Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 januari 2018

Kajsa och hästen Granit väckte lantbruksminnen till liv

Vad göra när man har arbetshästar på gården och en rejäl skopa energi över? Kanske bjuda mormors äldreboende på uppvisning i skogskörning!

 Mormor Margit Svensson tyckte att det var väldigt trevligt att ha hästen Granit på besök.
Mormor Margit Svensson tyckte att det var väldigt trevligt att ha hästen Granit på besök. FOTO: Privat

Kajsa Lander bor på en gård i värmländska Sutterhöjden tillsammans med man och barn. På gården finns bland annat köttkor, får och två nordsvenska brukshästar. När Kajsa nyligen besökte sin mormor i grannorten Sunne fick hon en ”sprallig idé” som hon själv uttrycker det.

Mormor Margit Svensson nappade direkt. Sagt och gjort, nästa gång tog Kajsa med sig nordsvensken Granit till trygghetsboendet Kålsgården, där Margit bor.

Brasa och punsch

Med sig hade Kajsa ett lass ved, varpå hon och hennes pappa hjälptes åt att köra med kälke och linor inför de inbjudna åskådarna. Kajsas mamma bjöd de äldre på en värmande brasa och varm punsch medan arbetet pågick.

Läs också: De färdas på 1800-talsvis – med häst och släde

– Det finns en skogsdunge och en vall där utanför så vi lade ut veden i skogen, hämtade upp den och körde ut den till en parkeringsplats, berättar Kajsa.

 Kajsa Landers hästintresserade pappa Georg Forsberg hjälpte till med skogskörningen.
Kajsa Landers hästintresserade pappa Georg Forsberg hjälpte till med skogskörningen. FOTO: Privat

Väckte minnen

Upptåget uppskattades enormt av de äldre, som gärna ville klappa och mata hästen efteråt.

– Den här dagen var verkligen finfin. Många av oss har haft lantbruk själva så vi tyckte att det var roligt allihop, säger Margit Svensson.

Hon minns med värme tiden då hästar användes för att bruka jorden.

– Jag har vuxit upp på gård och varit ”bonnkärring” i hela mitt verksamma liv. Jag var alltid ute på åkern med hästen – men när traktorn kom, då sade jag stopp. Då var det inte roligt längre, säger Margit.

Läs också: De driver sitt företag med hästkrafter

 De inbjudna gästerna trivdes med den lite oväntade uppvisningen.
De inbjudna gästerna trivdes med den lite oväntade uppvisningen.

Nytt önskemål från mormor

Att få återuppleva gamla tider under en dag var härligt tycker hon, och många med henne.

– Flera delade med sig av minnen från när de själva körde med häst hemma på sina gårdar, säger Kajsa Lander, som gärna hittar på något nytt för de äldre framöver.

Framåt sommaren funderar hon på att ta med häst och vagn och bjuda de äldre på en åktur. Men mormor Margit har ett annat önskemål också:

– Jag såg en så fin bild på Facebook där Kajsa klappar ett av sina får, så jag har sagt att nästa gång får hon ta med sig tacka och lamm så att vi får hälsa på dem, säger Margit.

Läs också: Lång kö till nya bondgårdsförskolan

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen