Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 februari 2019

Jonna Jinton: Väntan på besked är fruktansvärd

Grundtjärn

Bloggaren Jonna Jinton, världskänd för sina finstämda glesbygdsfilmer, lever i ångest just nu. Snart tar kommunen beslut om en ny, stor vindkraftspark i hennes hemtrakt.

 Jonna Jinton har ångest inför politikernas beslut om den nya vindkraftsparken.
Jonna Jinton har ångest inför politikernas beslut om den nya vindkraftsparken.

Så här skriver hon på sin blogg (obs: extern länk):

”Vi går just nu igenom en av de värsta veckor i vårt liv. Jag vaknar med gråten i halsen och spenderar dagen med att vänta ut tiden. Det är som att leva i ett vakuum.

Jag känner mig fullkomligt maktlös och för varje dag som går så har negativa besked kommit en efter en.

Nu står vi inför ett enormt vägskäl. Och för varje dag som går så växer rädslan inom mig, att det snart är dags för oss att packa och lämna vårt älskade Grundtjärn.”

Engagerad motståndare

Jonna Jinton är starkt engagerad i motståndet mot en ny vindpark i hennes trakter i Grundtjärn, i Sollefteå kommun, liksom många andra i trakten, bland annat renägande samer.

De har kämpat för att slippa den negativa påverkan på djur och natur som de menar att de höga vindkraftverken kommer att medföra, bland annat i form av störande buller.

– Västernorrland har redan så otroligt många vindkraftsparker, och det planeras otroligt många fler. Då tänker jag: varför hjälps vi inte åt i Sverige? Varför finns det fortfarande 114 kommuner i Sverige som inte har ett enda vindkraftverk? Varför ska vi som bor här betala med vår livskvalitet för att försörja andra delar av Sverige? säger hon till P4 Västernorrland.

Besviken på politikerna

Hon är djupt besviken på flera av Sollefteå kommuns politiker som inför valet i september nästan lovade att ingen ny vindkraftspark skulle byggas. Sedan har flera vänt och nu sagt ja. Nu hänger det på ett enda parti, (Vänsterpartiet) om det ska bli ett nej.

Jonna och hennes sambo Johan valde att flytta hit för naturens och stillhetens skull. Blir det ett ja kommer de inte att kunna bo kvar.

– Jag är så rädd. Jag är så rädd att behöva lämna vårt hem. Att behöva ge upp våra drömmar och snubbla på mållinjen, skriver hon i sitt blogginlägg (obs: extern länk).

Rädd för förstörelsen

Och hon fortsätter: ”Allt jag vill är att få bo kvar här. Att denna lilla del av Västernorrland ska få bevaras. Jag klarar inte av tanken på att marken ska fyllas med betong, och bergen ska sprängas för material till byggena, och 11 mil långa vägar ska byggas genom skogarna. Snart finns inga naturområden kvar här, om alla planer om vindkraften blir av.”

Läs också: Magisk viral från Grundtjärn: Jonnas kulning hörs i hela världen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen