Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 april 2016

Kolla in Mikaels briljanta idé – slår elcykeln med hästlängder

Lika behaglig att åka i som en bil och bättre skyddad mot väder och vind än cykeln. Den nya elcykelbilen PodRide, designad av frösöbon Mikael Kjellman, gör succé på nätet.

En cykeltur är bra på många sätt, men visst har cykeln några klara nackdelar mot bilen. Man sitter inte lika bekvämt, tar sig inte lika långa sträckor utan att bli svettig och har inte ett lika bra skydd mot väder och vind.

Kombinerad cykel och bil

Det har frösöbon och konstruktören Mikael Kjellman tagit vara på. Hans nya uppfinning PodRide, som fortfarande är en prototyp, är en kombination av en cykel och en bil.

Modellen på fyra hjul väger 70 kilo och har en elmotor som hjälper till när man trampar. Föraren sitter ungefär i samma höjd som i en bil och fordonet kan komma upp i en hastighet på 25 kilometer i timmen.

Folk vänder sig om

Uppfinningen har fått en och annan person att vända sig om när Mikael susar förbi på vägarna hemma på Frösön.

– Det händer väl att några ser lite tveksamma ut men de flesta ger mig ett brett leende när jag cyklar förbi, säger han.

Ryms på cykelväg

Från utsidan ser den ut som världens minsta bil, men tar man en titt inuti ser man att den fungerar på liknande sätt som en liggcykel.

I Sverige klassas prototypen som en elcykel och kräver inget körkort. Den är dessutom tillräckligt smal för att rymmas på en cykelväg.

Elcykelbilen är fortfarande i projektstadiet, men Mikael hoppas att den så småningom ska kunna massproduceras.

”Har fått förslag”

– Det går lite trögt med min crowdfundingkampanj men det är ganska väntat eftersom det inte är en färdig produkt än. Jag har däremot fått en del förslag och erbjudanden de senaste dagarna, berättar han.

Mikael Kjellman har räknat ut att fordonet skulle kosta cirka 2 kror/mil och koldioxidutsläppet skulle bli 20g/mil, vilket är 94 gånger lägre än en personbil.

Läs mer om Mikaels uppfinning här >>

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen