Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 april 2016

Klimatsmart! 5 företag som räddar miljön med sina affärsidéer

I dag kräver allt fler kunder att företagen tänker på naturen och klimatet. Här är fem svenska företag som blivit framgångsrika genom rätt miljötänk.

1. Vegafish

jatteraka
I början av mars fanns landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på plats och invigde Vegafishs nya anläggning för odling av jätteräkor utanför Uppsala.

Företaget har tagit fram ett miljövänligt sätt att producera jätteräkor, varan som länge setts som en delikatess men samtidigt miljöresurskrävande.
Bakom Vegafish står bland annat vd Matilda Olstorpe som även är mikrobiolog på Sveriges lantbruksuniversitet.

2. Scandinavian Organics

buljong
Grundaren Nils Wetterlind insåg efter en tid utomlands att Sverige saknade färska buljonger och fonder i mataffären samtidigt som vi i biogasanläggningar eldar upp värphöns som slutat producera ägg.

Slöseri tänkte Nils och startade Scandinavian Organics som ett par år senare är ett prisat och snabbt växande företag som slutit avtal med butiker, stjärnkockar och kommuner.

Nu gör man även köttbullar och färdigrätter av sådant som annars skulle kastats. Vinnare av Ekostjärnan 2015 och utsedd till Årets smakutvecklare 2016.

3. Colabitoil

Invigning_tankstation
Allt fler stora transportörer och maskintillverkare går över till HVO-diesel; Scania, Volvo Lastvagnar, Caterpillar och Sveaskog är tre som valt det mer miljövänliga drivmedlet.
HVO-Diesel är vätgasbehandlad vegetabilisk olja. Detta innebär att den är kretsloppsanpassad samt fri från aromatiska och polycykliska kolväten.
Colabitoil är företaget från Norsundet mellan Gävle och Söderhamn som använder sig av matolja från bland annat livsmedelsindustrin, restauranger och djurfoderproduktion.

Colabitoil får enligt egna uppgifter ut 82 procent diesel ut matoljorna som tidigare mest setts som restprodukter. Nu kommer de till användning och Colabitoil tjänar pengar och räddar miljön samtidigt.

4. Vadsbo Mjölk

En av kalvboxarna hos Vadsbo Mjölk.
En av kalvboxarna hos Vadsbo Mjölk.

Går det att producera ekologiska och naturnära produkter i en så krisutsatt bransch som mjölknäringen? Fem lantbrukare från Västergötland bestämde sig för att testa och skapade Vadsbo Mjölk. Nu är de nio som tillsammans bedriver ekologisk växtodling på 2 300 hektar och den stora byggnaden rymmer 1250 kor i lösdrift.
Visionen är att gården ska bli helt självförsörjande med där solceller är den drivande motorn i ett annars förslutet kretsloppsystem. Värmen som bildas vid kylningen av mjölken ska t.ex. användas till att värma upp lokalerna och varmvattnet.

5. Alnarp Cleanwater

Alnarp-Cleanwater
Alla hushåll är inte anslutna till kommunernas avlopp och hundratusentals runt om i landet är så dåliga att de läcker ut i naturen vilket bland annat leder till övergödning.
Alnarp Cleanwater har kopierat och komprimerat naturens eget kretslopp och erbjuder en lösning där ett slutet avloppssystem tar hand om avfallet.

Produkten är testad och godkänd av Institutet för Jordbruk- och Miljöteknik och vattnet som blir kvar ska enligt företagets vd Yngve Svensson vara så rent att det är godkänt att bada i.

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen