Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 februari 2022

Komiker från succépodd rustar ödehus i ny Youtube-serie

Linderöd

Komikern Simon Svensson fick en ovanlig present: Ett extremt nedgånget hus i skånska Linderöd. Det ska han och några andra "dumskallar" försöka rusta upp i en ny Youtube-serie.

 Poddare som renoverar ödehus: Simon "chippen" Simonsson, Kristoffer "Kringlan" Svensson och Joel Lindén.
Poddare som renoverar ödehus: Simon "chippen" Simonsson, Kristoffer "Kringlan" Svensson och Joel Lindén. FOTO: Under produktion AB

Grannarna har fått vänja sig vid en strid ström av besökare till det slitna 1920-talshuset utanför Linderöd, i Kristianstads kommun det senaste året.

Även ortsbor har setts köra långsamt förbi på vägen utanför för att få sig en titt på vad som försiggår. För nu hakar även komikerna bakom de populära Della-poddarna på ödehusvurmen.

Begränsad kunskap om renovering

I programbeskrivningen för Youtube-serien Della Casa står: För att det överhuvudtaget ska kunna användas måste det rustas upp rejält. Till hjälp tar chippen sina dummaste idioter till vänner. Se dokumentären om hur ett gäng dumskallar försöker renovera ett hus.

Till skillnad från andra husrenoveringsprogram så behöver ingen tittare känna sig mindervärdig, tvärtom. Vi kunde väldigt lite och hade nästan inga pengar, berättar Simon ”chippen” Svensson (som stavar sitt smeknamn med liten bokstav).

Mycket arbete väntade komikerna

Han och hans två komikerkolleger, Jonatan Unge och Kristoffer ”Kringlan” Svensson, driver Della-poddarna – Della Sport, Della Papa, Della Arte och Della Herstory.

Huset tillhörde förr Kristoffer ”Kringlan” Svensson, som inte hade möjlighet att ta hand om det. Därför hade huset stått tomt i fem år vid renoveringens start.

 Poddare som renoverar ödehus: Simon "chippen" Simonsson, Kristoffer "Kringlan" Svensson och Joel Lindén.
Poddare som renoverar ödehus: Simon "chippen" Simonsson, Kristoffer "Kringlan" Svensson och Joel Lindén. FOTO: Under produktion AB

Fram tills dess använde han huset som sommarstuga och träffpunkt för den stora vänkretsen. Många glada fester har hållits här och lämnat spår som väggmålningar, med mera.

– När vi klev in över tröskeln var det som att någon haft fest och sedan lämnat allt. Folkölsburkar, fimpar, smutsig disk, berättar Simon ”chippen” Svensson.

– Man blev lite matt av att komma till ett sådant hus. Trädgården var igenvuxen, vattenpumpen hade frusit sönder och det var hål i golvet, fortsätter han.

Läs också: Maria har renoverat Dan Anderssons stuga i Gonäsheden

Ohändiga kompisar

I varje avsnitt tar han hjälp av nya, oftast lika ohändiga kompisar plus den ständige kompanjonen och träslöjdsläraren Joel Lindén, som får stå för lite sakkunskap.

– Egentligen hade vi behövt börja med att byta ut hela taket men det hade kostat flera hundra tusen så vi fick försöka fixa så mycket vi kunde själva. Byta fönster, laga golvet med brädor vi hade hittat, måla om, säger han.

Bara att röja ut allt skräp och ”gamla rester av djur” som hade ansamlats i källaren och uthus tog dagar.

Rolig krock mellan stad och land

Renoveringen pågick förra året från mars till oktober och ledde till många ovanliga möten.

– Ja, det blev en del roliga krockar mellan stadsmänniskor och lantisar. En granne, Ralle, dök upp och är med i nästan alla avsnitt. En verklig karaktär som jag tror de flesta kommer att älska, säger Simon ”chippen” Svensson.

Hur det gick med huset vill han inte avslöja. Det får man veta i dokumentärserien.

På Under produktions hemsida kan du se alla avsnitten.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen