Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 januari 2019

Karins smarta idé – tog fram alla tomma hus i kommunen!

Kanske Karin Torstensson har lösningen på bostadsbristen på landsbygden? Hon letade upp alla tomma hus i byarna i Falkenberg!

 Karin Torstensson, landsbygdsutvecklare i Falkenberg har hittat ett smart sätt att leta fram lediga hus. Här med hunden Jumbo.
Karin Torstensson, landsbygdsutvecklare i Falkenberg har hittat ett smart sätt att leta fram lediga hus. Här med hunden Jumbo. FOTO: Falkenbergs kommun

Hon jobbar som landsbygdsutvecklare i Falkenbergs kommun i Halland och brinner för att fler ska kunna flytta till landsbygden.

– Intresset är jättestort, det är så många som vill flytta till landet och byarna här. Problemet har varit att hitta bostäder, förklarar Karin Torstensson.

Kartlade alla tomma hus

Samtidigt visste hon att många hus stod tomma och igenbommade runt om i kommunen. Så hon fick idén om göra en kartläggning av alla ”lediga” hus.

– Vi tog fram uppgifter om alla hus som passade in på två kriterier: Ingen person var folkbokförd där och det fanns vatten och avlopp, berättar hon.

Läs också: Därför ska du aldrig slänga fett i avloppet

Personlig hälsning

 Lättsam text med seriöst budskap om vikten av bostäder för att landsbygden ska leva.
Lättsam text med seriöst budskap om vikten av bostäder för att landsbygden ska leva.

Totalt hittade hon 1 300 tomma hus och beslöt sig för att kontakta ägarna till dem – på ett kul och smart sätt.

– Vi gjorde vykort med mitt foto på och en personlig hälsning för att väcka deras intresse. Många vet inte att trycket efter bostäder på landsbygden är så stort, säger Karin.

Stort gensvar på vykorten

 Fint rött hus på vykortet - roligare att få än ett traditionellt brev från kommunen.
Fint rött hus på vykortet - roligare att få än ett traditionellt brev från kommunen.

Gensvaret blev stort. Mängder av husägare hörde av sig och berättade ibland gripande historier om släktgårdar och andra hus som blivit stående tomma, på grund av arvstvister, sjukdom med mera.

Rätt många av husen föll bort då de är fritidshus, som används under sommaren. Men vykortskampanjen gav ändå tillräckligt många ”napp” och fastighetsägare fortsätter att höra av sig.

– Ja, den har redan frigjort 30-35 hus till människor som vill flytta ut på landet här. Det är ju fantastiskt – det kan innebära att en byskola eller lanthandel kan räddas kvar, säger Karin Torstensson entusiastiskt.

Läs också: Det övergivna hotellet fick nytt liv – spana in förvandlingen!

Bor själv i inlandet

Hon är själv bosatt på landsbygden, i Falkenbergs inland. Hon köpte först ett ”ruckel” för att rusta upp det och driva bed och breakfast där.

Sen kom erbjudandet om drömjobbet som landsbygdsutvecklare som hon bara var tvungen att tacka ja till.

– Men jag rustade färdigt huset ändå och sen tog min mamma över och driver bed och breakfast. För det var hennes dröm också, berättar hon.

Drömmen om landet

Just drömmen om att leva och bo på landsbygden är central för Karin Torstensson. Hon och en kollega driver projektet Lev din dröm FBG (obs: extern länk) som även uppmuntrar företagare att ta steget ut till landsbygden.

– Vi gjorde bland annat en julkalender med korta videosnuttar med företagare som flyttat ut på landsbygden. Även mer otraditionella landsbygdsföretagare som jurist och trädgårdsdesigner, säger hon.

Läs också: Kika in i Edytas renoverade släktgård i Mariannelund

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen