Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 december 2018

Koderna avslöjar mejeriprodukternas ursprung

Engholms körsbärsyoghurt, Coops smör & raps och Wernerssons hushållsost är produkter som man skulle kunna tro är tillverkade av just Engholm, Coop och Wernersson – men så är inte fallet. Du som vill ha koll på vilket mejeri som tillverkat de produkter du brukar köpa ska titta på en liten fyrsiffrig kod på förpackningen.

 Coops smör & raps kommer från Arla Foods mejeri i Götene.
Coops smör & raps kommer från Arla Foods mejeri i Götene. FOTO: Coop

Allt fler vill i dag veta var maten egentligen kommer från och gärna köpa närproducerade varor, men det är inte alltid det lättaste.

När man står där framför kyldisken och ska välja till exempel mjölk och smör kan varumärkena vara ganska förledande. Namnen klingar småskaligt och familjärt, men vilken själva tillverkaren är står inte att läsa någonstans.

Läs också: Boxholmsupproret: Så stor del av Arlas produkter är importerade

Arla-producenter bakom koderna

Det finns dock en liten ledtråd i form av en fyrsiffrig kod, som talar om vilken producenten är. När det gäller till exempel Engholms körsbärsyoghurt så är numret 1028, vilket betyder att tillverkaren är den numera europiska mejerijätten Arla Foods i Jönköping.

 Wernerssons ost är tillverkad i Danmark av mejerijätten Arla Foods – det avslöjar koden M204 uppe i högra hörnet av etiketten.
Wernerssons ost är tillverkad i Danmark av mejerijätten Arla Foods – det avslöjar koden M204 uppe i högra hörnet av etiketten. FOTO: Privat och Malin Viktorsson

Coops smör & raps är stämplad med tillverkningskoden 1042 som visar att den kommer från Arla Foods mejeri i Götene. Wernerssons hushållsost är märkt med koden M204, som talar om att den är producerad av Arla Foods i Danmark.

I stället för Engholm, Coop och Wernersson är det alltså bolag inom Arla-koncernen som tillverkat alla tre mejeriprodukter.

Engholm är ett av den danska livsmedelskedjan Nettos egna märken. Garant är ett av Willys-butikernas eget märke. Garants laktosfria mjölk görs av Arla för den nordiska Axfoodkoncernen, som äger bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp.

Här kan du se några av de tillverkare som står bakom de hemlighetsfulla tillverkningskoderna:

1001 Norrmejerier, Luleå

1009 Arla Foods, Sundsvall

1010 Arla Foods, Östersund

1017 Grådö Mejeri, Hedemora

1020 Arla Gefleortens, Gävle

1022 Arla Foods, Vimmerby

1023 Hjordnära, Hjo

1024 Emåmejeriet, Hultsfred

1028 Arla Foods, Jönköping

1029 Arla Foods, Järfälla

1031 Arla Foods, Linköping

1035 Arla Foods, Visby

1042 Arla Foods, Götene

1055 Semper, Götene

1061 Orkla Foods, Örebro

Du som vill vara säker på var dina mejeriprodukter kommer från kan se hela listan här!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen