Kompisgänget som älskar sina retromopeder
Runt forna Bodens fästning finns miltals av små grusvägar. Där syns ofta det här gänget puttra fram på sina välskötta rariteter till retromoppar.
Säger du Kusträsk till någon infanterist som har gjort värnplikten i Boden kan du bjudas på ett och annat förvridet ansiktsuttryck.
De flesta av militärens vinterövningar förlades just till Kusträsk skjutfält och många kan vittna om tältnätter med utetemperaturer en bra bit under minus 30-strecket.
Kompisgänget åker ut på sina retromoppar
Den här förmiddagen har han och Jan Kjerrulf åkt ut till Leif Olofssons gård på Kusön, för att bjuda sig själva på några timmars ledighet.
– Att åka ut så här med några kompisar är en skön avkoppling, säger Reine Karlsson och ser ut över ängarna.
Läs också: Kolla in Björns renoverade Volvo P1800
Köpte ”återfallsmoped”
De tre vännernas hjärtan klappar för gamla mopeder och här finns små härligt slingrande grusväger att åka längs.
– Intresset för mopeder vaknade rätt tidigt. När jag var 15 år dalade det väl rätt tvärt men 1997, innan jag skulle fylla trettio, köpte jag min första återfallsmoped. En Monarped med remdrift, berättar Reine Karlsson.
Samlar på retromopeder
Han har samlat på sig så många retromoppar att han nästan har tappat räkningen.
– Ett sextiotal, säger han till sist.
Mer precis än så kan han inte vara:
– Det var som en explosion under några år. Allt som jag såg skulle jag ha. Det är så många gånger som jag har varit på väg att sälja men det är nog en sjukdom det här, säger han skämtsamt.
Doft av tvåtaktsbensin
Samtidigt kickar Leif Olofsson igång sin Puch Florida -64 och snart åker hela gänget iväg tillsammans.
De lämnar en behaglig doft av tvåtaktsbränsle efter sig.
När de har återvänt till Leif Olofsson gård går han in och sätter på kaffepannan. De parkerar sina mopeder vid stallväggen och sätter sig sedan ner vid ett trädgårdsbord intill.
Läs också: Gänget som älskar Zündappmoppar
”Själen hinner med”
En av gårdens katter vill ha sällskap och finner snabbt en varm famn att krypa upp i.
– Jag har aldrig haft något direkt intresse av att köra motorcykel. Jag gillar det här bättre. Här hinner man se och uppleva mer, säger Reine Karlsson.
Jan Kjerrulf som har suttit tyst och njutit av kaffet nickar instämmande.
– Själen hinner med. Du har mycket mer tid för intryck. Man hinner både se och höra det man har runt sig. Det är mycket mer harmoniskt än att åka motorcykel.
– Och fortfarande är det här löjligt billigt att hålla på med. Det är inte någon utrustning som krävs och vem som helst i vuxen ålder får köra, säger han.
Social gemenskap att köra moped
Den här dagen har tre av kompisarna samlats men Ibland åker de ut i större sällskap.
– Det har blivit en social grej och den är också viktig. Man får nya kompisar och där finns det alltid något att tala om, fortsätter Jan Kjerrulf.
Behåller moppens patina
Vissa väljer att ställa i ordning gamla mopeder till nyskick. Den här kompistrion väljer en annan väg där man istället vill behålla mopedens patina.
– Det är en annan känsla. Jag tycker det finns en charm när man kan se att den faktiskt har varit med i alla år. En moped som har hängt med i 60 år kommer garanterat att hänga med i 60 år till om man sköter om den, säger Jan Kjerrulf.
Bra terapi att meka retromoped
Att skruva i rariteterna kommer de däremot inte undan.
– Det är ganska lätt med moped. I alla fall oftast. Men ibland kan bli näst intill galen. De har sitt eget liv och fungerar inte alltid. Ibland kan det kännas hopplös men det brukar ändå ordna upp sig till sist, säger Reine Karlsson.
8 klassiska retromoppar
1. Puch Florida -64
Vår monark Carl XVI Gustaf körde en vit Puch Florida som 15-åring. Efter den här modellen kom den så omåttligt
2. Crescent 2000 -59
Den här mopeden med lyset infällt i tanken är designad av bodensaren Björn Karlström. Samma modell kördes av skådespelaren Helena Bergström i filmen Änglagård.
3. Monark Compact -72
Den lanserades som en liten och smidig moped för stadstrafik – med tanken inbyggd i ramen.
4. Yamaha FS1 -90
I dag börjar allt fler att snegla mot den här typen av mopeder. Den här fyrväxlade modellen från Yamaha är i dag en riktig klassiker.
5. Suzuki K50 -87
En modell som blev omåttligt populär under tidigt 80-tal. Det var också då som de japanska mopederna på allvar gjorde sitt intåg i Sverige.
6. Puch Dakota -75
En guldfärgad Puch Dakota från 70-talet är en av de mest klassiska och eftertraktade mopederna i dag.
7. Yamaha passol
Togs fram för den japanska marknaden, som en liten smidig moped för främst kvinnor. Den fanns inte på den svenska marknadn.e
8. Comet Cross -64
En svensktillverkad och relativt ovanlig moped. Med en victoriamotor som många anser har en väldigt fin gång.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.