Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 november

Kontorshotell - succé för Mattmarsborna

Mattmar

Ingen bybo ska vara tvungen att pendla till kontoret i Östersund eller Åre. Så tänkte Allan Nilzén och Vidar Saltkjel och startade kontorskollektivet Hönhuset i jämtländska Mattmar

 Allan Nilzén och Vidar Saltkjel i fikarummet i det lilla kontorshotell de driver i jämtländska Mattmar.
Allan Nilzén och Vidar Saltkjel i fikarummet i det lilla kontorshotell de driver i jämtländska Mattmar. FOTO: Erik Sätre

I storstäderna finns redan många kontorskollektiv eller ”co-workingcenter” som det också kallas. Nu ökar de även på mindre orter och på landsbygden.

”Hönshuset” i Mattmar är ett exempel, i en by i Åre kommun med cirka 115 invånare

Precis som i övriga Sverige upptäckte många bybor – och deras arbetsgivare – att det gick bra att arbeta på distans under covidrestriktionerna.

Allan Nilzén och Vidar Saltkjer som båda driver egna företag kände behov av att ha en arbetsplats och kolleger och skaffade ett gemensamt kontor i byn.

– Ja, det blev så ensamt att bara sitta hemma, vi fick lite lappsjuka, berättar Allan Nilzén med ett skratt.

Sju kontorsplatser

De hyrde övervåningen i hus intill Mattmars samlingspunkt, Agdas café. Snart blev andra intresserade och Allan och Vidar rustade upp och inrättade tre kontorsrum och ett litet öppet kontorslandskap med fyra flexplatser, som man kan hyra per dag.

Efterfrågan är lika stor om inte större, nu efter pandemin när många fortsätter att arbeta på distans flera dagar i veckan.

Alla tre fasta rum är uthyrda, samt en av flexplatserna och även de andra används flitigt.

En fast plats kostar 1 500 kronor per månad, en flexplats 1 000 kronor per månad eller 50 kronor per dag. Då ingår uppkoppling, kök och städning.

Mitt i byn

 Kontorshotellet Hönshuset ligger mitt i byn och Allan och Vidar är glada över att kontorsplatserna snabbt blev fullbokade.
Kontorshotellet Hönshuset ligger mitt i byn och Allan och Vidar är glada över att kontorsplatserna snabbt blev fullbokade. FOTO: Christel Schröder

Hönshuset ligger centralt vid hållplatsen där skolbussarna till Hallen och Mörsil stannar, vilket underlättar vardagspusslet för föräldrar som hyr arbetsplats där.

– Vi vill att fler Mattmarsbor att kunna jobba från byn, särskilt barnfamiljer som ska hämta och lämna barn och slipper pendla varenda dag, säger Allan Nilzén.

– Det är sätt hålla bygden levande, att underlätta att bo här, tillägger han.

Läs också: Flytta ut kontoret i solen – med gott samvete

Hönshuset ingår i ett nytt pilotprojekt som Region Jämtland Härjedalen just har startat. Det går ut på att testa flera, främst mindre kontorskollektiv på landsbygden.

I det ingår ”hubbar” som redan finns, som Hönshuset i Mattmar, House Be i Åre och Fjällhubben i Funäsdalen. Där hyr regionen en eller flera kontorsplatser åt egna anställda, som får chans att arbeta närmare sina hem.

Till det kommer ”kontorshubbar” som regionen själv startar på prov tillsammans med berörda kommuner.

Som i biblioteket i Stugun, i Ragunda kommun, där Region Jämtland Härjedalen skapar två kontorsplatser för två av sina egna anställda som bor i trakten.

Utvärdera modellen

Samma gäller Torsta naturbruksgymnasium i Ås, i Krokoms kommun. Där hyr regionen in sig och skapar en ”hubb” med distansarbetsplatser för fyra anställda som bor i närheten.

Även i Brunflo, utanför Östersund är en ”hubb” på gång i ett nytt kommunkontor där.

– Tanken är att sedan utvärdera erfarenheterna och hitta modeller som fungerar på landsbygden, säger Erik Noaksson som leder ”co-workingprojektet” på Region Jämtland Härjedalen.

Tanken är också att utvärdera hur det fungerar för regionanställda (med arbetsuppgifter som passar för distansarbete) att jobba i kontorskollektiv.

– Att slippa arbetspendla varje dag ger ju både vinster för den anställde och för miljön. Och att ändå ha kolleger att umgås och att rådfråga är ett plus, säger Erik Noaksson.

Han hoppas att regionen blir en föregångare genom pilotprojektet, att det kan bli till nytta för andra regioner och även myndigheter och privata företag

– Vi ser det som en möjlighet att stärka lokalsamhället och landsbygden och öka möjligheterna att bo och verka här, säger han

Läs också om Aspekulles jobbhubb

Om Mattmar

Mattmar är en by i Åre kommun med cirka 115 invånare.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen