Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 april 2019

Klädbytardagen 2019 – så deltar du

Nu firar klädbytardagen, dagen då alla kan byta kläder med varandra, 10 år. Den 6 april 2019 kan vem som helst organisera en klädbytardag där gamla kläder får nya ägare. I Karlstad hoppas arrangören Johanna Hedqvist på nytt besöksrekord.

 Klädbyte i Karlstad i Tingevalla gymnasium 2018. Bild: Sandra Boström
Klädbyte i Karlstad i Tingevalla gymnasium 2018. Bild: Sandra Boström FOTO: privat

Vid klädbytardagen i Karlstad bytte 827 plagg ägare på förra årets event.

– Det vore roligt att slå den siffran nu 2019. Konceptet blir mer känt och etablerat för varje år, säger Johanna Hedqvist, som är med och arrangerar klädbytardagen i Karlstad för fjärde året i rad.

Naturskyddsföreningens klädbytardag

Klädbytardagen är en dag initierad av Naturskyddsföreningen, med syfte att värna om miljön. Besökarna tar med sig fem till tio plagg som fortfarande är i bra skick men som de inte själva längre vill ha. På plats får man en biljett för varje klädesplagg, och med den kan man byta till sig kläder som någon annan vill bli av med.

Läs också: Därför ska du inte torka tvätten inomhus

Blandad grupp besökare

 Johanna Hedqvist är med och organiserar Klädbytardagen i Karlstad den 6 april 2019.
Johanna Hedqvist är med och organiserar Klädbytardagen i Karlstad den 6 april 2019.

I Karlstad är det flera från Handla Miljövänligt-gruppen som är med och arrangerar klädbytardagen. I år samarbetar de också med Sharing Towns, ett projekt i delningsekonomi som Karlstad kommun initierat.

Evenemanget i Karlstad har haft en blandad grupp besökare de senaste åren, representerad av både barnfamiljer, unga och pensionärer.

– Det märks att det finns ett större intresse för second hand. Man lär sig mer och mer om miljömedvetenhet och förstår hur viktigt det är, säger Johanna Hedqvist.

Fler manliga besökare

Arrangörerna hoppas dock på fler manliga besökare i år, och har tagit till olika knep för att marknadsföra att dagen riktar sig till alla målgrupper. Förra året skänkte lokala second hand-butiker en del herrkläder till eventet, så att det fanns ett ”startkapital” på kläder för män.

Följ egen stil i stället för mode

Under klädbytardagen i fjol fick 44 000 plagg nya ägare. Detta sparade enligt Naturskyddsföreningen 33 ton kemikalier, 304 ton koldioxid och 43 000 kubikmeter vatten.

Johanna Hedqvists bästa tips för hållbar klädkonsumtion är att släppa kraven på att ”följa modet” och i stället skapa sin egen stil. Att skaffa kläder av bra kvalitet som håller länge är också bra, och ibland räcker det att vädra sina kläder i stället för att ständigt tvätta dem.

– Jag är väldigt intresserad av hållbar konsumtion överlag, men särskilt beträffande kläder och textilier. Klimat – och miljöfrågor är jätteviktiga för mig, säger Johanna Hedqvist.

Klädbytardagen ordnas förutom i Sverige också årligen i Norge och Danmark.

HÄR hittar du en lista med alla deltagande orter och mer information! (Obs: extern länk)Läs också: Gör din egen miljövänliga fönsterputs

Ordna Klädbytardag den 6 april 2019

1. Bestäm vem du bjuder in.

2. Mejla kladbytardagen@naturskyddsforeningen.se eller ring Jessica Andréason, 073-944 99, på Naturskyddsföreningen.

3. Boka lokal, ordna med marknadsföring och så vidare.

4. Beställ gratis affischer, flyers och klädbrickor från Naturskyddsföreningen.

Källa: Sveriges Naturskyddsförening

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen