Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 februari

Jokkmokks marknad blir digital på grund av corona-restriktionerna

Jokkmokks myllrande, färgstarka marknad ställs in för första gången sedan starten för 1605. I år blir den helt digital. En fördel är att många fler kan delta och handla.

 Jokkmokksmarknad 2016, då det rådde vanlig trivsel och trängsel bland hantverksstånden. 2021 blir marknaden helt digital. En fördel är att fler kan delta.
Jokkmokksmarknad 2016, då det rådde vanlig trivsel och trängsel bland hantverksstånden. 2021 blir marknaden helt digital. En fördel är att fler kan delta. FOTO: Istock

Den 4-7 februari är det årets höjdpunkt i den samiska samlingspunkten Jokkmokk i Norrbotten, den årliga marknaden. Men i år är inget sig likt.

Ingen trivsam trängsel mellan hantverksstånden, inga färgstarka samiska dräkter eller renar att titta på. Förra året slog marknaden rekord med 50 000 besökare.

Jokkmokks marknad har arrangerats i 416 år

Det är första gången på 416 år som den oerhört populära Jokkmokks marknad ställs in. Inte ens Spanska sjukan stoppade den, men i år gör coronarestriktionerna det.

– Ja, det blir väldigt annorlunda i år, säger Susanne Zakrisson, ansvarig för Jokkmokks marknad på Jokkmokks kommun.

När coronapandemin slog till och restriktionerna hårdnade tog Jokkmokks kommuns politiker beslutet att ställa in marknaden 2021 och i stället genomföra en digital variant.

– Med hjälp av ett lokalt e-handelsföretag, så har vi byggt upp en digital plattform med tre olika scener som vi ska alternera mellan. Från scenerna ska vi ha liveshopping och möjlighet att klicka hem produkter i direktsändning eller i efterhand, säger Susanne Zakrisson.

Intresse från hela Sverige

Intresset är stort, 45 500 personer anmälde intresse på marknadens Facebooksida, inför premiären den 4 februari. Marknaden får en extra dag också och pågår till och med den 7 februari.

Kanske kan det stora intresset på nätet innebära något positivt. Att människor i hela landet och även utomlands kan delta och handla produkter utan att vara på plats.

– Ja, vi hoppas på att det ska ge lite marknadskänsla ändå. Och att vi kan nå ut till nya grupper som kan bli intresserade av att komma hit i framtiden, säger Susanne Zakrisson.

– För det blir en riktig marknad nästa år 2022, tillägger hon med eftertryck.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen