Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 december 2017

Julen tvingar pensionärer till hjälporganisationer

Julen är en svår tid för många äldre. Allt fler tvingas söka ekonomisk hjälp för att klara helgerna.

FOTO: Istock

Att den svenska ekonomin går som tåget och att bristen på arbetskraft är mindre än på länge, märks inte bland de fattiga.

För många äldre är julfirandet, även om det sker utan några åthävor, en kostsam lyx. Allt fler hjälporganisationer märker av de problemen:

– Julen ställer krav som många inte klarar och allt fler söker hjälp, säger Gunnar Dahlqvist som är verksamhetsledare på Hela Människan i Jönköping, till Sveriges Radio P4 Jönköping.

Läs också: Nu ska pensionsåldern höjas – kraftigt

Får mer ångest

Personer som har låg ekonomisk förmåga får mer ångest under helgerna, betonar han. Det är bland annat julklappsstress och barnens förväntningar i kombination med brist på pengar

På frågan till Sveriges Radio P4 Jönköping om fler behöver hjälp idag, än tidigare, svarar han:

– Ja, det vill jag absolut påstå att det är.

Läs också: Företagare är mormorsledig en dag i veckan: ”Det bästa jag ha gjort”

Ökad ström

Många äldre personer söker de pengar som Hela Människan har i sin fond, för att de behöver hjälp inför julen, exempelvis för att köpa julklappar.

– Där har vi sett en ökad ström under de senaste åren. Vi har tyvärr inte resurser att tillgodose alla ansökningar på långa vägar, säger han till Sveriges Radio, P4 Jönköping.

Såväl ensamstående föräldrar som pensionärer söker de pengar som finns.

– Att pensionärer söker hjälp är en tämligen ny företeelse för oss men det blir fler och fler, säger Gunnar Dahlqvist, till Sveriges Radio P4 Jönköping.

Läs också: Regeringen flaggar för höjd pensionsålder

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen