Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 december 2023

Katarina och Emma: "Kaféet hade stått öde i 17 år när vi tog över"

Överkalix

I 17 år stod Brännvalls Café tomt och öde. Sedan väcktes det anrika fiket ur dess Törnrosa-sömn av Katarina Samuelsson och dottern Emma. Nu doftar det åter nybakat på Storgatan 20 i Överkalix.

 Katarina Samuelsson och dottern Emma har väckt liv i Brännvalls Café i Överkalix, en samlingspunkt för ortsborna.
Katarina Samuelsson och dottern Emma har väckt liv i Brännvalls Café i Överkalix, en samlingspunkt för ortsborna. FOTO: Joakim Nordlund

Brännvalls Café står det på skylten mitt i Överkalix. Varje morgon doftar det nybakt för dem som passerar här.

Fast de senaste månaderna har bakningen fått minska en aning, efter att 64-åriga Katarina råkade bryta ett ben i foten.

Men när reportaget gjordes vara hon sitt vanliga, energiska jag, som kliver upp i ottan för att hinna baka bullar, bröd och kakor.

– Nu har jag lärt mig att planera så att allting går smidigt när man väl sätter i gång. Men visst blir det tidiga morgnar i den här branschen. I morse klev jag upp klockan fyra, säger hon.

Granne med kyrkan

 Kaféet ligger centralt i Överkalix, i Norrbotten, på samma plats som vid starten för 90 år sedan.
Kaféet ligger centralt i Överkalix, i Norrbotten, på samma plats som vid starten för 90 år sedan. FOTO: Joakim Nordlund

Kaféet ligger granne med kyrkan och huset byggdes år 1900 av makarna Albin och Vilhelmina Brännvall.

Det är oklart när verksamheten startade men Katarina har fått höra att allt började i liten skala i början av 1930-talet.

1944 tog två av sönerna i familjen, bröderna Magnus och Martin Brännvall, över kaféet och drev det fram till 1988.

Läs också: Succé för Fridas lyxiga bakverk i gårdsbutiken

 I kafédisken finns mängder av läckra bakverk som bakas av Katarina och Emma.
I kafédisken finns mängder av läckra bakverk som bakas av Katarina och Emma. FOTO: Joakim Nordlund

När de inte orkade längre drogs gardinerna bara för skyltfönstren och sedan stod lokalerna öde under hela 1990-talet.

2006 såg Katarina en annons i dagstidningen om att kaféet var till salu och blev intresserad.

– Då arbetade jag som husmor på en friskola så intresset för bakning och matlagning har alltid funnits där. Det kändes spännande att få börja om. Dessutom hade jag och många med mig hade saknat den här mötesplatsen, säger Katarina.

Orörd inredning

 Inredningen är i klassiskt 1950-talsstil, bevarad sedan bröderna Brännvalls tid.
Inredningen är i klassiskt 1950-talsstil, bevarad sedan bröderna Brännvalls tid. FOTO: Cecilia Arnqvist

När bröderna Brännvall stängde kaféet lämnades det mesta i bageri och kafédel kvar, orört.

– Gardinerna var bara fördragna. Allting i kaféet var lämnat kvar. Till och med socker och kryddor stod där. Porslin, bord och annan inredning fanns här när vi öppnade dörren, berättar Katarina.

– Och vi har verkligen försökt bevara allting. Det är många som har satt värde på just det, fortsätter hon.

 Katarina kommer ut med maten som väninnorna Christina Hjelm och Inga Karlsson har beställt.
Katarina kommer ut med maten som väninnorna Christina Hjelm och Inga Karlsson har beställt. FOTO: Joakim Nordlund

Vid ett av borden sitter den här dagen väninnorna Inga Karlsson och Christina Hjelm. De laddar upp på Brännvalls med lunch och fika innan de ska ge sig i kast med ett möte i Överkalix kyrkoråd.

– När jag var ung var jag ju här med min man och hans kompisar varje lördag klockan elva. Och vi fortsatte att gå hit tillsammans samma tid efter att vi hade bildat familj, säger Inga Karlsson.

– Jag för min del har inte varit hit så väldigt ofta men det hände några gånger när jag gick högstadiet, inflikar Christina Hjelm.

Uppskattat kafé

 Burkar från kaféets tidiga historia fanns kvar och är nu fina prydnadssaker. Ka
Burkar från kaféets tidiga historia fanns kvar och är nu fina prydnadssaker. Ka FOTO: Joakim Nordlund

Båda är väldigt tacksamma över att det så omtyckta kaféet har återuppstått.

– Man blir glad när man ser att det lyser i fönstren. Och när det doftar nybakt. Under advent och jul är det extra trivsamt här, säger Inga Karlsson.

Inför julen är det givetvis saffransbröd som många frågar efter.

– Tidigare gjorde jag påsar med julfika som man kunde få beställa. Det var omtyckt. Men jag hinner inte med att göra allting, säger Katarina.

Läs också: Mia startade bageri hemma i köket

 Denna lilla uppmaning känns som den har några år på nacken, och är kul tidsdetalj i kaféet.
Denna lilla uppmaning känns som den har några år på nacken, och är kul tidsdetalj i kaféet. FOTO: Joakim Nordlund

Vid kassan står Anders Lindmark och Catarina Lindmark vid disken, redo att beställa. De har åkt från Kiruna för att tillbringa några dagar i sommarstugan som ligger utanför Piteå.

– Det händer att vi stannar till här när vi åker den här vägen. Det blir en liten avstickare från E10 men det är det värt. Det är gott fika och bra service. Sedan tycker vi om den här genuina miljön. Det ser verkligen ut som ett riktigt gammaldags kafé, säger Anders Lindmark.

Kreativt arbete

 Trots att en del av kaféets porslin stals under perioden när verksamheten låg nere. Men en del gammalt finns fortfarande ändå bevarat.
Trots att en del av kaféets porslin stals under perioden när verksamheten låg nere. Men en del gammalt finns fortfarande ändå bevarat. FOTO: Joakim Nordlund

Katarinas dotter Emma arbetar sida vid sida med sin mamma. Hon är den som tar sig an tårtorna.

– Jag har alltid gillat den kreativa delen bäst. Att få en idé och sedan skapa utifrån den. Sedan värmer det ju när man ser att kunderna uppskattar det man gör, säger hon.

 "Stenbergaren" skapades enligt den tidigare ägaren Magnus Brännvall av en bagare från Västerbotten som hette Stenberg. En mördegskaka och två mandelflarn, strukna med en smörkräm med lite punsch.
"Stenbergaren" skapades enligt den tidigare ägaren Magnus Brännvall av en bagare från Västerbotten som hette Stenberg. En mördegskaka och två mandelflarn, strukna med en smörkräm med lite punsch. FOTO: Joakim Nordlund

Driver man ett kafé och ett bageri handlar det ofta om extremt tidiga morgnar.

– Det finns ändå en flexibilitet där jag kan planera arbetstiden. Ibland blir det sena kvällar. Vi försöker hjälpa varandra så gott som det bara går, säger Emma.

Driver kaféet tillsammans

Namn: Katarina och Emma Samuelsson

Ålder: 64 och 33 år.

Bor: Katarina: Byn Boheden utanför Överkalix. Emma: I Överkalix på två meters gångavstånd till kaféet.

Familj: Katarina: Sambon Tord Karlsson och döttrarna Emma, 33 år, och Elin, 30 år, och barnbarnen Elliot, 7 år, Albin, 4 år, och Helmer, 1 år. Emma: Pojkvänen Linus.

Husdjur: Hundarna Bella och Zigge.

Yrke: Kaféägare som driver Brännvalls Café sedan 2006. Emma Anställd och driver verksamheten tillsammans med mamma.

Intressen: Katarina: Vinterfiske efter röding i fjällen. Emma: Resa, vistas i naturen och kreativt skapande i alla dess former.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen