Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 juni 2019

Klassiska Klässbols Linneväveri kommer aldrig lämna bygden

Klässbol

Klässbols Linneväveri är hovleverantör och uppskattas runt om i världen. Men att lämna den lilla orten i Värmland har aldrig varit aktuellt.

– Vi ska finnas här i många generationer till, säger VD Andreas Johansson.

 Andreas Johansson är mer eller mindre uppväxt bland vävstolar. Nu är han VD för Klässbol Linneväveri.
Andreas Johansson är mer eller mindre uppväxt bland vävstolar. Nu är han VD för Klässbol Linneväveri. FOTO: Ronny Karlsson

I 99 år har det klassiska väveriet Klässbols skapat dukar, servetter och handdukar och en massa andra produkter och fortfarande vävs det en del för hand.

– Vi har fortfarande kvar vävstolar från 1800-talet och en dag i veckan har vi en väverska som kommer hit och väver på de stolarna, säger Johansson.

Fjärde generationen i samma familj

Andreas Johansson är fjärde generationen från samma familj som styr över företaget och det har han gjort sedan 2002. Företaget startades av Hjalmar Johansson 1920, Hjalmar hade då utbildat sig i Borås i några år och var redo att satsa på egen verksamhet.

För Andreas Johansson har väveriet varit en viktig plats genom hela livet.

– Det här var min lekplats. Jag har alltid varit här och tyckte direkt att det var roligt och spännande, säger han.

Läs också: De hittade livskvalitet på 25 kvadrat

Entreprenörsådra redan som ung

 John Johansson är en av personerna som sköter om vävningen. Här i samtal med Andreas Johansson.
John Johansson är en av personerna som sköter om vävningen. Här i samtal med Andreas Johansson. FOTO: Ronny Karlsson

Det första som liknade ett jobb för honom var när han hjälpte till att ta betalt och sorterade en del produkter.

– Det första jag fick betalt för var när jag var vaktmästare, jag klippte gräs och gjorde en massa annat. Jag lärde mig då att om jag ansträngde mig så fick jag en belöning.

Att han hade en entreprenörsådra fick invånarna i Klässbol lära sig tidigt. När Andreas var 13 år skulle fritidsgården på orten läggas ned. Då startade han och en kompis sin egen fritidsgård och den hade verksamhet i fem år.

– Jag gillade det verkligen, framför allt att planera och att driva saker framåt.

 En hel del av maskinerna i produktionshallen köptes upp av Andreas Johanssons förfäder.
En hel del av maskinerna i produktionshallen köptes upp av Andreas Johanssons förfäder. FOTO: Ronny Karlsson

Vid 15 års ålder var han involverad i produktionen, men tänkte inte alls på den tiden på om väveriet skulle bli hans arbetsplats.

Men vid 16 års ålder jobbade han en sommar som säljare och det var ett jobb han gillade. Allt mer blev det klart att han skulle bli kvar.

15 månader i det militära ändrade inte på det, snarare blev det en bra utbildning inför vad som komma skulle. I det läget hade han ingen utbildning efter gymnasiet.

 Det är en hel del ganska avancerade mönster som skapas i de olika vävmaskinerna.
Det är en hel del ganska avancerade mönster som skapas i de olika vävmaskinerna. FOTO: Ronny Karlsson

Utsedd till VD vid 22 års ålder

Därför var det med stor förvåning han slog upp lokaltidningen före jul 2002, 22 år gammal, och läste en artikel där hans far Dick berättade om att Andreas skulle bli VD – och dessutom Värmlands yngste VD.

– Jag hann läsa halva artikeln innan radion ringde och sedan blev det tv också, minns han.

Hans far hade problem med diabetes och behövde ta det lite lugnare, och då var det naturligt att Andreas tog över. Dick finns fortfarande kvar i företaget.

Han är alltså inne på det 17:e året som VD för Klässbols stolthet, och han lär fortsätta i många år till.

– Du måste ha det här som en livsstil för att det ska fungera. Man har alltid med sig jobbet, men jag har alltid gillat att det är så.

 Många olika mönster har skapats genom åren.
Många olika mönster har skapats genom åren. FOTO: Ronny Karlsson

Företaget har genom åren haft både toppar och dalar, men är i dag ett välmående företag med en besöksverksamhet som är populär.

– Vi vill vara viktiga för bygden och vi har 60 000 besökare varje sommar. Det bidrar till att många kommer till våra trakter och vi behöver komplettera varandra här.

Att flytta företaget till en större stad har aldrig ens diskuterats.

– Vi har aldrig ens tänkt tanken. Vi är så rotade här och har byggt en fin anläggning. Vi är viktiga för Arvika kommun och för Värmland, och värmlänningarna är våra ambassadörer. Vi skulle inte ha varit det vi är i dag om vi hade flyttat någon annanstans under åren, säger Andreas Johansson.

 Andreas Johansson vid tavlan som visar upp den första byggnaden där det vävdes.
Andreas Johansson vid tavlan som visar upp den första byggnaden där det vävdes. FOTO: Ronny Karlsson

Kungaduk vävdes i 5 år

Kvalitet har alltid varit i fokus för produktionen och det har i sin tur gett en hel del spännande kunder. Det mest ambitiösa projektet de någonsin gjort är till kungahuset. Totalt vävdes det 64 meter linneduk, och mönstret var komplicerat. Det gick att väva åtta centimeter varje dag och det hela tog fem år.

– Det var en gåva från riksdagen, regeringen och svenska folket till kungahuset och den är vi stolta över att ha gjort, säger Andreas Johansson.

Kunder även i utlandet

Även i utlandet har man prominenta kunder. Rådhuset i Norge anlitade Klässbol Linneväveri när man ville återskapa de linnetapeter som funnits i byggnaden sedan 1950-talet. Totalt vävdes det 280 meter av den tapeten.

– Vi gör ganska mycket specialprodukter på beställning och vill kunna anpassa oss och göra snabba förändringar i produktionen.

En del produkter går på export även om Sverige är den klart största marknaden. Men en hel del av det som säljs i butiken hamnar också utomlands.

– Det är framför allt norrmän som kommer till butiken och tar det på export på egen hand.

 Butiken är numera riktigt stor och det kommer tusentals med besökare varje sommar.
Butiken är numera riktigt stor och det kommer tusentals med besökare varje sommar. FOTO: Ronny Karlsson

Sedan ett antal år tillbaka är Klässbol Linneväveri utsedda till hovleverantörer. Det innebär att man har kontinuerliga leveranser direkt till kungahuset.

– Det är en väldigt bra marknadsföring för oss, och vi fick betydligt fler besökare här efter den utnämningen.

Läs också: Hans lokala knivar säljs över hela världen

Viktig roll för orten

21 personer jobbar i dag på väveriet och sex av dem kommer från familjen. Företaget har en viktig roll för orten och så ska det fortsätta, även om det finns utmaningar med det geografiska läget.

– Det kan vara svårare att rekrytera nya personer. Många har studerat i större städer och är inte redo för landsbygden då. De flesta som jobbar här kommer från trakten och vi lär upp dem.

I dag sker en växande del av försäljningen via internet och det är viktigt. Förr i tiden var det specialbutiker som sålde varor från Klässbol, men de försvinner allt mer.

Du hittar produkter från Klässbol i Land Shopping!

Fokus på Sverige

Med fortsatt fokus på Sverige räknar Andreas Johansson med att företaget ska klara sig bra även i framtiden.

– Svensktillverkat och närproducerat blir viktigare och våra produkter är märkta med Bra Miljöval. Vi har kvaliteten och ett bra rykte. Vi har alla ingredienser för att vara ett framtidsföretag, och nu ska vi se till att det märks att vi fyller 100 år nästa år, avslutar han.

Läs också: De har både djur och smedja på sin gård

Viktiga årtal för Klässbols Linneväveri

1920: Verksamheten startas av Hjalmar Johansson. Efter utbildningsår i Borås bestämde sig Hjalmar Johansson för att starta väveriet på orten där han föddes och där han som nioåring började som springpojke på en yllefabrik.

1928: Hjalmar Johansson avlider efter en förkylning som sätter sig på luftrören. Hustrun Augusta lämnas ensam med åtta barn och det blir till slut äldste sonen Vitalis som tar över verksamheten.

1950: Bygget av en ny fabrik påbörjas och står klart året efter. Där är väveriet beläget även i dag.

1975: Vitalis Johansson överlåter företaget på sina tre söner Sven-Olof, Torbjörn och Dick. Äldste brodern Sven-Olof utses till direktör.

1981: En omfördelning av roller görs mellan de tre bröderna och nu blir Dick VD. Samtidigt görs en överenskommelse som säger att de tre bröderna ska ha lika lön oavsett vilken uppgift de har i företaget.

1991: Nobelfestligheterna i Stockholm i december blir alltmer pampiga. 500 meter linneduk och 1 400 linneservetter tillverkas i Klässbol till det här årets fest.

1995: Klässbols Linneväveri fyller 75 år. En stor fest anordnas och bland annat ger man sig själva en present i form av en ny butik.

2002: 22 år gammal tar Dicks son Andreas Johansson över som VD, och det är han som sitter på den positionen även i dag.

2020: Klässbols Linneväveri fyller 100 år. Planeringen pågår och det ska bli ett antal olika aktiviteter som markerar jubiléet.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen