Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 november

Jonas i Vilhelmina säljer bilder till hela världen

Ett av Sveriges största bildarkiv ligger Siksjönäs i Vilhelmina. Det drivs av Jonas Sjöberg som säljer bilder till press, förlag och tv-bolag i hela världen.

 Ett av Jonas Sjöbergs arkivrum med massor av bilder. Arkivskåpen innehåller de fysiska originalbilderna.
Ett av Jonas Sjöbergs arkivrum med massor av bilder. Arkivskåpen innehåller de fysiska originalbilderna. FOTO: Sjöberg bildbyrå

Familjen Sjöberg flyttade till Siksjönäs 1995, tillbaka till byn strax utanför Vilhelmina där Jonas tillbringat all ledig tid och gården som i flera generationer varit i samma familjs ägo.

– Min mormor och morfar levde på sitt småbruk, säger han. Mormor Rakel bakade tunnbröd och sålde. På gården fanns kor och häst.

Jordbruk och bildbyrå

Jonas har under åren i Siksjönäs också drivit ett mindre jordbruk med får, hästar, kalvar och höns. Här på det lilla hemmanet har Jonas och familjen haft möjlighet att möjliggöra sin dröm, att kombinera ett drömboende, sitt intresse för djur och natur med ett kreativt jobb med bilder.

 Mjölkförpackningar av den här typen kallades tetra eller tetror. Förpackningen grundlade imperiet Tetra Pak. En handlare hjälper sin kvinnliga kund med att lägga ned mjölktetrorna i hennes väska 1951.
Mjölkförpackningar av den här typen kallades tetra eller tetror. Förpackningen grundlade imperiet Tetra Pak. En handlare hjälper sin kvinnliga kund med att lägga ned mjölktetrorna i hennes väska 1951. FOTO: Sjöberg bildbyrå

Miljontals fotografier

Själva arbetet på bildbyrån beskriver Jonas som ett historieberättande. Han och hustrun Ann-Catrins arkiv innehåller flera miljoner fotografier. Ur det väljer de ut bilder som är intressanta eller som blir aktuella igen av olika anledningar. Dessa skannas in och läggs i en bilddatabas tillgänglig på nätet. Kunderna som oftast är större svenska och utländska tidningsförlag, tv-bolag, bokförlag med flera, kan ladda ned bilderna för att publicera i tidningar, böcker, visa i tv-program eller på hemsidor.

– Vi lägger ned mycket arbete med att skapa bildtexter till bilderna, säger Jonas. Det är ett detektivarbete. På mina sociala medier lägger jag ut bilder som jag behöver hjälp med. Nästan alltid finns det någon som vet mer om namn och händelser. Detaljer som är viktiga.

Läs också: Johanna tog över den gamla affären

Dåtidens fotografer

Bilderna är tagna av dåtidens fotografer, som till exempel Karl Gustaf Kristoffersson (1918–2011).

 En pojke på väg in på sin första dag i skolan 1960. Kolla den tidstypiska väskan och kläderna!
En pojke på väg in på sin första dag i skolan 1960. Kolla den tidstypiska väskan och kläderna! FOTO: Sjöberg bildbyrå

– Han var en av Sveriges mest produktiva pressfotografer och var med och skapade den moderna bildjournalistiken på det tidiga 1940-talet, berättar Jonas. Kristoffersson har en egen sida på Facebook som är mycket uppskattad.

Bra bredband avgörande

Jonas berömmer Vilhelmina kommuns IT-avdelning som ansvarar för bredbandet till byn och deras engagemang att alltid ställa upp när det är något. Utan bredband skulle jag inte kunna bedriva min verksamhet alls, säger han.

 Här byter man sida på Kungsgatan i Stockholm den 3 september 1967.
Här byter man sida på Kungsgatan i Stockholm den 3 september 1967. FOTO: Sjöberg bildbyrå

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen