Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 december 2018

Jonna Jinton tar strid mot ny vindkraft

Grundstjärnsbloggaren och Youtube-profilen Jonna Jinton tar strid mot nya vindsnurror där hon bor. Frågan engagerar. 25 000 namnunderskrifter har redan kommit in till stöd för henne. I januari ska Jonna Jinton överlämna dem till kommunpolitikerna.

 I en lång och personlig film berättar Jonna Jinton varför hon valt att ta strid mot bygget av en ny vindkraftspark där hon bor.
I en lång och personlig film berättar Jonna Jinton varför hon valt att ta strid mot bygget av en ny vindkraftspark där hon bor. FOTO: Jonna Jinton/YouTube.

Hon har närmare 300 000 följare på Youtube, och hennes blogg är en av de 30 största i Sverige. Jonna Jinton bor med utsikt över Storsjön. På de skogsbeklädda höjderna bortom sjön vill bolaget Forsca göra en vindkraftspark med över nya 100 verk. Företaget fick under våren 2018 nej till att sätta upp hundratalet vindsnurror, men överväger nu en ny ansökan. Något som fått Jonna Jinton att reagera.

Läs också: Åsynen av vindkraft får renar att fly

”Varför hjälps vi inte åt i Sverige?”

I en lång och personlig film berättar Jonna Jinton nu varför hon valt att ta strid mot bygget av en ny vindkraftspark där hon bor.

– Västernorrland har redan så otroligt många vindkraftsparker, och det planeras otroligt många fler. Då tänker jag: varför hjälps vi inte åt i Sverige? Varför finns det fortfarande 114 kommuner i Sverige som inte har ett enda vindkraftverk? Varför ska vi som bor här betala med vår livskvalitet för att försörja andra delar av Sverige? säger hon till P4 Västernorrland.

Läs också: Så fungerar det med ett vindkraftverk i trädgården

25 000 namnunderskrifter

Videon fick oväntade effekter. En namninsamling till stöd för Jonna Jinton startades och har redan fått 25 000 underskrifter.

– Jag ville göra en film där jag berättar vad som händer här uppe och varför vi kanske behöver flytta härifrån. Tanken var inte alls att dra i gång ett stort projekt, men mina följare blev väldigt berörda av filmen och startade en namninsamling. Nu är den i gång och har redan 25 000 namnunderskrifter från människor från hela världen, säger hon.

Namnunderskrifterna kommer att överlämnas till ansvariga politiker efter nyår.

– Jag kommer att lämna över den till kommunpolitikerna i januari för att visa att det är väldigt många människor som bryr sig om naturen här ute, även om det inte alltid syns, säger hon till P4.

Känner stolthet för Västernorrland

Hon avslutar:

– Jag är ledsen, jag är förtvivlad, jag är sorgsen och så blir jag arg också. Ena delen av mig vill dra härifrån. Man är så ledsen, man har väntat så många år och jag önskar av hela mitt hjärta att kommunpolitikerna här i Västernorrland kunde känna samma stolthet för de här naturområdena som Stockholm gör för sina naturområden och sin skärgård.

Läs också: Vindkraft tar energimarknaden med storm

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen