Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 juni 2016

Kan man göra så här? Sollefteå kommuns supersmarta sätt att fixa mer närodlat!

Niklas Markie i Resele gör succé med sin grönsaksodling, där kunderna betalar hans månadslön. Nu har han och Sollefteå kommun inlett ett unikt samarbete.

Land har flera gånger skrivit om 30-årige Niklas Markie som driver Nyttogården – ett av landets första andelsjordbruk, i ångermanländska Resele. Principen är att kunderna blir delägare, och betalar en fast summa varje månad – oavsett hur skörden blir. De är med i både goda och dåliga odlingstider och Niklas får en fast inkomst så att han kan ägna sig helhjärtat åt odlingen.

Kommunens andel är en tredjedel av jordbruket

Nu får han en ännu tryggare produktion. Sollefteå kommun har nämligen just gått in som stor delägare i Nyttogården.
– Det är jättebra! Kommunen blir vår största andelsägare, med andel som motsvarar ungefär en tredjedel av produktionen, säger en glad Niklas Markie.

Säker tillgång på närproducerad mat i kommunens kök

Och kostchefen för Sollefteå kommun, Johnny Ohlsson är också glad. Kommunen har länge försökt hitta luckor i EU:s upphandlingsregler för få mer närodlat i sina kök på skolor och äldre boenden.
– Nu testar vi ett nytt och innovativt sätt för att säkerställa bra råvaror i vår mat, säger han nöjt.

Elever kan få prova på att odla själva

Kommunen ”äger” nu 15 andelar eller 1500 radmeter och vill öka andelen under nästa år.  Avtalet innebär att kommunen får garanterad tillgång närproducerade råvaror av hög kvalitet  som kål, rotsaker, baljväxter, örter, sallad,  med mera.  Dessutom kan skolelever komma på studiebesök, odla lite själva, plocka bär och frukt  – och lära sig mer om matkvalitet och hur maten blir till.

Första kommunen i landet som blir delägare

Niklas Markie och Sollefteå kommun blir pionjärer med sitt nya samarbete och hoppas att fler kommuner i landet följer efter.
–Mig veterligen är Sollefteå den första kommunen i landet som blir ”andelsägare” i ett jordbruk. På det här sättet säkerställer vi inte bara att vi får en ökad andel närproducerat i köken utan stärker också den lokala jordbruksnäringen, säger kostchefen Johnny Ohlsson.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen