Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 mars 2017

Klädbanta! Så konsumerar du rätt – 3 enkla tips

Efter transporter, mat och boende hamnar klädinköp på fjärde plats när det gäller koldioxidutsläpp i Sverige. Men det går att handla kläder miljösmart. Här är 3 enkla tips som gör skillnad.

FOTO: Istock

Vi svenskar köper i genomsnitt 13 kilo nya kläder per år och person. Endast två kilo av dem återanvänds. 8 kilo slängs.

Det är siffror från Statistiska centralbyrån som för många av oss inte känns riktigt bra. Och framför allt, som inte är hållbart för miljön.

Men det går att göra något åt slöseriet. Det visar en doktorsavhandling från Chalmers och Mistra Future Fashion, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

I avhandlingen, som är skriven av doktoranden Sandra Roos, står att vi konsumenter kan påverka 25 procent av den totala klimatpåverkan som klädkonsumtionen bidrar till. 3 procent av dessa hänger ihop med hur vi tvättar och torkar våra kläder. Hela 22 procent har att göra med hur vi tar oss till och från klädaffären.

Utifrån dessa kunskaper pekar Sandra Roos på ett par saker som var och en av oss kan göra för att minska klädernas påverkan på miljön.

3 enkla klädtips som minskar klimatpåverkan

klader

1. Använd dina kläder tills de är slitna

Vi svenskar köper cirka 50 nya klädesplagg om året. Bara ett fåtal av dem används 100 till 200 gånger som enligt Sandra Roos livscykelanalys är plaggens ungefärliga livslängd. Att använda plaggen tills de är utnötta är det viktigaste tipset, enligt hennes avhandling. Det skulle, enligt henne, ha större effekt för miljön och klimatet än andra aspekter som klädernas tillverkningssätt eller materialval.

2. Undvik bilen

Har du möjlighet så undvik att att ta bilen till klädbutiken. För det är just bilåkandet till och från affären som är den största miljöboven när vi handlar kläder. 22 procent av den miljöpåverkan vi kan påverka själva har att göra med just färdsättet.

Men att ställa bilen kan vara lättare sagt än gjort när man har långt till butiken. Då kan ett smart alternativ vara att handla på nätet. Att samåka eller ordna klädbytardagar där man bor kan vara andra.

3. Vårda plaggen du handlar

Tvättar och torkar du kläderna rätt så är du skonsam mot både miljön och plaggen. Du kan till exempel avstå förtvätt, inte överdosera tvättmedel och skippa sköljmedel. Prova ättika i stället. Har du möjlighet så torka utomhus i stället för att torktumla. Undvik också att tvätta dina kläder för ofta. Förutom att själva tvättandet tär på miljön så tappar dina kläder form och färg.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen