Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 november 2016

Julia, 24, startade eget snickeri: "Det gäller att våga bryta normen”

Julia Ardesjö lever sin dröm. Hemma i Löa i Västmanland har hon startat ett eget snickeri med trappor som specialitet. – Mitt jobb gör att jag kan bo kvar på landsbygden, säger hon.

Bild 1/2
Bild 2/2

I dag är 24-åriga Julia utbildad möbelsnickare med eget hantverksföretag. Att få jobba med något hon brinner för är helt perfekt.
– Det är så häftigt att du kan skapa någonting med dina egna händer, att ett träd exempelvis kan bli en jättevacker möbel. Och längs hela vägen påverkar man resultatet av vad det blir till slut, säger Julia.
– Att arbeta med trä är fantastiskt eftersom det hela tiden är så mycket liv i det. Till exempel ett köksbord sväller och drar ihop sig efter årstiderna.

Helhjärtad sysselsättning

Förra vintern gjorde Julia Ardesjö slag i saken och flyttade efter tre år i Kopparberg tillbaka till släktgården i Löa i Västmanland. Där fick hon chansen att ägna sig helhjärtat åt det hon älskar – snickeri och hantverk. Hon kunde också starta eget och ge sig själv ett stimulerande och intressant arbetsliv.

Land.se skriver om snickaren Julia Ardensjö. Foto: Hasse Gänger, privat
Den här matsalsgruppen har Julia själv designat och byggt. Stolen är en ”Juliastol”!

Dessutom får hon möjlighet till att bo kvar på landsbygden.
– Jag ser stora möjligheter till personlig utveckling och att mitt företag lyckas bra. Det är jätteinspirerande att jag själv bestämmer hur bra allt kommer att bli, säger Julia som samtidigt gärna vill uppmuntra andra unga tjejer:
– Det går absolut att jobba som hantverkare om man vill själv. Om man tror på något och jobbar på så finns det inga kroppsliga hinder för vad man kan åstadkomma. Det gäller att våga bryta normen, förklarar hon.

Julia gick en kurs i att starta näringsverksamhet och de första sex månaderna hade hon starta eget-bidrag (ungefär samma nivå som A-kassan). Den inledande tiden som egenföretagare har gått bra och framtidsutsikterna är ljusa. Än så länge samarbetar Julia mycket med sin pappa, som också är uppdragssnickare, men snart ska hon kunna stå på helt egna ben.
– Vi har en strikt affärsuppgörelse. Jag betalar lokalhyra i verkstaden vi har på gården och för arbetsmaterial jag använder. Om jag inte är upptagen med något eget uppdrag brukar jag jobba med pappa om han behöver mig, och då betalar han mig för de timmar jag gör, säger hon.
– Det är jätteviktigt att pappa är min kollega och inte min arbetsgivare och chef. Jag vill ta eget ansvar. Därför tar jag också själv hand om både marknadsföring och bokföring.

Har nischat sig

Trappsnickeri är Julias specialitet. Eftersom hennes pappa sedan länge är expert inom området har hon haft en perfekt läromästare – och alla trappor tillverkas efter kundernas exakta mått och önskemål om form, träslag och annat. Materialet till trapporna, och även andra snickeriprodukter, tas från den egna skogen (familjen har 60 hektar).

Land.se skriver om snickaren Julia Ardensjö. Foto: Hasse Gängrt, privat
Julia kan bygga trappor av alla sorter. Här är en på väg att bli klar i verkstaden.

Julia använder devisen ”Från skog till hem” och när vi besöker henne har hon äntligen lite tid över till att bygga ett soffbord till sig själv. Hon passar noggrant ihop träfogarna innan limningen av bordsskivan, att vara snickare är alltid ett detaljerat millimetergöra.
– Det som också är roligt med det här jobbet är att kunderna blir så glada. De kanske har renoverat eller byggt nytt och så kommer vi in med en trappa som de har designat tillsammans med oss. Det blir som att det sista smycket i huset kommer på plats, säger Julia som gillar att skräddarsy trappor:
– Trappan är ju oftast det du först ser när du kommer in i ett hus. Många anser att köket är det centrala i ett hus, men jag tycker att det är trappan eftersom den håller ihop allt.

Visar intresse

Många är nyfikna på hennes företag och hon får ofta svara på frågor om det hon gör.
– Vilket är bra eftersom jag älskar att prata om mitt jobb, säger hon.

På utbildningen fanns fem tjejer men Julia är den enda som arbetar som snickare i dag. Hon skulle vilja se fler kvinnliga snickare.
– Många av mina väninnor är själva händiga och tycker det är roligt att jag vågar satsa på ett hantverksyrke. Det är lite tråkigt att det finns så få tjejsnickare. Jag hoppas att det här är ett livslångt yrke och företag för mig, säger hon.

Julias 5 bästa tips till unga företagare!

1. Våga ta kontakt med andra inom din bransch.
2. Våga fråga och be om råd.
3. Vänta inte, utan ta tag i saker på en gång.
4. Var noga med att hålla ordning på dina papper från början.
5. Var stolt över ditt företag och berätta för de du träffar och vad du gör. Man vet aldrig när man hittar nästa kund!

Siktar på större verksamhet

Namn: Julia Ardesjö.
Gör: Driver hantverksföretaget J A Trappsnickeri.
Ålder: 23.
Bor: I Löa i Bergslagen.
Familj: Sambon Markus, pappa Torbjörn, mamma Lillemor, syskonen Fanny och Sixten.
Fritidsintressen: Matlagning och träning. ”Som snickare är det tuff belastning på kroppen. Man behöver vara stark i hela kroppen och ha bra kondition.”
Önskedröm: ”Att mitt företag växer så att jag kan ha en massa anställda och jättefina maskiner. Jag vill maximalt ha 20 anställda så att jag hinner med att ha personliga relationer till alla”

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen