Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 augusti 2018

Kommunerna som köper svenskt kött – för att stötta bönderna

I spåren av den extrema värmen och torkan väljer allt fler kommuner i landet att stödköpa svenskt kött. Hittills har ett tiotal kommuner beslutat att stötta svenska bönder.

 Till följd av torkan sommaren 2018 har allt fler kommuner bestämt sig för att köpa in svenskt kött för att stötta bönderna.
Till följd av torkan sommaren 2018 har allt fler kommuner bestämt sig för att köpa in svenskt kött för att stötta bönderna. FOTO: IBL/Istock

På grund av sommarens torka har det uppstått brist på djurfoder. Detta innebär stora svårigheter för svenska köttproducenter. Många bönder tvingas nödslakta sina djur.

Den politiska majoriteten i Sundsvall bestämde i förra veckan att enbart svenskt kött ska köpas in till kommunens kök. Det beräknas ge en merkostnad på cirka 400 000 kronor.

Läs också: Debatt: ”Kommuner och landsting måste ställa upp för svenska bönder”

Men Bodil Hansson (S), kommunstyrelsens vice ordförande, konstaterar att det är en fruktansvärd situation för den enskilda jordbrukaren och en stor förlust för samhället om jordbruk måste läggas ner.

– Då måste vi som offentlig aktör vara med och ta vårt ansvar och se till att det finns en köpare till allt kött, säger hon till Sundsvalls Tidning.

I förra veckan bestämde Luleå att inköpen av svenskt kött till skolmaten ska ”öka väsentligt”.

Slipper kassera mat

– Vi som kommun vill göra vad vi kan för att stötta våra bönder och undvika att det blir överkapacitet hos slakterierna så att bra mat måste kasseras. Det här ligger i linje med våra ambitioner att öka andelen närproducerat i skolmaten, säger Niklas Nordström (S), kommunalråd i Luleå i en kommentar.

För att stötta svenska bönder ska samtliga verksamheter i Norrtälje kommun endast köpa svenskt kött.

Målet: Endast svenskt

Katrineholm och Flen i Södermanland har också beslutat om stödköp. I Flen ska mat och råvaror stödköpas från lokala producenter.

– Under hösten har vi som målsättning att endast servera svenskt kött i våra förskolor, skolor och på äldreboenden, säger måltidschefen Monika Holm på kommunens webbplats.

1,4 ton kött i frysen

Ronneby kommun köper in hela årets förbrukning av nötkött för att frysa in det. Sammanlagt handlar det om 1,4 ton kött.

– Jag har haft kontakt med flera olika aktörer som känner oro över att behöva nödslakta sina djur och inte kunna göra mat av det. Därför har vi har valt att göra på det här sättet, säger Roger Fredriksson (M), ordförande i kommunstyrelsen, till blt.se.

Sedan tidigare köper Arvika kommun i Värmland in 100 procent svenskt nötkött, skriver nwt.se.

Läs också: 16-åriga Elins brev till Arvika kommun: ”Köp svenskt kött”

Lokala grisuppfödare

Sunne kommun valde redan hösten 2016 att bara tillaga kött från svenska gårdar till förskola, skola och äldreboenden.

– Det är speciellt roligt för att vi vet att lokala grisuppfödare i Fryksdalen levererar slaktdjur till Dalsjöfors, säger kommunens kostchef Evalena Nilsson till sunne.se.

Av Sveriges regioner och landsting har Region Jämtland Härjedalen bestämt sig för att bara välja svenskt kött, uppger upphandling24.se.

Läs också: Hundratals ton svenskt nötkött reas ut

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen