Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 December 2017

Julskinka – därför ska du välja svensk

Mindre antibiotika, gladare grisar och mer smak. Här är sju anledningar till varför du ska välja svensk julskinka i år.

 Godare jul med rätt skinka från svenska grisar.
Godare jul med rätt skinka från svenska grisar. FOTO: Svenskt Kött

1. Bättre smak

Sverige har bland världens bästa djurskydd och grisarna ska enligt lag kunna utföra sina naturliga beteenden. Svenska grisar har större yta att röra sig på jämfört med grisarna i EU och suggorna går får röra sig fritt hela året. Har djuren varit stressade före slakt försämras köttkvalitet och smak. Av den anledningen är importerat fläskkött oftare blekt, mjukt och vätskande.

2. Salmonellafritt kött

I Sverige råder strikt nolltolerans mot salmonella. Det betyder att prover tas regelbundet. Skulle smitta påträffas får djuren inte skickas till slakt och gården måste saneras, något som är unikt i EU. I undersökningar som gjorts inom EU fann man salmonella på i snitt var tredje grisgård.

3. Knorren kvar

Stressade grisar utvecklar ett aggressivt beteende. Alltför trånga utrymmen kan leda till svansbitning, vilket orsakar inflammerade sår. I många länder amputeras därför svansarna i förebyggande syfte. Svenska grisar får ha kvar sina knorrar.

Läs också: Lär dig mer om julmaten från förr

4. Minst antibiotika i svensk skinka

Snarare än att förbättra miljön för grisarna förebyggs hälsoproblem hos djuren i många länder med en stor mängd antibiotika, vilket ökar risken för utveckling av multiresistenta bakterier. Grisarna i EU får i snitt tio gånger mer antibiotika än de svenska. Omkring hälften av all antibiotika i EU ges till djur.

Läs också: Expert på dödsbakterier: ”Den här maten skulle jag aldrig köpa”

5. Bedövning före slakt

I Sverige finns regler kring hantering av djuren före slakt. Svenska djur bedövas före slakt, och transporteras i max åtta timmar till slakt.

6. Öppna landskap

Svenska grisar utfodras med svenskt spannmål, ofta odlat på den egna gården. På så sätt bidrar djuren till att hålla landskapen öppna. Indirekt gör du också det när du köper svensk skinka.

7. Svenskt griskött ger jobb

När du väljer svenskt kött framför importerat bidrar du även till fler jobb i Sverige och särskilt i glesbygd, där jobben är få. Dessutom stödjer du svenska bönder och det inhemska jordbruket.

Källa: Jordbruksverket,Svenskt kött, Gård och djurhälsan, European Food Safety Authority

Läs också: Julmat – Lands bästa recept

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen