Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 februari 2022

Klart för ny sommar på Karl-Tövåsens fäbod

Det kanske känns långt borta men snart är den här - sommaren. Och sommar innebär minst ett besök på en fäbod och nu står det klart att den klassiska fäboden Karl-Tövåsens fortsätter sin verksamhet - en ny generation tar över.

 Fotograf Maria Hansson. Knis Anna Ersdotter Björklöf och Tin Gumuns på Karl Tövåsens föbod utanför Rättvik.
Fotograf Maria Hansson. Knis Anna Ersdotter Björklöf och Tin Gumuns på Karl Tövåsens föbod utanför Rättvik.

Karl-Tövåsens fäbod utanför Vikarbyn i Dalarna har varit i bruk sedan 1600-talet och har för många kommit att bli ett klassiskt besöksmål under sommaren. På fäboden kan man se hur livet i en fäbod drivs i verkligheten och man kan även köpa mejeriprodukter som tillverkas på plats – för många är smöret från fäboden en av sommarens stora smakupplevelser.

Slutade efter 29 år

Under många år har fäboden drivits av Tin Gumuns men förra sommaren blev den sista och efter 29 år bestämde hon sig för att tiden på fäboden var slut. Så här skrev hon då på fäbodens Facebook-sida:…

”För mig är ett stort beslut taget, jag skall inte fortsätta driva Karl-Tövåsens fäbod. Efter många underbara somrar orkar inte kroppen med det hårda jobbet längre. 29 år får räcka.”

Ny generation tar över

Men nu är det klart att det blir en fortsättning på fäbodens verksamhet. Anna Björklöf och Jerk Gumuns, som är son till Tin, har bestämt sig för att driva verksamheten vidare.

De har varit verksamma på fäboden tidigare tillsammans med Tin Gumuns med nu kommer de ta hand om arbetet på egen hand.

– Vi kommer att tillverka de vanliga fäbodprodukterna så som messmör, smör och fäbodostar. Och så kommer vi att ha ostar som vi gjort hemma, blåmögelost, vitmögel och grillost. Och sedan fika såklart. Vi kommer att ha lite mer på menyn och kanske lite nya aktiviteter den här sommaren också, säger Anna Björklöf till Siljan News.

Anna Björklöf har tidigare utbildat sig till mejerist vid Eldrimner och hon har också tidigare intervjuats av Land. Då sa hon så här om livet på fäboden.

– Det är något speciellt här och trots att det är enormt mycket slit, tidiga morgnar och egentligen ganska obekvämt blir man lugn. Liksom tillfreds på ett sätt som är i princip omöjligt att känna när man rusar omkring i den ”vanliga” tillvaron, säger hon.

Fäboden får besök av cirka 4 000 personer varje sommar och är en av flera fäbodar som har verksamhet under del av året i Sverige.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen