Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 mars 2019

Karlstads krafttag mot matsvinn gick hem

60 ton mindre mat har kastats på skolorna i Karlstad de senaste tre åren. Det är resultatet av ett riktigt framgångsrikt projekt.

 Klara Perhamre är mycket nöjd med projektet som minskat matsvinnet rejält i Karlstads skolor.
Klara Perhamre är mycket nöjd med projektet som minskat matsvinnet rejält i Karlstads skolor. FOTO: Karlstad kommun, Istock

I augusti 2015 startade projektet Klimatsmart mat i Karlstad. Anledningen var att man ville försöka samordna det miljöjobb som redan gjordes i skolbespisningarna.

– Det gjordes saker även tidigare men vi hade inte tagit något helhetsgrepp för maten i skolan, säger projektledaren Klara Perhamre från Karlstad kommun.

Kockarna lägger upp mindre mat

Resultaten av projektet är imponerande. Matsvinnet har minskat med 46 procent. På tre år har det kastats 60 ton mindre mat än tidigare. Det har inneburit besparingar på 1,7 miljoner kronor och en minskning av klimatpåverkan som kan jämöras med utsläppen från en bil som kör 39 varv runt jorden.

– Vi har gjort det här på alla grundskolor och gymnasier. Alla har verkligen varit engagerade, säger Perhamre.

Läs också: Så långe håller mat i öppnad förpackning i kylen

Satsningen har gjorts i olika delar. En del har varit att försöka köpa mer närodlad och ekologisk mat. En annan att utbilda måltidspersonalen för att matsvinnet ska minska.

– Vi kastar inte lika mycket mat vid tillagning och servering längre. Kockarna är bättre på att titta efter hur många elever som är på väg för att äta innan de lägger upp mat i buffén till exempel, säger Klara Perhamre.

Gymnasieelever slänger mest

Hon konstaterar att det slängs mest mat bland gymnasieelever. Samtidigt är det den gruppen som förbättrat sig mest när det gäller matsvinn.

– Vi ser att ju yngre eleverna är, desto mindre kastar de. Men gymnasieeleverna har varit jätteduktiga på att förbättra sig. Det här är ju en fråga som är aktuell över hela landet nu, säger Klara Perhamre.

Satsar på ekologiskt och Krav

Nu är projektet avslutat men det innebär inte att de lärdomar man dragit under tre år ska läggas åt sidan.

– Det är därför det har varit så viktigt med utbildningen av måltidspersonalen. De har med sig sina kunskaper och det klimatsmarta tänket finns kvar i organisationen.

Läs också: Den här maten slänger vi mest av

De pengar som sparats in har också bidragit till att skolorna i större utsträckning kunnat satsa på ekologisk och Krav-märkt mat.

– Vi kommer att jobba vidare med detta, så är det absolut. Nu hänger vi i, säger Perhamre.

Äldreomsorgen näst på tur

Det nu avslutade projektet kan också leda till nya satsningar inom kommunen. Nyligen var representanter från Karlstad kommun på studiebesök i Örebro. Där tittade man närmare på äldreomsorgen och hur man jobbar smartare med maten även där.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen