Julskinka – därför ska du välja svensk
Mindre antibiotika, gladare grisar och mer smak. Här är sju anledningar till varför du ska välja svensk julskinka i år.
1. Bättre smak
Sverige har bland världens bästa djurskydd och grisarna ska enligt lag kunna utföra sina naturliga beteenden. Svenska grisar har större yta att röra sig på jämfört med grisarna i EU och suggorna går får röra sig fritt hela året. Har djuren varit stressade före slakt försämras köttkvalitet och smak. Av den anledningen är importerat fläskkött oftare blekt, mjukt och vätskande.
2. Salmonellafritt kött
I Sverige råder strikt nolltolerans mot salmonella. Det betyder att prover tas regelbundet. Skulle smitta påträffas får djuren inte skickas till slakt och gården måste saneras, något som är unikt i EU. I undersökningar som gjorts inom EU fann man salmonella på i snitt var tredje grisgård.
3. Knorren kvar
Stressade grisar utvecklar ett aggressivt beteende. Alltför trånga utrymmen kan leda till svansbitning, vilket orsakar inflammerade sår. I många länder amputeras därför svansarna i förebyggande syfte. Svenska grisar får ha kvar sina knorrar.
Läs också: Lär dig mer om julmaten från förr
4. Minst antibiotika i svensk skinka
Snarare än att förbättra miljön för grisarna förebyggs hälsoproblem hos djuren i många länder med en stor mängd antibiotika, vilket ökar risken för utveckling av multiresistenta bakterier. Grisarna i EU får i snitt tio gånger mer antibiotika än de svenska. Omkring hälften av all antibiotika i EU ges till djur.
5. Bedövning före slakt
I Sverige finns regler kring hantering av djuren före slakt. Svenska djur bedövas före slakt, och transporteras i max åtta timmar till slakt.
6. Öppna landskap
Svenska grisar utfodras med svenskt spannmål, ofta odlat på den egna gården. På så sätt bidrar djuren till att hålla landskapen öppna. Indirekt gör du också det när du köper svensk skinka.
7. Svenskt griskött ger jobb
När du väljer svenskt kött framför importerat bidrar du även till fler jobb i Sverige och särskilt i glesbygd, där jobben är få. Dessutom stödjer du svenska bönder och det inhemska jordbruket.
Källa: Jordbruksverket,Svenskt kött, Gård och djurhälsan, European Food Safety Authority
Läs också: Griljerad skinka – godaste receptet
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.