Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 juli 2019

Konstgräsplaner kan bli förbjudna

Konstgräsplaner är den näst största källan till utsläpp av mikroplaster. Nu vill EU snabbt utreda åtgärder mot detta men inte förbjuda dem redan 2022 som först uppgavs.

 EU vill snabbt utreda åtgärder.
EU vill snabbt utreda åtgärder. FOTO: iStock/Koonsiri Boonnak

I dag finns cirka 1 100 konstgräsplaner i Sverige utspridda över de flesta kommuner.

De har inneburit en revolution för fotbollsspelade barn och ungdomar då de möjliggjort träning utomhus under stora delar av året på mjukt underlag, där naturgräs inte fungerar.

Vulkaniserat gummi

Men problemet är att konstgräs är tillverkat av vulkaniserat gummi (vanligen SBR, EPDM och TPE) som räknas som mikroplaster.

I Sverige räknas konstgräsplaner som den näst största källan (efter bildäck) till utsläpp av icke nedbrytbara mikroplaster i naturen.

Det gäller särskilt det finkorniga fyllnadsmaterialet, granulat, som förs ut i naturen via regn, snöplogning, duschar, spelarnas kläder och skor med mera.

Läs också: Så mycket mikroplast får vi i oss i veckan

500 ton mikroplatser

Hela 500 ton mikroplaster beräknas försvinna från konstgräsplaner per år. Enligt en studie vid IVL, Svenska miljöinstitutet, går en betydande del rakt igenom reningsverken och ut i haven.

Därför den Europeiska kemikaliemyndigheten utreda hur problemen med konstgräs snabbt ska åtgärdas.

Fel om förbud 2022

Däremot menar myndigheten det var en felaktigt uppgift i den tyska tidningen Welt am Sonntag om att EU vill införa ett förbud redan 2022 mot konstgräsplaner.

Möjligen kan ett förbud mot visst material komma i framtiden, men först efter att andra åtgärder utretts.

Förödande konsekvenser

För ett förbud skulle få förödande konsekvenser för barn– och ungdomsfotbollen menar Svenska Fotbollförbundet.

– I dag har vi konstgräsplaner som är öppna från klockan 08.00 på morgonen till klockan 22.00 på kvällen. Plockar man bort alla de planerna vet jag inte var vi ska hitta plats för alla barn och ungdomar som spelar fotboll. I södra Sverige kanske det går, men i norr är det helt omöjligt. Det går inte, säger Christel Brorsson, i förbundets anläggningskommitté, till Aftonbladet.

Fångar upp mikroplaster

Tanken är att dagens konstgräs ska bytas ut mot ny, nedbrytbart fyllnadsmaterial – något som Svenska Fotbollförbundet jobbar hårt med att hitta.

Och man försöker minimera utsläppen av mikroplaster redan i dag, genom filter i dagvattenbrunnarna vid planerna, silar i duscharna som fångar upp granulaten med mera.

Läs också: Plasten ökar trots klimatlarm – det kan du göra

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen