Klimatsmart på semestern – 5 saker du bör veta innan du reser
Semestern närmar sig och många längtar bort. Alla resor belastar miljön men vissa transportsätt är bättre än andra. Buss, tåg och båt är några alternativ. Land tipsar om olika sätt att ta sig till resmålet.
Tåg, buss, flyg, båt eller egen bil, det är frågan. När semesterresan ska bokas är det lätt att falla för det snabbaste och billigaste alternativet. Ofta betyder det flyg som är det sämsta valet för miljön.
Om du ändå väljer att flyga och samtidigt ha ett klimattänk är det bra att välja resmål som inte ligger onödigt långt bort och att stanna på resmålet en längre tid. Undvik många, korta flygningar.
– Tänk en årlig resa i stället för flera, tipsar Niklas Englund, sakkunnig på transporter på Naturskyddsföreningen.
Tåg och buss ett bra alternativ
Tåg lyfts ofta fram som det minst miljöskadliga transportsättet. Och det stämmer så länge tågen helt eller till största delen drivs av förnybar el, vilket är fallet i Sverige och Norge. Men i många andra europeiska länder ser det annorlunda ut. Ett par som sticker ut är Polen och Tyskland. Där körs tågen på energi från smutsiga kolkraftverk och därför är det bättre att välja buss i de länderna.
Att bila i Europa då, kan det vara vettigt om bilen är fullsatt?
– Nja, även om buss och tåg kräver energi i sig så är det en fördel att de har plats för så många människor jämfört med en personbil.
Båtresor kan vara okej, enligt Niklas, eftersom sjöfart i många fall är ett energieffektivt transportslag. Men det gäller bara om hastigheten inte är för hög.
– Man måste se till varje enskild båtresa men generellt så bör snabbfärjor alltid undvikas.
En del färjor har reningsutrustning som minskar utsläppen av miljöskadliga kväveoxider. Det finns också färjor som drivs mestadels på gas i stället för olja, vilket begränsar svavelutsläppen väsentligt. Sätt gärna press på rederiet genom att fråga hur det är ställt med just deras båtar. Även om transporten till resmålet står för den största delen av resans miljöpåverkan så slutar det förstås inte där. Väl framme finns också mycket att göra.
– Kolla möjligheterna att hyra eller låna en cykel. Cykeln innebär frihet eftersom du kan ta dig fram när du vill och stanna på olika ställen utan att behöva leta efter en parkeringsplats. På så sätt ser du mer av staden, tar dig lätt till stranden och kan upptäcka närliggande natur.
Undersök även utbudet av kollektiva färdmedel. Åk pendeltåg, tunnelbana, spårvagn och buss. Dels får du ta del av lokalbefolkningens vardag, dels bidrar du inte till ökade utsläpp genom bilåkande. Är bilen ändå ett ”måste” är det minst dåliga att hyra en elbil.
Men Niklas absolut hetaste resetips är att helt enkelt stanna i Sverige. Och att välja cykel eller tåg om du vill förflytta dig.
– I stället för att blicka utanför Sveriges gränser, ta reda på vad som kan göras på hemmaplan. Att semestra i närområden blir ett äventyr eftersom vi så sällan tar oss tiden att göra det!
5 miljövänliga resetips
1. Långfärdsbuss till Europa är ett bra färdsätt, särskilt jämfört med flyg. En buss som tar 55–70 personer drar omkring 3 liter bränsle per mil.
2. I Sverige är eldrivna tåg det transportmedel som ger lägst klimatpåverkan per passagerare och kilometer. Även i länder som Österrike och Schweiz är tåget ett bra miljöval. Men i Polen och andra mycket kolberoende länder, främst i östra Europa, kan buss vara bättre. Även i Tyskland kommer elen till stor del ännu från kolkraft. I Frankrike står kärnkraft för mycket av elproduktionen.
3. En fullastad långsamtgående färja är ett bättre alternativ än snabbfärjor. De snabbare färjorna förbrukar väldigt mycket bränsle och har höga koldioxidutsläpp.
4. Att åka på kryssning är ingen miljösmart semester. Fartygen slukar bränsle och har ofta dåliga eller inga reningssystem. Dessutom släpper de ut mängder av smutsigt avloppsvatten i havet. Ett spännande och mer miljösmart alternativ kan vara att resa med lastfartyg. Sök på till exempel ”passenger cargo travel” eller ”freighter travel” på internet så hittar du intressanta sajter.
5. All inclusive, hotell där all mat och dryck ingår, blir allt mer populärt. Men förutom att anläggningarna ofta drivs av storföretag som absolut inte gynnar lokalsamhället så uppmuntrar all inclusive också till överkonsumtion. Välj hellre lokalt drivna boenden och restauranger.
Källor: Trafikverket, Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket.