Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 april 2018

Katarinas hus brann ned – då ställde hela byn upp!

Dösjebro

Chockade såg Katarina och hennes familj hur deras hus brann ned till grunden. Blixtsnabbt ryckte grannarna i Dösjebro i Skåne in.

 Katarina Hallberg med hundarna Tequila och Chip framför tegelhögen som var hennes hus.
Katarina Hallberg med hundarna Tequila och Chip framför tegelhögen som var hennes hus. FOTO: Privat

Det var mitt på dagen som brandlarmet började tjuta. Katarina Hallberg var på jobbet men hennes sambo, dotter och två hundar var ute i trädgården.

– Min sambo Ralf sprang ned till källaren, men när han öppnade dörren vällde det ut tjock, svart rök. Så han rusade ut och larmade brandkåren, berättar Katarina.

Läs också: Mias man gick bort – då kom ett paket på posten

Hela huset brann

Själv åkte hon hem direkt och fick se hur brandbilar bekämpade branden. Först trodde de att halva huset skulle kunna räddas, men elden spred sig till hela huset.

– Allt vi ägde förstördes, värst var att minnessaker och fotografier brann upp. Och vi hade bara kläderna vi stod i, min sambo hade inte ens jacka, berättar Katarina.

Frös och var hungriga

De bara stod där i chock och såg huset brinna ned, de kände varken att de frös eller vara hungriga.

– Men det dröjde inte länge förrän några killar i byn kom hit med några kassar varma kläder. Och sen knackade min granne mig på axeln och sa att hon hade lagat mat åt oss, berättar Katarina.

Sedan kom fler och fler bybor dit med kläder, hundmat, hygienartiklar med mera. Katarina blir rörd när hon berättar om bybornas engagemang i Dösjebro mellan Landskrona och Lund.

– Det kändes fantastiskt! Man kan inte ha bättre grannar eller by. Vi har alltid haft en fin gemenskap här, men att så många ville hjälpa och stötta oss var en stor tröst, säger hon.

Läs också: Ingrids son gick bort i skoterolycka

Tänker spara lite tegel

Fortfarande hör bybor av sig till henne och hennes sambo eller kommer fram när de står vid tegelhögen som var deras hus.

Familjen är fortfarande i chock. De bor tillfälligt hos Katarinas bror medan de letar efter en lägenhet att hyra – i väntan på att ett nytt hus ska byggas för ersättningen från försäkringsbolaget. Brandorsaken tros vara ett elfel.

– Vi tänker spara teglet från väggarna som knackades ned, att ha i golvet bland annat, så att vi får med lite av det gamla huset byggt 1903, säger hon.

Läs också: Se när Leif räddar älgen som kämpar för sitt liv!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen