Kolla in Gotlands första bondgårdsförskola!
Idén med bondgårdsförskola sprider sig! Nu har även barnen i gotländska Gothem skötsel av kaniner, lamm och hönor på schemat.
Land har tidigare skrivit om bondgårdsförskolan i Tyresö, söder om Stockholm, som snabbt blev en succé.
Nu har den fått en uppföljare i Gothem på Gotland – efter att kommunens beslut förra februari att lägga ned förskolan där.
Tre sockenbor grep in
Då trädde tre ortsbor in – makarna och fritidspedagogerna Magnus och Åsa Åhlén och förskolläraren Emma Jonsson och bildade en ekonomisk förening för att ta över.
De hade själva haft barn på förskolan och ville ge nya generationer chans att gå där. Dessutom ville de ta vara på det typiska för trakten med lantbruk, djur och natur. I somras startade de Suderängens förskola, eller ”bondedagiset” som de kallar den.
Förskolans djur
De 17 barnen får varje dag både sköta om och gosa med förskolans hönor, gutefår och lamm, kaniner, och en myskanka.
– Kaninerna finns i stora utomhusburar på förskolans gård och barnen älskar att gå in till dem och klappa dem. Barnen städar också buren och ger kaninerna mat och vatten, berättar Åsa.
Gutefår och lamm
Hon och Magnus bor på en gård alldeles intill där hönorna och gutefåren och lammen har sina stallar. Det är så nära att djuren ingår i förskolans pedagogik och barnen går dit varje dag och sköter om djuren.
Naturlig pedagogik
Djuren och allt kring dem används i pedagogiken och ger kunskaper i allt från biologi till matte på ett naturligt och roligt sätt.
– Just nu har vi äggkläckningsmaskinerna i gång och barnen får gå dit och kolla temperaturen och ägg. De lär sig att räkna och känna igen siffror, säger Åsa.
Begravning av kanin
Barnen får också lära sig om livets gång med födsel och död. Häromveckan var det lite sorgligt när en av kaninerna dog.
– Då hade vi en liten begravningsceremoni för kaninen som barnen var med och ordnade, säger Åsa.
Miljö- och hållbarhetstänket vävs också in i vardagssysslorna.
– Ja, vi ger hönsen matrester och kaninerna får överblivna morotsbitar och gurkslantar, säger Åsa.
Läs också: Så är det att vara barn till en bonde!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.