Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 augusti 2017

Kolla in bäverns träskulpturer!

Erikssons trodde inte sina ögon när de fick se vad bävrarna gnagt fram. I skogen låg fem vackra konstverk, som nu visas upp för alla som vill se.

 Dessa märkliga och välskapta träbumlingar är resultatet av bävrarnas gnagande.
Dessa märkliga och välskapta träbumlingar är resultatet av bävrarnas gnagande. FOTO: Lotta Silfverbrand

Bengt och Ann-Marie Eriksson, på Åtorps gård mellan Flen och Mellösa i Sörmland, har sett bäver på nära håll i 15 år men aldrig sett något liknande.

Tidigare i somras hittade Bengt de här fem träbumlingarna i skogen en bit från gården. Han bar dem en och en i ryggsäcken till bron över ån där Erikssons bor, så att bekanta kan få se. Klumparna är av sälg, mäter cirka 40 centimeter i diameter och väger 5-6 kilo vardera.

– Jag kallar det för bäverkonst. Visst är de fina, säger Ann-Marie Eriksson.

Bäverexperten Göran Hartman på SLU har sett liknande saker tidigare, men tycker att det här fallet är långt utöver det vanliga:

– Min bästa gissning är att det i grunden beror på att bävrarnas framtänder växer kontinuerligt under hela livet. De måste helt enkelt slita ner dem på något sätt, och räcker inte normalanvändningen så överskottsgnager de.

Läs också: Lands reporter intervjuar en bäver!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen