Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 oktober 2017

Klassiska prylar från 1970- och 80-talet - vilka minns du?

Skiboarden, blandbacken och The Pinks. Du minns väl?

Här är 15 oförglömliga saker som bara vi som var unga på 70- och 80-talen förstår.

1. Arkadspelet Tennis

Det fanns många skäl att gå ner på grillen. Det viktigaste: att mata in två enkronor och få sätta handen på joysticken och spela tennis. Grafiken kanske inte skulle få dagens World of Warcraftande ungdom att göra vågen, men spelkänslan saknar än idag motstycke.

2. Ormkuben

För oss som aldrig begrep oss på Rubiks kub kom räddningen ett par år senare. Ormkuben. Extremt mycket enklare och roligare.

Läs också: Minns du läsken från när du var liten?

3. 50-örestuggummin

Vi lärde oss att räkna med hjälp av de här otroligt smakrika bubbelgummen. Tio kronor i handen var alltid lika med tjugo tuggummin på macken. Vi glömmer aldrig mintiga Jenka, lakritsstarka Shake och sötsliskiga Dance.

4. Blandbacken

Långt innan Coca-cola tog över läskindustrin och fanns blandbacken. Känslan att gå in på Domus med en tom gul blandback och få fria händer av mamma och pappa att fylla den var oslagbar. Trocadero, champis och smultron var favoriter. Ändå skulle det alltid in en äcklig krusbär på ett hörn. Mixen krävde det.

5. SOS

Mamma tyckte att det räckte med plaggen från det betydligt billigare Take Off. Hon kunde aldrig fatta det vi visste. Att det bara var ett enda märke som gällde: SOS. Gärna i starka färger och som anorak.

Läs också: Mjölkpaketen från förr – känner du igen dem?

6. Salomonryggsäcken

En ful mörkblå nylonfyrkant med reklam för en slalombindning borde aldrig kunnat bli vår favorit. Ändå hade vi självklart en. Liksom alla andra.

7. The Pinks

Nya unga Youtube-talanger har gjort covers på Gyllene Tider och Freestyle. Men kultbandet The Pinks väntar ännu på att återupptäckas. Vem ska bli först med att göra en nytolkning av Det spelar ingen roll? Vi hoppas på The Hellacopters eller Black Ingvars.

8. Clock

Här kunde vi tillbringa timmar efter skolan över en Big Clock och prata om våra första kärlekar. Allt medan futuristiska tjock-tvapparater i taket spelade musikvideor med Wham!

9. Synten

Att den elektroniska popmusiken slog igenom på bred front med band som Depeche Mode, Erasure och Pet Shop Boys var en sak. Men att det stod en hemma-Casio i varje gillestuga är kanske lite svårare att förstå idag.

10. Posters

Vi kunde tillbringa timmar på Tempo och Åhléns med att bläddra mellan posters som alla kostade 29.90. Eftersom vi inte vågade välja den halvt avklädde George Michael resulterade det ofta i solnedgång över tropisk strand.

11. Maldiverna

Ingen hade naturligtvis varigt där, det har vi tyvärr fortfarande inte. Men oj vad vi längtade till Maldiverna. Drömresemålet nummer 1.

12. Heta linjen

Idag känns kanske tanken på att tillbringa timmarna efter skolan med att lyssna på flåsiga gubbar inte helt lockande. Men då var samtalen till heta linjen det mest spännande – och förbjudna – vi visste. Vi fnissade oss fördärvade i luren tills något pucko kom in och förstörde allt genom att blåsa så att det blev brusigt.

13. Skiboard

Nej, vi menar inte snowboard utan föregångaren skiboard. Med räfflad plast, stjärnor och ett snöre att hålla sig i blev vi coolast i pulkabacken. Tills vi skulle svänga.

14. Snow joggers

Det hetaste vi kunde stoppa våra fötter i var ett par kardborreknäppta termostövlar som ohjälpligt blev snedgångna efter vårt flitiga användande. Men ack så coola de var.

15. Kobralampan

Lyckan var gjord när våra rum lystes upp av denna fräcka bordslampa.

Läs också: Parets retromopeder är fantastiska!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen