Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 september 2019

Johannes valde ön Kökar före storstan

Johannes Jansson ärvde en gård mitt i Östersjön, for dit - och blev kvar. Nu är han entreprenör med ögruppen Kökars bästa för ögonen. ”Här finns möjligheterna för den som vill”, säger han.

 Johannes flyttade till Kökar på Åland och blev egenföretagare.
Johannes flyttade till Kökar på Åland och blev egenföretagare. FOTO: Per Groth

Många som flyttar till Kökar i Ålands yttersta havsband gör det för att testa på ölivet i något år eller för att de har anknytning hit. Ön består i själva verket av många mindre öar – precis som hela Åland med över 6 500 öar.

På Kökar finns varken gatubelysning eller ens namn på vägarna. Ungefär 250 personer är bofasta året runt men det kommer många fler på sommaren. Vill du ta dig till fasta Åland tar det två och en halv timme med skärgårdsfärjan – genom en bedårande vacker skärgård. Detsamma om du ska åka till Finland.

Läs också: Kvargbullar med bärfyllning – förtrollande gott från Finland

 Mitt i Östersjön ligger Kökar. Fasta Åland är två och en halv timme bort med färja. Ska du till Finland är restiden lika lång.
Mitt i Östersjön ligger Kökar. Fasta Åland är två och en halv timme bort med färja. Ska du till Finland är restiden lika lång. FOTO: Per Groth

Lämnade Stockholms Gamla stan

Hit flyttade den då 25-årige Johannes Jansson för tretton år sedan. Han ärvde ett skärgårdshemman efter sin pappa och tog steget från Gamla Stan i Stockholm ut i åländska skärgården.

– Jag brukar säga att jag bara flyttade från en ö till en annan. Gamla Stan är ju en ö också, säger han och skrattar när han tar emot oss vid färjeläget.

 En stor hall att jobba i på vintern har Johannes byggt, med tillhörande byggvarubutik.
En stor hall att jobba i på vintern har Johannes byggt, med tillhörande byggvarubutik. FOTO: Per Groth

Han har arbetskläderna på sig, det är hektiskt vid den här tiden på året. Tidig sommar är det många stugägare som vill ha hjälp att få ordning på sina sommarboenden.

– Vi har precis gjort klart ett större renoveringsprojekt av ett hus på en ö 15 minuter med båt härifrån. Där finns inte ens el, säger han och förklarar att det enbart är på huvudön Kökar sådana moderniteter finns.

Startade om med fräscha ögon

Å andra sidan finns faktiskt det mesta här som man kan behöva. Matbutik med stort sortiment, post, skola, bibliotek, bredband via fiber, hotell, gästhamnar. Det är en ö med liv, framåtanda och jobb. Den som söker sig hit behöver inte vara sysslolös.

Så inte heller Johannes. Han är elektriker i grunden men nu driver han byggföretag och har nio anställda. Ytterligare två ska han anställa när vi hälsar på.

– Jo, det finns mycket att göra. Det trodde jag inte när jag flyttade hit. Då tänkte jag att jag skulle jobba som elektriker på sommarhalvåret och sedan veckopendla till Mariehamn på vintern. Så blev det inte.

 För alla som gillar hav och klippor är naturen fantastisk på öarna sydost om Åland.
För alla som gillar hav och klippor är naturen fantastisk på öarna sydost om Åland. FOTO: Per Groth

Saknar du något från ditt tidigare liv?

– Mina gamla vänner men vi träffas ändå. Några kommer hit i sommar. Jag flydde ju inte från något när jag flyttade hit. För den som gör det kan det nog bli en besvikelse. Det är lätt att tro att det är ett paradis här men vardagen är ju densamma oavsett var man är. Det går inte att springa ifrån sina problem.

I Sverige var Johannes anställd, men på Kökar blev han egenföretagare. Han tycker det var bra att han inte hade haft företag tidigare och tagit med sig regler och sådant som var svenskt. Nu har han med fräscha ögon kunnat lära sig hur det går till på Åland.

Blev delägare i gästhamnen

Företagarlivet började när Johannes blev erbjuden att bli delägare i Sandvik gästhamn. Birgitta Pellas som ägde den behövde någon händig person som lagade och fixade och på den vägen är det. Det blev hans ”företagarskola” och han fick snabbt blodad tand. Att kunna styra sin egen tid och utmaningen i att få allt att gå runt var stimulerande.

– Men efter några år fick jag välja – tacka nej till massor av andra uppdrag som jag inte hann med eller stanna kvar i bolaget. Vi sålde gemensamt Sandvik och nu driver jag el- och byggfirma och även byggvaruhus här på Kökar. Jag har ända sedan första året haft sysselsättning året runt. Jag trodde bara att det fanns deltidsarbete på ön, men det finns ett enormt behov av entreprenörer inom många branscher.

 En annan entreprenör på den företagsamma ön är Casper Mickwitz, th. Han driver öns bageri tillsammans med hustrun Susanna. Johannes och han är båda med i den lokala företagarföreningen.
En annan entreprenör på den företagsamma ön är Casper Mickwitz, th. Han driver öns bageri tillsammans med hustrun Susanna. Johannes och han är båda med i den lokala företagarföreningen. FOTO: Per Groth

Numera har Johannes anställda och får lägga en hel del energi på att skapa balans i uppdragsmängden. Att bygga huselement är ett sätt, det går utmärkt att göra på vintern när det är dåligt väder. Är det bra väder är de utomhus och arbetar.

– Vi är inte beroende av turismen eftersom vi erbjuder tjänster åt lokalbefolkning och fastighetsägare.

Läs också: Språkfelen vi alla stör oss på

Detaljplanerat för husbygge

Han märkte tidigt att det var brist på bostäder på ön – vilket det fortfarande är. De som vill flytta hit har ingenstans att bo.

– En bra bostad är viktigt att ha. Därför har jag och tre familjer till på ön köpt mark som vi detaljplanerat och nu ska det byggas sju hus där. Fem tomter är redan sålda.

Jo, du läste rätt. Johannes & Co detaljplanerade själva och sedan godkände kommunen det. Lättare än i Sverige? Javisst.

Korta beslutsvägar en fördel

Faktum är att Johannes varit drivande i flera projekt som gjort livet enklare för öborna. En ny matbutik blev till mycket tack vare hans handlingskraft – men det vill han inte riktigt hålla med om själv.

– Vi var flera som satte oss ner och gjorde en budget. Sen samlade vi ihop 158 000 euro av dem som bor här och de blev alla delägare i fastigheten. Resten fick vi lån till. Nu har vi en fullsorterad nybyggd butik som alla Kökarbor är delägare i.

 Den nya hallen där byggfirman huserar har redan vuxit ur sin kostym. Nio anställda jobbar numera i Johannes Janssons firma.
Den nya hallen där byggfirman huserar har redan vuxit ur sin kostym. Nio anställda jobbar numera i Johannes Janssons firma. FOTO: Per Groth

Beslutsvägarna är korta, visar det sig. Från idé till färdig affär tog det knappt fem månader. Kökar är en egen kommun och gäller det bygglov så kan man sammankalla ett beslutande bygglovsmöte om det ärendet, och enbart det. Då går det fort.

Öns eget knäckebröd

Även bageriet som Casper och Susanna Mickwitz driver ryms i nya lokaler. De kom till ön för några år sedan och Casper började med att köra taxi. Nu är han och frun, med rötter i Brasilien, storbagare. De tog över bageriet som då låg på fasta Åland och flyttade det till Kökar utan särskilda kunskaper om yrket. I sortimentet finns flera brödsorter.

– Kökarknäcket är en succé men det var inget vi räknade med. Det är mycket jobb med det. Nu lanserar vi Kökar Premium och det ska säljas även till Finland, säger Casper som vi träffar utanför hans bageri.

 Johannes Jansson och en av hans anställda, Robin Nylund, t.h. ”Jag har jobbat här i tre år nu och trivs med att jobba så varierat som vi gör”, säger Robin.
Johannes Jansson och en av hans anställda, Robin Nylund, t.h. ”Jag har jobbat här i tre år nu och trivs med att jobba så varierat som vi gör”, säger Robin. FOTO: Per Groth

Han är med i Kökars företagarförening där Johannes är ordförande. Johannes vill inte engagera sig politiskt utan menar att det går att påverka mer via föreningen. Lokalt har politikerna stora möjligheter att påverka vardagen men politikerna på landskapsnivå arbetar inte alltid för att gynna landsbygden, tycker han, då är det bättre att hitta andra vägar att få ett livskraftigt samhälle ute i skärgården.

Livskvalitet på ön

Men allt hans engagemang har haft ett pris. Han är skild sedan några år tillbaka och barnen bor numera i Finland. Den här kvällen ska han hämta hem dem till Kökar med färjan som går till Galtby i Finland, för att de ska fira midsommar med sin pappa.

– Det är nackdelen med företagandet, jag jobbar ungefär 100 timmar i veckan. Jag måste jobba kvällar och helger, kanske mer än i andra branscher eftersom folk idag är väldigt beroende av el, värme och vatten. Antagligen har befolkningen här bättre service än i en storstad. Vi hjälps åt här ute helt enkelt, men för mig är det lite extremt ibland.

 Sandvik Gästhamn var Johannes första företag - han var delägare i det i flera år.
Sandvik Gästhamn var Johannes första företag - han var delägare i det i flera år. FOTO: Per Groth

Natalie Björk heter hans sambo och hon driver öns hotell Brudhäll. Även för henne är det högsäsong under den ljusa årstiden och då kan både hon och Johannes jobba långa dagar. Men de hinner ändå med att vara på sjön med barnen på sommaren och någon utlandssemester på vintern.

Läs också: Kent & Carina älskar sitt orörda retrotorp – kolla in nostalgifesten!

Hur ser du på framtiden, Johannes?

– Jag vill bo här med min familj. Jag trivs med att vara med och utveckla samhället och livskvaliteten är stor. Men hade jag velat bli rik så skulle jag ha varit kvar i Stockholm. Entreprenör är man för att det är kul. Hade jag varit affärsman, vilket jag inte är, så hade jag gjort det för att tjäna pengar.

Läs också: De har också valt livet på landet – kolla in!

Det här är Kökar

Ögrupp 2,5 timme sydost om fasta Åland.

Här bor ungefär 250 bofasta.

Säljägare var de första som etablerade sig på Åland och de kom till just Kökar.

Här är klipporna grå på norra Kökar, medan de är av röd rapakivigranit på resten av Kökar och Åland.

Åland hör till Finland men är självstyrande och demilitariserat.

Åland har knappt 30 000 invånare varav 12 000 bor i huvudorten Mariehamn.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen