Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 februari 2017

Kan man göra så här? Kolla hur Leif sätter Mickelvål på kartan!

Att fler ska hitta byn och flytta dit så att den utvecklas och överlever, det är Leifs mål. Vägen dit? En rad galna idéer – spana in!

Vad gör man när ingen känner till byn man kommer ifrån? Leif Friberg hittade sitt eget sätt att dra uppmärksamhet till hembyn Mickelvål, åtta kilometer nordöst om Orsa, som har runt 30 invånare.

– När gör någonting försöker jag alltid göra det ovanliga. Det vanliga är jag inte intresserad av, livet ska vara roligt och kul, säger han.

Leifs svampar och klocktorn i Mickelvål.
Leifs svampar och klocktorn i Mickelvål. Foto: Leif Friberg.

Fågelholkar och svampar

Och ovanligt blev det. Eller vad sägs om konstgjorda svampar, isskulpturer, att plantera solrosor 800 meter genom byn, måla byns telefonstolpar röda och sätta upp ett hundratal fågelholkar?

Här är en av telefonstolparna som Leif har målat röda. Foto: Privat.
Här är en av telefonstolparna som Leif har målat röda. Foto: Privat.

– Folk tror att det är för fåglarna, men det är för att väcka uppmärksamhet. Sen är det såklart kul om fåglarna vill bo där. Man kan köpa reklam i TV, radio, film och tidningar som kan kosta flera hundra tusen. Jag har inte några sådana pengar, så jag gjorde det på mitt sätt.

Veteranbil tänjer på sanningen

Tulpaner, hyacinter och Ölandstok har Leif planterat vid brevlådor, infarter och i stenrösen. Han har också satt upp runt hundra reflexer i trädgrenar i det en kilometer långa skogspartiet mellan Mickelvål och grannbyn Orsbleck.

– Så i Mickelvål har vi nu två vintergator. För om du åker med helljus på natten ser det ut som en stjärnhimmel.

Leifs reklambil för Mikelvål.
Leifs reklambil för Mikelvål. Foto: Privat.

Själv kör han omkring i en bil full med dekaler med ”mer eller mindre sanna” påståenden om Mickelvål, berättar Leif. Bland annat ”solrosornas paradis”, ”känd från tidningar & tv”, ”med anor från 1500-talet” och ”tiomilautsikt”.

leifs-bil-ny

– Bilen är trettiofyra år, så istället för att skrota den fick den bli en reklambil för byn.

Få fler som flyttar in

Få utanför en tvåmilsradie vet vart Mickelvål ligger, enligt Leif. Det vill han ändra på.

– Jag känner starkt för den här byn och ville sätta den på kartan. Nästan ingen vet om den. Man vill ju ha en utveckling, att folk ska flytta hit och att de känner till att den finns, därför ville jag dra uppmärksamhet till byn.

Leif har gjort många skapelser för att uppmärksamma Mickelvål. Foto: Privat.
Leif har gjort många skapelser för att uppmärksamma Mickelvål. Foto: Privat.

”Fantastisk utsikt”

Kanske att någon flyttar till byn om de åker hit och tittar, resonerar han.

– För det är en fantastisk utsikt, en av de finare byarna i Orsa, vi ser över till Grönklitt och Orsa Finnmark. Det är lite magiskt.

Har lyckats nå ut

Reaktionerna? En kväll för två månader sedan kom två kvinnor och knackade på hemma hos Leif. De ville lämna över en gåva som Mickelvål och grannbyn skramlat ihop till gemensamt.

Brevet som Leif fick i samband med presenten från sina grannar. Foto: Privat.
Brevet som Leif fick i samband med presenten från sina grannar. Foto: Privat.

– Bortåt 50 personer hade gått ihop och gav mig trisslotter, presentkort och 2 500 kronor så att jag och min fru kunde ta in på hotell. De sa att de hade så roligt åt det här, och uppskattar allt jag har gjort. Det var fantastiskt, jag fick tårar i ögonen faktiskt. Det var en otrolig känsla, att bli uppskattad. Det är många som undrar vad jag håller på med för tok.

– Jag har haft roligt själv, ett himla nöje, och jag tycker att jag lyckas i och med att så många uppmärksammar det här runt om i byarna.

Mental träning hjälper

Att Leif efter 32 år som vägmästare på Vägverket nu är pensionerad ger honom tid att ägna sig åt sina projekt, och hemma på gården har han ännu fler – från isskulpturer till ljusinstallationer och solpaneler på taket.

– Det är fantastiskt att få vara ledig och få betalt, bästa tiden i mitt liv faktiskt. Jag har ställt upp för andra jämt innan. Nu får man göra som man vill, nu får man leka.

Gick kurs

Var idéerna kommer ifrån vet han inte, de bara dyker upp.

– Jag gick en kurs i mental tärning för några år sedan, och håller på mycket med det, och sedan dess har alla idéer kommit. Man kan mer än man tror helt enkelt, så är det för de flesta människor, man har resurser inom sig.

Cancer gav kraft

För ett år sedan fick Leif reda på att han har prostatacancer. Men efter behandling mår han nu nästan helt bra. Något han tror ytterligare motiverat honom i sina projekt.

– Absolut. Jag har aldrig haft så bra liv som just nu. Jag har lagt allt negativt åt sidan och sysslar bara med positiva saker.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen