Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 april 2017

Kolla här! Så här mycket litar vi på folk på landsbygden

Hur mycket litar du på den som bor på landsbygden jämfört med den som bor i en storstad? Det har Sifo tagit reda på i en ny undersökning.

FOTO: Istock

Medieakademins årliga Förtroendebarometer visar hur mycket svenskar litar på företag, medier, samhällsinstitutioner, politiska partier och vissa andra organisationer. Och nu också andra svenskar – fördelat på landsbygd och storstad.

– Att vi valt att ställa den här frågan har flera bottnar, lite beror det på konflikten mellan stad och land som funnits både i Sverige och på andra håll. Det är ju en viktig funktion i samhället att vi litar på varandra, ju större förtroende man har för varandra desto bättre fungerar samhället, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Litar mindre på storstadsbor

Av de 1 200 personerna som deltagit i undersökningen anger 60 procent att det går att lita på folk i allmänhet, medan 12 procent menar att det inte går.

Fler, hela 67 procent, menar att det går att lita på folk som bor utanför storstäderna medan 8 procent säger att det inte går.

Storstadsbor är man mer skeptisk till: Bara 51 procent säger att det går att lita på folk som bor i storstäder medan 17 procent säger att det inte går.

Stort förtroende för varandra

Toivo Sjörén framhåller att det här visar att vi svenskar generellt sett har ett stort förtroende för varandra.

– Här finns ändå ett rätt stort förtroende, på samma nivå som SVT och Skatteverket – även om det kanske inte riktigt går att jämföra.

Störst skillnad utanför storstäderna

Människor som bor i storstäderna har i stort sett lika stort förtroende för andra, oavsett var de bor.

Däremot är skillnaderna stora utanför storstäderna. Här är det uppemot tre fjärdedelar som litar på andra landsortsbor medan knappt hälften litar på invånare i storstäderna.

– Det finns ett tydligt gap. De som bor utanför storstäderna litar betydligt mer på de som också bor utanför än de som bor i. Det finns en sådan attityd. Närheten, att man tycker sig känna flera, det tror jag är en viktig funktion.

Några siffror ur undersökningen:

Så här litar folk på människor på landsbygden/Så här litar folk på människor i storstäder:

 • Övre Norrland: 74 procent/46 procent.
 • Norra Mellansverige (Svealand förutom Stockholm): 69 procent/45 procent.
 • Västsverige: 68 procent/51 procent.
 • Södra Sverige: 67 procent/47 procent.
 • Stockholm: 68 procent/61 procent.
 • Ungefär lika många kvinnor som män tycker att de kan lita på människor utanför storstäderna, däremot är män mer misstänksamma mot storstadsbor, 21 procent av männen, och 12 procent av kvinnorna, anger att storstadsbor inte går att lita på.

  De yngsta svarande (under 30 år) visar ett lägre förtroende för alla andra grupper.

  Undersökningen utförs av Göteborgs universitet och Kantar Sifo.

  Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Missa inte vår webbshop

  Lär dig i din takt

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen