Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 mars 2019

Kånken – världens mest sålda ryggsäck

Tidlösheten och de internationella framgångarna saknar motstycke inom svensk modeindustri. Klassikern Kånken från Fjällräven har satt norrländska fjällandskap på världskartan och sedan lanseringen på 1970-talet har ryggsäcken kommit i alla tänkbara färger och former. Här är några roliga fakta om den mångårigt älskade Kånken!

 Fjällrävens senaste versioner av Kånken är skapade av formgivare som hämtat inspiration i naturen. Kånken Rainbow (längst till vänster) är också en specialupplaga.
Fjällrävens senaste versioner av Kånken är skapade av formgivare som hämtat inspiration i naturen. Kånken Rainbow (längst till vänster) är också en specialupplaga. FOTO: Fjällräven

Skapades för att motverka ryggproblem

Redan som 14-åring tillverkade Örnsköldsvikssonen Åke Nordin sin första ryggsäck inför en fjällsemester i Dikanäs. En same som han mötte på resan blev så imponerad av den revolutionerande modellen med träramen att han ville köpa ryggsäcken. Det var starten på världens mest sålda ryggsäck.

Fjällräven grundades 1960

 Åke Nordin grundade företaget Fjällräven år 1960.
Åke Nordin grundade företaget Fjällräven år 1960. FOTO: Fjällräven

Åke Nordin grundade Fjällräven år 1960, men först 18 år senare blev idéerna om Kånken-modellen verklighet. En larmrapport från slutet av 1970-talet visade att 80 procent av svenskarna, framför allt barn och ungdomar, hade haft problem med ryggen. Skulden lades på dåtidens populära axelremsväskor som snedbelastade skolbarnens ryggkotor. 1978 lanserade Nordin en lösning på folkhälsoproblemet då Fjällräven i samarbete med Svenska Scoutförbundet (SSF) tog fram den enkla och slitstarka ryggsäcken Kånken. Ryggsäcken hade ett uttagbart sittunderlag, plats för termos och två A4-pärmar.

Läs också: Svensk ull har blivit attraktiv – så ska den säljas

Kånken – världens mest sålda ryggsäck

 Denna modell av Kånken skapades för att stödja projekt som ska rädda fjällräven.
Denna modell av Kånken skapades för att stödja projekt som ska rädda fjällräven. FOTO: Fjällräven

Ryggsäcken fick så småningom ett enormt genomslag. Första året (1978) såldes 400 ryggsäckar och året därpå såldes Kånken i enorma 30 000 exemplar. I dag är Kånken världens mest sålda ryggsäck, enligt Fjällräven.

Ryggsäcken har inte bara fått ett trenduppsving i Sverige de senaste åren, utan har också nått en enorm internationell spridning. Med undantag för några små uppdateringar har modellen sett likadan ut i över 40 år. Kollektionen består numera av diverse versioner, så som axelremsväska, ryggsäck med datorfack, mini och magväska.

 En modern version av Kånken har datorfack och axelrem.
En modern version av Kånken har datorfack och axelrem. FOTO: Fjällräven

Kånken kallades ”kommunistpuckel”

 En mini-Kånken som används som en magväska.
En mini-Kånken som används som en magväska. FOTO: Fjällräven

I samband med 1970-talets vänsterrörelse fick Kånken dras med öknamnet ”kommunistpuckel”, men ryggsäcken kom under åren att sprida sig till en betydligt bredare publik än så.

Läs också: Unik upplevelse: Samiska kåtor med tystnad, norrsken och stjärnhimmel!

Prinsessan Estelle har Kånken

 Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle på väg till Estelles första dag i skolan.
Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle på väg till Estelles första dag i skolan. FOTO: Fjällräven

Prinsessan Estelle har en egen vinröd Kånken. Här fångas familjen på bild på väg till första dagen på förskolan, i augusti 2014. En annan kändis som stolt har poserat med sin blåa Kånken är skådespelerskan Zooey Deschanel känd från tv-serien New girl.

Så avgör du Kånkens ålder

Visste du att du kan avgöra åldern på en Kånken genom att känna på tyget? Ju stelare det är desto nyare är väskan. När Kånken blir äldre blir tyget gradvis mjukare. Kånken är gjord av det vattenresistenta och tåliga materialet Vinylon, som produceras i Japan.

 Kånken mini är den lilla ryggsäcken.
Kånken mini är den lilla ryggsäcken. FOTO: Fjällräven

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen