Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 maj 2018

Jordgubbarna kan ta slut efter midsommar

Det blir en tidig start på jordgubbssäsongen i år.

Om värmen håller i sig finns risk att bären är slut efter midsommar – i alla fall i södra Sverige.

 Värmen betyder tidig start på jordgubbssäongen.
Värmen betyder tidig start på jordgubbssäongen. FOTO: cjp

Det växer så det knakar på jordgubbsfälten i Skåne. Den kraftiga värmen har gett de röda delikatesserna en ordentlig skjuts framåt. Resultatet? En ovanligt tidig jordgubbssäsong.

Läs också: Gör Ängvallens supergoda jordgubbssorbet

– Vi trodde ju det skulle bli sent i år, men sedan kom värmen och då blir det tidigt istället. Vi kommer ha jordgubbar den 25 maj, säger Rickard Hansson på Skogslidens jordgubbar i Tollarp till Kristianstadsbladet.

”Slut innan midsommar”

Enligt Hansson är detta ovanligt tidigt. Och för den jordgubbssugne betyder det att det kan vara läge att inte vänta allt för länge med sina bärinköp.

– Blir det svalt så stannar det av, men fortsätter det såhär är jordgubbarna slut före midsommar. Så de som är vana att självplocka under semestern kanske ska börja plocka redan innan semestern i år, säger Rickard Hansson.

En tidig säsong kan ha både för- och nackdelar, menar Hansson som i år hoppas få en skörd på mellan 200 000 och 400 000 liter bär.

Läs också: Smartaste tricket – rensa jordgubbar utan kladd

– Försäljningsmässigt är det inte fel att vara igång tidigt. Det är mycket helgdagar och skolavslutningar framöver och det gör jättestor skillnad för försäljningen. Alla ska ha jordgubbar på champagnefrukostar och sådant, säger han.

”Är som det ska vara”

K-G Paulssons Bär & Grönsaker i Bromölla levererar jordgubbar till många av de stora matvarukedjorna och uppdaterar dem ständigt om odlingsläget.

– Det blir start i början av juni och god tillgång från den tionde juni, säger vd:n Karl-Gustav Paulsson till Kristianstadsbladet.

Han tonar dock ned oron för jordgubbsbrist.

– Ingen behöver vara orolig, det blir god tillgång i hela juni. Det är som det ska vara, säger han.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen