Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 1 juli 2016

Konsumentminister Per Bolund: "Jag träffade kungen i loppisskor"

Han brinner för hållbarhetsfrågor och gör vad han kan för att rädda världen även privat. Möt Per Bolund, ministern som köper begagnat och tar cykeln till regeringskansliet.

Bild 1/2 FOTO: Irmi Persson
Bild 2/2

Den här gula kanske? Eller den randiga? Per Bolund snurrar på slipsstället i Myrornas butik på Adolf Fredriks Kyrkogata i Stockholm.

– På secondhand kan man hitta lite udda slipsar som inte finns i vanliga butiker. Jag gillar de här gamla smala till exempel, säger Per och provar en mörkblå med tunna, vita ränder.

Fynd. Tre stiliga retroslipsar fick följa med hem från loppisshoppingen.
Fynd. Tre stiliga retroslipsar fick följa med hem från loppisshoppingen.

 

Konsument- och finansmarknadsministern är noga med att konsumera medvetet. Där ingår bland annat att lappa och laga, sy om och köpa begagnat. Se till att saker får ett så långt liv som möjligt.

– Jag anstränger mig mycket för att leva hållbart. Jag har ju gått in i politiken för att jag brinner för miljöfrågorna.

Ogillar slit och släng

Per är inte främmande för att sy i en knapp eller lappa ett par byxor vid behov. Men större ändringar överlåter han åt proffsen. Nyligen lät han till exempel ta in en lite för vid kavaj i stället för att köpa en ny. Han hoppas att fler ska få upp ögonen för den här typen av tjänster.

– Det är ju mycket bättre att reparera än att slänga och köpa nytt. För att uppmuntra det kommer en momssänkning på reparationstjänster för kläder, skor och cyklar till årsskiftet.

Ett avdrag för reparation av vitvaror är också planerat. I dag köper de flesta nytt om kylskåpet eller tvättmaskinen börjar krångla. Att laga lönar sig knappast.

– Vi slänger otroligt mycket vitvaror i onödan. Blir det billigare att reparera tror jag vi kan ändra på det, säger Per.

Loppisslipsen en favorit

I skuggan av krig, terrorism och pågående naturkatastrofer kan frågor om reparationsavdrag och begagnade kläder te sig något futtiga. Spelar det egentligen någon roll? Jo, menar Per. Man måste jobba både med det stora och det lilla.

– Det finns en gammal sanning i miljösvängen att man ska tänka globalt men agera lokalt. Ska vi rädda klimatet och klara av en värld med tio miljarder människor måste alla konsumera mer hållbart.

Per och familjen, bestående av sambon Åse och tre barn, försöker leva som de lär på flera sätt. Många andrahandsplagg har till exempel passerat genom åren. Kanske främst till barnen, men även till de vuxna.

– Jag gillar ju slipsar och har en väldigt snygg rödsvart som jag köpt på loppis. Den brukar jag ha på regeringsfotograferingar. Även lackskorna till min smoking är begagnade. Dem har jag haft när jag träffat kungen!

”Moppen är mitt dåliga samvete”

Per cyklar förresten också till jobbet varje dag, äter vegetariskt på vardagarna och väljer ekologiskt och miljömärkt i livsmedelsbutiken. Men hallå, något lik i garderoben måste han väl ändå ha?

– Hm, lik vet jag inte men däremot en elflakmoped. Jag försöker leva hållbart även på det sättet att jag köper elmotorer. Fast jag är inte världens bästa på att ta hand om dem och se till att de funkar.

Elmoppen, som Per tänkt ha ute på landet, gick sönder efter en säsong. Sedan dess har den blivit stående ”i väntan på reparation”. Per ser lite dyster ut men skiner snart upp igen. Det finns även fördelar med den trasiga moppen.

– Det är bra för hälsan för det innebär ju att jag måste cykla i stället!

 

Flink gitarrist

Namn: Per Bolund.
Ålder: 45 år.
Yrke: Finansmarknads- och konsumentminister samt biträdande finansminister.
Parti: Miljöpartiet.
Bor: I villa i Älvsjö, söder om Stockholm.
Familj: Sambon Åse och tre barn.
Intressen: Gillar att segla, vara i naturen samt spela gitarr och sjunga. Gärna något av Evert Taube eller rock- och poplåtar från 70- till 90-tal.
Kuriosa: Är bra på att laga mat och har ett förflutet som kock på cajunrestaurangen Peppar i Stockholm.

 

Pers hållbara semestertips

  1. Man behöver inte resa så långt och göra avancerade saker. Att bara vara med familjen, pyssla om huset och odla ger återhämtning.
  2. Segla. Det är vilsamt, tyst och miljövänligt.
  3. Gå ut i skog och mark och bara njut eller passa på att plocka bär och svamp.
  4. Välj vegetariskt. Pizza med vegetarisk topping är gott. Ersätt köttfärssåsen med röda linser kokta i någon god buljong och smaksätt med till exempel kapris, oliver, örter och vitlök.
  5. Gör som 60 000 andra!

    Missa inte Lands nyhetsbrev

    Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

    Populära ämnen på Land.se

    Läs artiklar i säsong

    Till toppen