Kan man göra så här? Sollefteå kommuns supersmarta sätt att fixa mer närodlat!
Niklas Markie i Resele gör succé med sin grönsaksodling, där kunderna betalar hans månadslön. Nu har han och Sollefteå kommun inlett ett unikt samarbete.
Land har flera gånger skrivit om 30-årige Niklas Markie som driver Nyttogården – ett av landets första andelsjordbruk, i ångermanländska Resele. Principen är att kunderna blir delägare, och betalar en fast summa varje månad – oavsett hur skörden blir. De är med i både goda och dåliga odlingstider och Niklas får en fast inkomst så att han kan ägna sig helhjärtat åt odlingen.
Kommunens andel är en tredjedel av jordbruket
Nu får han en ännu tryggare produktion. Sollefteå kommun har nämligen just gått in som stor delägare i Nyttogården.
– Det är jättebra! Kommunen blir vår största andelsägare, med andel som motsvarar ungefär en tredjedel av produktionen, säger en glad Niklas Markie.
Läs också: De blev grönsaksodlare tack vare lokalt stöd
Säker tillgång på närproducerad mat i kommunens kök
Och kostchefen för Sollefteå kommun, Johnny Ohlsson är också glad. Kommunen har länge försökt hitta luckor i EU:s upphandlingsregler för få mer närodlat i sina kök på skolor och äldre boenden.
– Nu testar vi ett nytt och innovativt sätt för att säkerställa bra råvaror i vår mat, säger han nöjt.
Elever kan få prova på att odla själva
Kommunen ”äger” nu 15 andelar eller 1500 radmeter och vill öka andelen under nästa år. Avtalet innebär att kommunen får garanterad tillgång närproducerade råvaror av hög kvalitet som kål, rotsaker, baljväxter, örter, sallad, med mera. Dessutom kan skolelever komma på studiebesök, odla lite själva, plocka bär och frukt – och lära sig mer om matkvalitet och hur maten blir till.
Första kommunen i landet som blir delägare
Niklas Markie och Sollefteå kommun blir pionjärer med sitt nya samarbete och hoppas att fler kommuner i landet följer efter.
–Mig veterligen är Sollefteå den första kommunen i landet som blir ”andelsägare” i ett jordbruk. På det här sättet säkerställer vi inte bara att vi får en ökad andel närproducerat i köken utan stärker också den lokala jordbruksnäringen, säger kostchefen Johnny Ohlsson.