Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 september 2019

Kalle, 81, är hela bygdens fixare: ”Oumbärlig för oss”

Med sin arbetsbil, sina rörtänger och sitt kunnande har 81-årige Kalle Lundborg hjälpt bygdens människor i mer än 60 år.

I Gunnarsbyn med omnejd känner den omtänksamme och kunnige rörmokaren varje människa och varje hus.

 81-årige rörmokaren Kalle Lundborg blir aldrig för gammal för att arbeta. Han har bland annat dragit nytt rör i kulturgården Forsbergs i Gunnarsbyn.
81-årige rörmokaren Kalle Lundborg blir aldrig för gammal för att arbeta. Han har bland annat dragit nytt rör i kulturgården Forsbergs i Gunnarsbyn. FOTO: Joakim Nordlund

81-årige Kalle Lundborg tar fram en vacker gammal tygnäsduk som han torkar sig med. I den andra handen håller han i en rörtång och på kepsen lyser pannlampan fortfarande.

Kalle Lundborg bor i den lilla byn Överstbyn som ligger cirka fyra mil norr om Råneå i Norrbotten. Han började som rörmokare i början av 50-talet – och han är fortfarande i full gång. I den bygden finns det knappt ett element, en varmvattenberedare, ett avlopp eller vedpanna som Kalle inte har lagt händerna vid.

– Jamen så blir det när man har hållit på så länge som jag, säger han och ler.

Läs också: De har samlat in 10 000 bilder om bygdens historia

Jobbar trots skavanker

Nu står Kalle på trappen hemma hos 80-åriga Inga-Lisa Degerman och låter solstrålarna värma lite. Han har precis varit nere i hennes lilla källare där han har fått liv i en gammal hydrofon. Bara att ta sig ned där är en bedrift eftersom källaren ligger under köksgolvet och du måste klättra ned genom en liten lucka i golvet och sedan vidare nedför en smal trapp.

Bortser man från en rygg som av och till värker och ett knä som också bråkar lite är Kalles hälsa god.

– Det är lika bra att köra på. Man får ju inte stanna av för länge, säger han på sitt lättsamma och vänliga sätt.

Känner bygdens hus väl

Under de veckor under våren när ryggen gjorde ont var han tvungen att tacka nej till flera uppdrag. Byborna unnar honom att kurera sig för de vet att när Kalle tackar nej till att hjälpa, ja då har han goda skäl till det.

– Kalle kommer alltid med kort varsel. Det är bara att ringa. Där sitter det aldrig fast. Jag vet faktiskt inte vad man skulle ta sig till om han inte fanns. Det betyder allt. Han är fenomenal. Han klarar allt, säger Inga-Lisa Degerman.

Kalle blir nästan lite förlägen av allt beröm.

– Det är klart att har man som jag varit runt så här i byarna i mer än 60 år så känner jag ju också till människorna. Och husen de bor i inte minst, säger han.

Nu får han god hjälp av sonen Karl-Gustav Vennström som även han hanterar VVS.

– Jag försöker att vara med och assistera pappa i den mån jag kan. Jag har ju också ett lastbilskörkort så jag får väl se om jag väljer att börja köra eller om jag istället fortsätter med det här, säger Karl-Gustav.

Tillbaka till 30-talet

Arbetsdagen som började redan vid halv sju på morgonen och inleddes med monteringen av ett avlopp i gamla konsum i grannbyn Sörbyn fortsätter nu.

– Vi ska åka förbi Forsbergs och titta på en toalett som vi ska montera, säger Kalle.

Han hänger in rörtång och skiftnyckel i den skåpbuss som är ombyggd till en rullande liten verkstad. Forsbergs är en kulturgård i Gunnarsbyn som paret Mogens Amstrup Jakobsen och

Lena Malm har köpt. Den vackra 1930-talsinredningen har bevarats och restaureringen har gjorts med varsamma händer. Allt för att det här ska bli en byggnad där gästerna får kliva in i en genuin 30-talsmiljö.

– På 70-talet gjorde jag det här badrummet. Då drog vi in kommunalt vatten och avlopp. Då skulle det bli modernt. Nu ska vi istället göra det i stil med allt det andra, säger Kalle.

Samlat på sig reservdelar

Hemma i Överstbyn i gårdens stora uthus har han under årens lopp byggt på sig ett imponerande lager av rör. Där finns allt och lite till med reservdelar som ibland kan vara ett halvt sekel gamla.

– Det har ju blivit att man har samlat på sig lite under årens lopp. Ibland står man där och behöver något. Då är det bara att åka hem och leta, berättar han.

Är de Kalle ska hjälpa inte hemma lägger de ut en nyckel så att han ska komma in. De flesta känner han så väl så det räcker med ett ”ja, du vet var nyckeln finns” när det är dags för honom att göra en utryckning.

– Det är ju så det fungerar här ute i byarna, säger han och hastar vidare.

Full av omtanke

Jenny Maya Edlund som är en av den gamle rörmokarens närmaste grannar berättar hur han sent en vinterkväll dök upp oanmäld. Hon var nyinflyttad i sitt hus och Kalle kom för att förvissa sig om att hon visste hur man eldar när det är -30 grader.

– När man kommer som ny och får uppleva en sådan spontan omtanke blir man varm i hjärtat. Det är ett minne som fortfarande värmer. Ofta ser man kommentarer på Facebook där han lovordas och ibland hjälteförklaras. Folk i nöd förlitar sig på Kalle. Han är en verklig karaktär som är i princip oumbärlig för oss som bor här ute, säger hon.

Karl Gunnar ”Kalle” Lundborg

Ålder: 81 år

Bor: I ett hus i byn Överstbyn i Boden kommun.

Familj: Hustrun Margaretha och de vuxna sönerna Johan och Karl-Gustav.

Yrke: Ålderspensionär i 18 år men fortfarande fullt aktiv som rörmokare i bygden.

Aktuell: Ständigt aktuell med nya projekt. Bland annat är han med och restaurerar och bevarar kulturgården Forsbergs i Gunnarsbyn.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen