Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 5 maj 2017

Komikern Christer gör succé med superlokal reklam - kolla klippen!

Christer Johanssons bångstyriga karaktärer från Småstadsliv – med bred hälsingedialekt – har redan kultstatus. Nu gör han succé med superlokala reklamfilmer i Norrlands inland!

Jägaren Örjan, bilmekanikern Stånk-Tommy, den överårige hårdrockaren Kenta och den sjukskrivne grävmaskinisten Ingmar Andersson är fyra av hans extremt folkkära rollfigurer.
– Ja, de verkar odödliga. Jag får hela tiden hitta på nya, knepiga situationer som de ska hamna i, säger han med ett skratt.

Barndomsvännerna började spexa

Christer ägde förr en restaurang i Bollnäs och där även barndomsvännen och kollegan Christian Wallin jobbade och de började spexa ihop.

De skrattade själva så att de tjöt åt de typer och situationer de spånade fram. Det mesta hämtat från hemorten Alfta med omnejd.

Lokal reklam, Småstadsliv, Alfta, Christer Johansson
Två av Christers alteregon: Städerskan Agneta och hårdrockaren Kenta.

Youtubeklippen gjorde succé

De testade att lägga ut klipp på Youtube som de kallade ”Småstadsliv” och fick snabbt fick flera hundra visningar.  Ryktet spred sig snart i hela Hälsingland och snart även till övriga Norrlands inland.
– Och nu har folk söder om Uppsala upptäckt oss också, vi har haft föreställningar både i Stockholm och Göteborg, säger Christer.

Reklamen har växt explosionsartat

De ostylade och medvetet amatörmässiga filmerna tog folk med storm. I dag har Småstadsliv växt till en mindre nöjesindustri med filmer, teaterföreställningar, Youtubeklipp med hundratusentals visningar – och lokal reklam, som ökat explosionsartat de senaste åren.

Christer och hans lilla team, totalt tre personer, har spelat in hundratals filmer för allt från Lycksele bildemontering och XL Bygg i Ljusdal till Måbra  i Bollnäs.

Gör sketcher utifrån karaktärerna

Och företagen får finna sig i att reklamen blir lika egensinniga som karaktärerna från Småstadsliv som ingår.
– Det är ingen reklam där nån står och visar tänderna och säger att allt är så bra. Nej, vi gör vanliga sketcher utifrån våra karaktärer och bestämmer innehållet helt själva. Företaget får acceptera eller tacka nej, säger han.

Kanske just därför får reklamsnuttarna en sådan kultstatus och rekordpublik på sociala medier. Som filmen ”Ingmar Andersson lämnar in husvagnen på Lycksele bildemontering”. En halv miljon på Facebook har sett den folkkäre Ingmar hamna i trubbel igen.

Figurerna har egna Facebookkonton

Lokal reklam, Småstadsliv, Alfta, Christer Johansson
Två andra kultfigurer som Christer spelar,  jägaren Örjan och mekanikern Stånk-Tommy.

Eller ”Örjan och jakttornet” som utspelar sig på ångermanländska Nylands Trä, där den tjurige jägaren ställer till det för personalen.

Småstadslivs egensinniga karaktärer har till och med egna Facebookprofiler och egna produkter. Som städerskan Agneta Patrulls t-shirten med texten ”Singel så ini helvete” och ”braköl,  en egen ölsort på Systembolaget, bryggt på Ljusdals bryggeri.

Eller jägaren Örjans eget bryggkaffe ”Svart och rivigt”, rostat på Guldrutan i Söderhamn.
– Ja, vi använder bara lokala producenter så långt det går. Och folk verkar tycka att det är kul att ge bort våra grejer som presenter, säger Christer.

Vad är då hemligheten, varför är de här figurerna så populära?
– Ja, det är väl en ganska snäll sorts humor om livet på en liten ort, igenkänningsfaktorn verkar stor. Många kommer fram till oss och säger att den där figuren måste ju vara Lasse i Husum eller liknande, säger han.

Kolla in Ingmar Anderssons våndor på Lycksele Bildemontering!

  Agneta Patrull försöker få till det på ett Bollnäs-gym!

Jägaren Örjan dricker kaffe på byggvaruhuset i Ljusdal

 Fick just sin femte dotter

Namn: Christer Johansson.
Ålder: 43 år.
Bor: I Alfta.
Aktuell: Med nya föreställningen ”När Tony kom till byn” där förre Black Jack-sångaren Tony Ljungström spelar sig själv.
Familj: Hustru Anna Hedblom och de fem döttrarna Mimmi, en vecka, Enya Lou, 5 år, Molly, 7 år, Tindra, 9 år och Emmy Lee, 16 år.
Drömmer om: Mycket och hela dj-a tiden.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen