Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 november 2018

Kommun i stämningstvist – sålde brandstation av misstag

När Storumans kommun sålde ett industrihus till ett privat företag missade de att bandstationen i närliggande byggnad ingick i köpet. Nu stämmer kommunen företaget som vägrar häva affären.

 Storuman kommun vill få tillbaka sin brandstation som de menar såldes av misstag.
Storuman kommun vill få tillbaka sin brandstation som de menar såldes av misstag. FOTO: Istock

Det var när det kommunala bolaget Storuman industricentrum år 2014 sålde en fastighet till det privata bolaget Cloudberry estates i Umeå, som man missade att en fastighetsreglering gjorts två år tidigare. I köpet av fastigheten ingick även den närliggande brandstationen och ett kommunförråd.

Allt sedan dess har Storuman kommun kämpat för att häva affären och få tillbaka sin brandstation, skriver Lokaltidningen.

– Vi upptäckte tidigt att ett misstag skett. I början trodde vi att vi hade en överenskommelse men efterhand har det visat sig att vi inte kan komma överens, säger kommunalråd Tomas Mörtsell (C) till tidningen.

Läs också: 60 tysta och orörda platser i hela Sverige

Lämnat in stämningsansökan

Köparna har hela tiden hävdat att kommunen får skylla sig själva som inte hade koll på fastighetsregleringen. De har erbjudit kommunen att köpa tillbaka brandstationen för 10 miljoner kronor, ett pris långt över de 4,2 miljoner köparen gav för hela fastigheten 2014.

 Kommunen har lämnat in en stämningsansökan till Lycksele tingsrätt.
Kommunen har lämnat in en stämningsansökan till Lycksele tingsrätt. FOTO: Istock

I veckan lämnade Storuman in en stämningsansökan till Lycksele tingsrätt. I ansökan skriver kommunen att man har bättre rätt till den del av fastigheten där brandstationen och förrådet ligger.

Kommunen yrkar på att fastighetsbolaget ska ge tillbaka brandstationen och förrådet, alternativt betala ytterligare 4 miljoner.

Läs också: Ingen trodde på hennes idé – nu gör Sara från Storuman succé!

”Märkligt misstag”

– Att komma i efterhand och säga att affären var ett misstag är märkligt. Det naturliga hade varit att köpa tillbaka fastigheten men det har kommunen inte gjort. Istället så går man fram så här och stämmer mig och företaget på en massa pengar, säger Cloudberry estates ägare Lennart Olofsson till Lokaltidningen.

Verksamheten pågår under tiden som vanligt i brandstationen.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen