Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 september 2022

John Widegren (M): "Det viktigaste just nu är att förbättra villkoren för jordbruket"

Bättre villkor för jordbruket, lägre bränsleskatter och extramiljarder till vägunderhåll. Det är några av Moderaternas viktigaste valfrågor, enligt partiets landsbygdspolitiske talesperson, John Widegren.

 Moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, John Widegren
Moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, John Widegren FOTO: Willhelm Lindqvist

Vilken landsbygdsfråga tycker Moderaterna är viktigast? Hur vill ni konkret lösa eller åtgärda den?

– Det viktigaste just nu är att förbättra förutsättningarna för jordbruket, som är grunden för en levande landsbygd. Jordbruket befinner sig i en svår situation där pandemin och kriget i Ukraina har ökat de redan höga kostnaderna.

– Därför har vi drivit på för bland annat höjd återbetalning av dieselskatten så att jordbrukarna ska klara av det tuffa läget. Men vi måste också förbättra förutsättningarna för de gröna näringarna på lång sikt. Skatterna måste sänkas och regelkrånglet bli betydligt mindre.

Sedan minst ett år har bränslepriserna fortsatt att stiga och det är ett akut problem särskilt på landsbygden. Hur ser Moderaterna på det?

– Priserna på drivmedel är för höga nu, till stor del på grund av politiska beslut. Vi vill få ner priserna också på sikt. Vi menar att skatterna på drivmedel är för höga och att de bör sänkas. Nivåerna i reduktionsplikten bör sänkas. På sikt bör inte Sverige skilja ut sig från övriga EU.

Utbyggnaden av vindkraft är en fråga som polariserar och väcker känslor hos människor på landsbygden. Bör den öka eller minska? Hur ser ni på kommunernas vetorätt och utländskt ägande?

– Det Sverige framförallt behöver nu är mer planerbar, icke väderberoende, elproduktion. Därför har vi presenterat åtgärder som skapar förutsättningar för att bevara och bygga ut kärnkraften.

– Det kommunala vetot ska finnas kvar i sin nuvarande form. Det är viktigt med lokal acceptans och möjlighet för människor att påverka sin närmiljö.

Dåliga vägar är ett mycket stort problem på landsbygden. Har Moderaterna något konkret förslag? Hur ser ni på kollektivtrafiken på landsbygden överhuvudtaget?

– Bilen kommer fortsatt att vara viktig för många på landsbygden. Den går inte att ersätta med kollektivtrafik i alla delar av landet. Därför är det bristande underhållet av vägarna ett stort problem.

– Att förbättra underhållet måste gå före dyra och onödiga projekt såsom höghastighetståg. Vi vill därför satsa betydligt mer på underhåll och föreslår i vår budget att 33 miljarder mer läggs på underhåll av vägar och järnvägar under planperioden 2023-33.

Bonde i Väderstad

Namn: John Widegren.

Ålder: 42 år.

Bor: På Stora Kullen, Väderstad i Östergötland.

Yrke: Bonde.

Familj: Fru, son och två jakthundar.

Drömmer om: Bra skördeväder.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen