Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 augusti

Jonas i Kyrkhult handsmider knivar

Kyrkhult

Stjärnkockar runt om i världen skickar beställningar till Kyrkhult i Blekinge . De vill ha smeden Jonas Johnssons unikt vassa och handsmidda knivar.

 Smeden Jonas Johnsson i Kyrkhult i Blekinge gör eftertraktade knivar.
Smeden Jonas Johnsson i Kyrkhult i Blekinge gör eftertraktade knivar. FOTO: Ewa Stackelberg

Ässjan glöder i mörkret när han lägger in den rostiga järnbiten. Det dröjer inte länge förrän järnet hettats upp och lyser orange.

Gnistorna yr när fjäderhammaren bankar ut det glödande järnstycket. När det är dags att härda ser man alla färgerna – rött, orange, lila och blåa nyanser.

– Det är en sorts magi man aldrig tröttnar på. Järnet har en själ, säger Jonas.

34-årige Jonas i Kyrkhult är en av två professionella knivsmeder i Sverige.

Välgjorda och vassa knivar

 Jonas egen kniv i damask, pinstripemönster, med integrerat bolster och färgad, stabiliserad masurbjörk i skaftet.
Jonas egen kniv i damask, pinstripemönster, med integrerat bolster och färgad, stabiliserad masurbjörk i skaftet. FOTO: Ewa Stackelberg

Hans knivar är så välgjorda, vassa och exklusiva att han har köpare från hela världen.

Framförallt är det kockar och matnördar som beställer handsmidda knivar.

Förra veckan var det en fransk Michelin-kock, verksam på en av Europas högst rankade restauranger, som hörde av sig och beställde en specialkniv.

– Det är tungt, säger Jonas.

Läs också: Pers täljkonst gör succé på Instagram

Knivar som konstverk

 Kniv med japanskt sanmaiblad: tre lager härdat kärnstål i mitten och med mjukare järn på sidorna. Handtag i bränd ask.
Kniv med japanskt sanmaiblad: tre lager härdat kärnstål i mitten och med mjukare järn på sidorna. Handtag i bränd ask. FOTO: Ewa Stackelberg

Men han får även beställningar på jaktknivar, fritidsknivar, lyxiga presentknivar och handsmidda yxor.

Medelpriset för en kniv är 2000-5000 kronor, men vissa är betydligt dyrare. Det är knivar som är som konstverk.

Kunderna finns i Sverige men främst i Australien, USA och hela Europa.

Jonas är bilplåtslagare från början och har jobbat inom verkstadsbranschen men han var tidigt intresserad av olika typer av hantverk.

Fick smideskurs i present

 Intresset för att smida knivar började med en kurs i knivsmide som han fick i present.
Intresset för att smida knivar började med en kurs i knivsmide som han fick i present. FOTO: Ewa Stackelberg

Han visste att han hade lätt för att skapa och utforma i både trä och metall. Intresset för att smida knivar väcktes för 10 år sedan.

– Jag fick en smideskurs i present av farsan och åkte till Ryfors bruk i Mullsjö. Efter det ville jag ha egen smedja och började skaffa utrustning, berättar han.

Trots att smidesverktyg och maskiner som fjäder- eller lufthammare är svåra att få tag på i dag, lyckades Jonas med det.

Läs också: Familjen Keros näbbstövlar har blivit en världssuccé

Knivsmide som specialitet

 Mått på kniv och teoretisk beskrivning av ett specifikt damaskmönster.
Mått på kniv och teoretisk beskrivning av ett specifikt damaskmönster. FOTO: Ewa Stackelberg

Han vidareutbildade sig på egen hand och arbetade med olika typer av konstsmide innan han helt gick över till knivar.

Jonas har övat upp handlaget och skickligheten under flera år.

– Knivsmide är en väldigt nischad bransch, ett gammalt hantverk som kommit till heders igen, mycket tack vare det stora matlagningsintresset, säger han.

Byasmed skandinavisk tradition

 Jonas med ett "hotcut” av järn som ska bli en kniv
Jonas med ett "hotcut” av järn som ska bli en kniv FOTO: Ewa Stackelberg

I Skandinavien har knivslöjd varit stort genom historien. Här satte man en ära i att tillverka egna bruksknivar för olika ändamål.

Byasmedjan var en samlingsplats och alla större gårdar hade en egen gårdssmedja och förutom knivar smiddes hästskor, kittlar, kättingar, järnskoningar till vagnshjul, beslag, krokar och allehanda redskap och verktyg.

Mystik kring smeden

 Slipningen kräver precision - knivarna ska vara sylvassa.
Slipningen kräver precision - knivarna ska vara sylvassa. FOTO: Ewa Stackelberg

Smeden var omgärdad av mystik, ansågs besitta rent magiska krafter i sin förmåga att betvinga de tunga obändiga järnstyckena och med eldens och hammarens hjälp.

Det är inte svårt att i fantasin placera Jonas där, med sitt stora skägg och starka armar.

När han använder ässjan, hammaren och städet. Smedens klassiska arbetsredskap sedan flera tusen år tillbaka. Jonas tror att det finns en längtan efter riktigt hantverk i dagens slit- och slängkultur.

– Därför är det många som är beredda att betala för en handsmidd kniv med vass egg som går att slipa om och om igen och som håller en livstid eller mer, säger Jonas.

Återbrukar rostigt järn

 Gammalt järnskrot från gårdarna i trakten blir till nytt järn i Jonas smedja.
Gammalt järnskrot från gårdarna i trakten blir till nytt järn i Jonas smedja. FOTO: Ewa Stackelberg

Han köper upp gamla trasiga handsmidda järnföremål på bondgårdarna i bygden. Rostigt välljärn som omvandlas till blänkande kockknivar med vasst eggstål under hans händer.

Numera har han sagt upp sig från jobbet på ett verkstadsföretag och startat egen firma, Isasmedjan.

Förra sommaren flyttade han in i den gamla anrika smedjan på Ebbamåla Bruk intill Mörrumsån, nära Kyrkhult. Bruket har blivit ett populärt besöksmål.

Slammer och oväsen

Där håller han även knivsmideskurser och deltar i ”Järnnätterna” då hela verksamheten väcks till liv i bruket.

– Mina grannar i byn är förstående och tåliga, men det blev mycket oväsen när jag hade smedjan där. På Ebbamåla bruk kan jag hamra och slå hela nätterna om jag vill och även ha en större gammeldags koleldad ässja, säger han.

Intresset för knivarna ökar stadigt liksom försäljningen. Från början sålde han en del på marknader och mässor, som på knivdagarna i Ludvika och Norrköpings kniv-expo.

Expertgrupper testar knivarna

 Jonas är så skicklig med kniven att han kan snitta en ostbit eller en morot till ett tunt rutnät
Jonas är så skicklig med kniven att han kan snitta en ostbit eller en morot till ett tunt rutnät FOTO: Ewa Stackelberg

På senare år har internet blivit Jonas främsta kanal till kunderna. Förutom den egna hemsidan är han länkad till olika knivgrupper framförallt när det gäller köksknivar.

Han ordnar ”passarounds” och skickar regelbundet iväg några av sina knivar för testning. Knivarna vandrar runt till 10-20 utvalda personer, mest kockar och matproffs, runt om i världen.

Ensamvarg som smed

 I dag driver Jonas den egna knivsmedjan Isasmedjan.
I dag driver Jonas den egna knivsmedjan Isasmedjan. FOTO: Ewa Stackelberg

De får prova varje kniv under ett par veckor och sedan skicka den vidare till nästa person. Recensionerna på internationella knivforum är den viktigaste marknadsföringen.

Alla skickliga smeder har sina specialiteter och yrkeshemligheter.

– Man bygger ett varumärke runt sig själv. Smeden är en artist, en konstnär och ensamvarg, inga anställda, kanske någon lärling på sin höjd, säger han.

Kan skära en morot till ett nät

Namn: Jonas Johnsson

Ålder: 35 år.

Bor: Kyrkhult, nordvästra Blekinge

Familj: Sambon Kajsa, två barn.

Gör: Knivsmed.

Hobby: Lagar mat. Och har som hemlig talang att kunna skära en morot så att den blir som ett fisknät!

Motto: Gammeldags traditionellt hantverk väger tyngst.

Kontakt: Mail: isasmedjan@gmail.com Hemsida: www.isasmedjan.com

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen