Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 januari 2018

Kamindoktorn: Jag är inte orolig för de nya vedspisreglerna

Boverket skärper miljökraven för eldstäder och regelverket slår mot gamla vedspisar och kaminer.

– Men jag är inte ett dugg orolig, säger Roland Eriksson, expert på renoverade eldstäder.

 Kamindoktorn Roland Eriksson litar på sunt förnuft och god sotarkunskap. Foto: IBL/Bengt Öberg
Kamindoktorn Roland Eriksson litar på sunt förnuft och god sotarkunskap. Foto: IBL/Bengt Öberg

Han kallas för kamindoktorn. I snart 20 år har Roland Eriksson i Färgelanda renoverat och sålt gamla kaminer och spisar av gjutjärn.

När Boverket nu skärper reglerna för nyinstallerade fastbränslepannor och kaminer krävs papper på att eldstäderna klarar EU:s utsläppskrav även för att sätta in en gammal, renoverad vedspis eller kamin.

Läs också: Nya regler: Stopp för gamla vedspisar!

Öppna spisar och kakelugnar omfattas inte av de nya reglerna men vedspisen i köket blir av med sitt undantag.

– Det är ingen större fara. Reglerna har skärpts många gånger under åren men jag har förtroende för att sotarna gör som de gjort förut, bedömer efter hur eldstaden är byggd. En nytillverkad vedspis ser till exempel inte annorlunda ut inuti än en gammal. I vissa fall är den gamla till och med bättre, säger Roland.

Gammalt slår nytt

Han tar några exempel. Det finns till exempel godkända, nya kaminer i plåt som bara låter röken vända runt en skiva en gång, samtidigt som en gammal vedspis kan låta röken gå en meter extra, från brännkammaren runt ugnen och ut.

Läs också: Så eldar du rätt för plånboken!

En nytillverkad plåtkamin kan ha en livslängd på 5-10 år samtidigt som en antik, renoverad kamin kan hålla i 50 år till.

– Det finns gamla kaminer som måste kompletteras med en rökvändare för att kunna få godkänt. En sådan tar ner rökgastemperaturen med 150 grader.

Rum för godtycke

Roland litar på sotarna men visst ser även han problem med de nya reglerna. Som exempel tar han en nytillverkad kamin han sett som mest liknar en tunna som matas med långa vedträn uppifrån och sedan släpper ut röken direkt i skorstenen.

– I det fallet undrar man om det går att köpa sig till ett godkänt resultat, säger Roland.

Boverkets regler är både hårda och mjuka. Gränsvärdena ska hållas, samtidigt är det upp till den som installerar att bevisa att en gammal eldstad utan dyra tester håller måttet.

– Visst skulle det kunna finnas nitiska sotare som är för hårda men då får man hoppas på kommunens miljökontor. De har sista ordet.

Läs också: Välj rätt ved till brasan – 8 heta tips!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen