Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 juli 2018

Kommuner erbjuder foder till bönder

Torkan har gjort att många djur inom jordbruksnäringen hotas av svält. Västerås kommun har därför gått ut med erbjudandet att bönder kan få slå stadens gräs och ge till sina djur. Nu har flera andra kommuner hakat på och vill hjälpa till.

 Betesdjuren har akut behov av foder. Nu erbjuder kommuner och privatpersoner med oanvända gräsytor hjälp. OBS! Bilden är en genrebild.
Betesdjuren har akut behov av foder. Nu erbjuder kommuner och privatpersoner med oanvända gräsytor hjälp. OBS! Bilden är en genrebild. FOTO: Jorma Valkonen /IBL Bildbyrå

Torkan har orsakat matbrist och svält hotar många djur inom jordbruksnäringen. I Västerås gick kommunen på tisdagen ut med ett erbjudande att bönder och djurägare kunde få klippa en del av stadens grönytor och använda gräset som foder.

Det handlar om ytor på sammanlagt cirka tio hektar. För att gräset ska räcka till så många som möjligt får man bara paxa en yta. Bönderna får inte betalt för att de klipper, däremot får de behålla gräset. Gräset får inte säljas, utan bara användas som foder till de egna djuren.

– Hittills har jag bokat upp med två djurhållare för att slå sammanlagt cirka 7 ha. Sala och Enköpings kommun har pratat med oss för att göra liknande lösningar, säger Jörgen Gustafsson, skogförvaltare på Teknik och fastighetsförvaltningen i Västerås.

– Idag (läs: torsdag) har Lindesbergs, Halmstads och Ljungbys kommuner hört sig för om hur vi gjort och funderar på att köra likande upplägg.

Läs också: Äter du mat? Då berör torkan dig!

Ännu fler kommuner ger stöd

Även Sollefteå kommun erbjuder ett liknande stöd till bönder och djurägare i kommunen. På sin hemsida har de ett formulär där privatpersoner med åkerplätt eller åkermark som inte används, men behöver slås, kan kontakta kommunen. Sedan skickar de vidare tipset till de djurägare som har behov.

– Vi hade inte så mycket kommunal mark som kunde passa för ändamålet. Därav denna lösning, säger kommunikationsstrategen Majed Safaee.

– Vi har fått in en jädrans massa tips. Och hittills tre förfrågningar.

I Arvika uppmanar kommunen markägare att höra av sig till traktens lantbrukare om de har mark som kan slås. Staffanstorps kommun å sin sida erbjuder möjlighet att skörda gräset på kommunens obrukade marker. Samma sak i Runsbäck, Mörbylånga, Färjestaden, Kristianstad, Krokom samt Göteborg, där de som behöver foder kan höra av sig till kommunen.

Golfklubben hjälper också till

På Landeryds golfklubb utanför Linköping hjälper klubben till med att ge gräs till den närliggande bonden.

– Den här veckan har arbetet pågått på vår anläggning i Landeryd och vecka 29 ska det fortsätta på vår andra anläggning i Vesterby. I veckan har ca 10 hektar gräs slagits och vecka 29 kommer minst 10 hektar till att slås, säger banansvarige Kristoffer Pantzar.

Facebookgrupper förmedlar

Även på Facebook har problemet uppmärksammats. Alla djurägare som behöver mark eller foder kan anmäla sitt behov i gruppen Betesmark åt betesdjuren. Likaså kan de som har mark göra ett inlägg, och beskriva vad de har och var i landet de befinner sig. I gruppen Foderhjälpen 2018 hjälps medlemmarna åt att förmedla foder, slaget som på rot. Här finns undergrupper för alla landskap, där man kan skriva om man har eller söker foder eller bete.

Det finns också olika köp- och säljgrupper på Facebook, specifikt för foder. Exempelvis Hö Hösilage Halm Spån Torv Havre Köpes/Säljes.

Läs också: Så kan du stötta bönderna

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen