Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 oktober 2019

Kommunen tvingar jämtländska fäboden att stänga

En infekterad tvist har blossat upp mellan Myhrbodarna och Krokoms kommun. Den jämtländska fäboden har polisanmälts och tvingas nu stänga.

– Kommunen har hanterat det på ett fruktansvärt bedrägligt sätt, säger livsmedelskonsulten Per Nilsson.

 Natursköna Myhrbodarna i Jämtland har tvingats stänga ner på grund av att den inte registrerats för livsmedelskontroll.
Natursköna Myhrbodarna i Jämtland har tvingats stänga ner på grund av att den inte registrerats för livsmedelskontroll. FOTO: Anita Myhr

Med en slående utsikt över jämtländska fjällen, strax utanför Valsjöbyn, ligger Krokom kommuns enda verksamma fäbod. I 50 års tid har ägaren Anita Myhr tillbringat somrarna med sina djur i 1880-talsfäboden och med gamla hantverksmässiga metoder tillverkat ost, smör och tjockmjölk av mjölken från korna och getterna. Fäboden är klassad som riksintresse och Krokoms kommun har använt den kulturminnesmärkta fäbodvallen i sin marknadsföring.

Men den senaste tiden har ägaren hamnat i en infekterad tvist med kommunen. Bygg- och miljönämnden kräver att Myhrbodarna ska omfattas av planerad offentlig livsmedelskontroll och menar att fäbodens verksamhet inte är registrerad. Detta trots att fäboden har varit verksam i 50 år utan problem.

– När livsmedelslagen kom till 1971 var alla automatiskt godkända. Sedan dess har lagstiftningen ändrats, men det går inte att påstå att fäboden inte har varit registrerad. Den nuvarande lagstiftningen som kommunen hänvisar till går inte att tillämpa retroaktivt, säger livsmedelskonsulten Per Nilsson, som är Anita Myhrs ombud.

Läs också: 28 vackra fäbodar att besöka

Vill inte skriva under

Tvisten har fått stor uppmärksamhet i lokalmedia. Det som nu låser läget är att Anita Myhr vägrar skriva under formuläret för att registrera verksamheten.

– Livsmedelslagstiftningen är lika för alla. Och utan en registrering kan vi inte tillsyna verksamheten, säger Tom Larsson, chef för Krokoms bygg- och miljöavdelning som sköter tillsynen, till Östersunds-Posten.

Enligt Per Nilsson räcker det att myndigheten ska ”ha kännedom” om verksamheten, vilket inte ställer krav på den kostsamma registreringen som kommunen efterfrågar.

– En anmälan syftar till att ge kommunen kännedom om att en anläggning finns. Kommunen har känt till anläggningen under väldigt lång tid. Om hon skulle skriva på pappren blir det som att hon erkänner att hon inte har varit registrerad tidigare och då hamnar hon i en knivig juridisk situation, säger Per Nilsson.

Läs också: Fäbodägaren Lin: ”Längtan tillbaka blev för stark!”

Hårda krav på dricksvatten

För att inte riskera att tvingas avveckla verksamheten helt till följd av tillsynen kräver ombudet Per Nilsson att kommunen redogör för vilka krav de ställer. Själva livsmedelstillverkningen ser han inga problem med, utan kärnfrågan handlar framför allt om dricksvattnet.

– Om de väljer den hårdaste tolkningen av livsmedelslagstiftningen ser jag en risk för åtgärder som kommer kräva el, exempelvis UV-filter, och det finns inte på fäboden. Då blir det en omöjlighet att driva verksamhet på Myhrbodarna. Dessa regler är inte anpassade efter fäbodar, säger Per Nilsson.

Kommunen svarar

Krokoms kommun har på sin hemsida publicerat en lång ”fråga/svar”-artikel om tvisten.

”Vi och verksamhetsutövaren har olika uppfattningar om anläggningen ska anses vara på förhand registrerad eller inte. Verksamhetsutövaren har velat få garantier av oss om den fortsatta hanteringen som vi inte kan ge. Vi kan av principskäl inte lämna förhandsbesked om hur vi kommer att hantera avvikelser, om eller när sådana konstateras i framtiden. Sådana bedömningar måste göras från fall till fall”, skriver kommunen.

I ordväxlingen genom media hävdar båda parter att de försökt ta initiativ till diskussion, men att den andra parten inte är samarbetsvillig.

En möjlig lösning skulle vara att verksamheten får ske i begränsad omfattning och därmed inte omfattas av kravet på livsmedelstillsyn. I praktiken skulle det innebära att fäboden skulle ha öppet mer sällan.

Läs också: Pia växlade ned till ett enklare liv på sin fäbod

Eftersatt tillsynsarbete

Fäbodens verksamhet har som tidigare nämnt varit verksam i många år och är en känd verksamhet inom kommunen. Anledningen till att detta uppdagas nu beror enligt kommunen på att man legat efter i tillsynsarbetet och nu jobbar på att komma ikapp.

– Vi inventerar kontinuerligt för att se till att de som omfattas av lagstiftningen får en livsmedelskontroll. Att det uppdagades nu är inte på grund av några klagomål utan det är en formfråga, säger Tom Larsson på bygg- och miljöavdelningen, till Östersunds-Posten.

Tvingas stänga

Kommunen har polisanmält Anita Myhr med hänvisning till sin skyldighet att åtalsanmäla misstänkta brott mot livsmedelslagstiftningen. I oktober fattades beslut i bygg- och miljönämnden om att tillfälligt stänga Myhrbodarnas verksamhet.

Fäboden håller just nu stängt för säsongen, men om dödläget kvarstår framåt våren och livsmedelstillverkningen sätter i gång igen utan tillstånd kan Anita Myhr bli skyldig att betala vite.

– Kommunen har hanterat detta på ett fruktansvärt bedrägligt sätt. De ställer omöjliga krav, säger Per Nilsson.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen