Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 november

Kommunens ändrade sig om skolskjuts - men lite för sent!

Harrsjö

Jättebra, men lite för sent för detta läsår. Det säger Jennifer Petersson om att Dorotea kommun nu omprövar beslutet om skolskjuts till dottern Helly. Men familjen vågar drömma om ett liv på gården igen!

 Pappa Stefan Hamberg med Helly och Henry.
Pappa Stefan Hamberg med Helly och Henry.

– Vi är jätteglada över att kommunen har lyssnat och förstått vår situation, säger mamma Jennifer Petersson när Land ringer henne hemma i Harrsjö.

– Men det kom lite för sent detta läsår. Vi redan har gjort oss av med djuren utom hundarna och katten, och bor mest i lägenheten inne i Dorotea, fortsätter hon.

Men med kommunens nya bud hoppas hon kunna börja om med djur till sommaren – om kommunen kan skjuta fram sin omprövning av skolskjuts till nästa läsår.

Jennifer och sambon Stefan Hamberg vill bo med barnen Helly, 7 år, och Henry, 2 år, på sin gård i byn Harrsjö i norra delen av kommunen, som de köpte 2010.

Småskaligt jordbruk

De drömmer om att bli mer självförsörjande, med småskaligt jordbruk, jakt och fiske. De har skaffat en hel del djur, som tjugo höns, åtta ankor, två kaniner plus två jakthundar och en katt.

Men än så länge arbetar båda två i centralorten Dorotea 6,2 mil bort. Dottern Helly gick i förskolan i Dorotea och föräldrarna ville att hon ska fortsätta gå i skolan där nu när hon började i första klass i höstas.

 Mamma Jennifer Petersson med Henry.
Mamma Jennifer Petersson med Henry.

Pusslat och skjutsat

Hittills har de pusslat för att själva skjutsa men på grund av obekväma arbetstider vill de att dottern ska få åka med bussen från och till Dorotea och få ett busskort.

De fick först ett nej från de ansvariga på kommunen. Det var helt enligt lagen om att det är närhetsprincipen som gäller för rätten att få skolskjuts.

Familjen bor närmare en annan skola, Risbäcks fjällskola nära fyra mil bort. Dit kan dottern få skolskjuts, åka med på den busstur som redan går dit morgon och kväll.

– Problemet är att skolans fritidshem ligger i Borgafjäll, vilket är ytterligare 3,2 mil bort från oss. Det skulle kunna innebära att vi kan få åka uppemot 30 mil per dag, säger Jennifer.

Läs också: Stoppa förslaget om glesare postutdelning!

Närhetsprincipen för skolskjuts

De skulle själva få skjutsa sin dotter till och från fritids, menar hon, då hon och Stefan börjar jobba tidigt på morgonen och ofta slutar sent – så att skolskjutsens tider inte passar.

Därför ser de inte Risbäcks skola som ett alternativ, att det blir för opraktiskt och långt bort.

När Land tidigare kontaktade rektorn för de två skolorna och kommunens skolchef förklarade de att de inte kunde frångå närhetsprincipen.

Långa avstånd och få invånare

Dorotea är en av landets mest glest befolkade kommuner med landets högsta kommunalskatt och bara 2 498 invånare. De stora avstånden är en utmaning när det gäller att ordna hemtjänst och skolskjuts med mera.

– Det har jag full förståelse för. Men kommunen måste ju ändå ordna skjuts och busskort om vår dotter går i Risbäck, så varför inte till Dorotea. För oss är det tryggare att ha henne där, nära oss om det händer något eller om hon blir sjuk, säger Jennifer.

Vågar drömma igen

Därför är hon glad över att kommunen nu vill ompröva sitt beslut till dottern Hellys busskort och underlätta livspusslet för en barnfamilj i glesbygd.

– Vi känner ett nytt hopp om att kunna förverkliga vår dröm om att bo och verka här i glesbygden, Till våren kommer vi att skaffa nya djur och flytta tillbaka till gården på heltid igen, säger hon.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen