miljoner kronor och tillsammans med ytterligare 6,5 miljoner från offentliga och privata aktörer kommer förtöjningsplatser och service i småhamnarna att förbättras. Kommunerna, landstinget och länsstyrelsen svarar för 25 procent medfinansiering. Värmdö kommun bidrar med 2,2 miljoner kronor.
Läs också: Ann och Kex förvandlade gården till café och leksaksbutik
Kommundirektör Camilla Broo om Seastop
Vad betyder Seastop för Värmdö kommun och Stockholms skärgård?– Seastop gör att fler besökande kan ta del av allt skärgården har att ge. Genom att fler båtturister kan gästa öarna så ökar intäkterna för det lokala näringslivet. Bättre och utökad service i hamnarna ger också nöjdare kunder.
Hamnarna som får stöd:
- Djurönäset
- Fejan
- Grisslehamn
- Harö
- Husarö
- Ingmarsö
- Kyrkviken Berg (Möja)
- Långvik inre (Möja)
- Löka (Möja)
- Lökholmen
- Möjaström (Möja)
- Norra Stavsudda
- Nässlingen
- Rindö
- Rödlöga
- Svartsö
- Grinda
- Nåttarö
- Södra Utö
Svartsö
Svartsö ligger mellan Möja och Ljusterö i Värmdö kommun. Ön är 8 kilometer lång och 1,5 kilometer bred. Svartsö har cirka 60 bofasta och det finns låg- och mellanstadieskola, post, livsmedelsbutik, systembolags- och apoteksombud samt restauranger och hotell. Under sommaren ökar befolkningen till cirka 1000, framförallt genom de många fritidshusen.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.