Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 december 2018

Julbocken – här är den gamla tidens julklappsutdelare

Tomtens föregångare var en slug figur som i en så otäck halmmask som möjligt kunde klampa in och antingen lämna presenter eller hämta med sig stygga barn.

 En nutida julbock, lik dåtidens stundtals skräckinjagande julklappsutdelare.
En nutida julbock, lik dåtidens stundtals skräckinjagande julklappsutdelare. FOTO: IBL

I början av 1700-talet var så kallade julupptåg en populär aktivitet bland ungdomar i hela landet. Utklädda till stjärngossar, vise män, Josefgestalter och bockar gick de runt i grannskapet och knackade dörr. Den ursprungliga tanken om att samla in gåvor till fattiga övergick med tiden till att bli ett tiggeri till deras egna vilda mellandagsfester.

Julbockens uppgift i tåget var att lätta upp stämningen. I en så otäck halmmask som möjligt skulle den busa med människor och få dem att vilja ge generösa gåvor. Övriga i tåget sjöng ofta julsånger eller framförde enklare skådespel som tack.

Läs också: Skrämmas då och nu: Från smiskande tomtar till halloweenbus

Myndigheterna förbjöd julbocken

Bocken kallades även för klapperbock. Detta för att masken ofta var konstruerad så att bäraren genom ett snöre kunde dra i och klappra med underkäken.

Myndigheterna försökte länge stoppa upptågen. År 1721 skickades en förordning ut från Stockholm med texten ”Den som understår sig att hädanefter löpa om­­kring Gator och Gränder med den så kallade Juhlbocken, Stjärnan och andra fåfängligheter, den skal genast fasttagas och med behörig näpst blifva ansedd.”

Julbocken tog stygga barn

När traditionen med julupptåg klingade av övergick bocken till att bli julens presentutdelare. Under 1800-talet och en bit in på 1900-talet var det den som på julafton knackade på med en stor säck på ryggen.

Bocken var fortfarande en pillemarisk figur som kunde få julfirarna att skratta högt. Samtidigt fick barnen lära sig att bocken skulle plocka med sig dem i sin säck om de inte var snälla.

Källa:Populär Historia

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen