Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 juni 2017

Kopparnätet släcks - många drabbas över hela landet

Hovlös

Nu har nedmonteringen av kopparnätet inletts på den svenska landsbygden.

Nu är det mobil telefoni som gäller – men den fungerar fortfarande inte hos alla.

 I fem år har Susann Jonsson i Hovlös väntat på att mobiltelefonin ska börja fungera så som den gör i andra intilliggande byar. Hon väntar fortfarande.
I fem år har Susann Jonsson i Hovlös väntat på att mobiltelefonin ska börja fungera så som den gör i andra intilliggande byar. Hon väntar fortfarande. FOTO: Joakim Nordlund

Den förra sommaren skrev Land om Andreas Hoffsten och Susann Jonsson i den lilla byn Hovlös i Norrbotten. Där fungerar den mobila telefonin nästan inte alls.

– Det är ju fortfarande lika illa men med den skillnaden att nu kan vi inte gå över till grannarna och ringa om det skulle krisa för deras fasta telefon är ju borta, säger Susann Jonsson.

Den 1 juni klipptes kopparnätet i Hovlös och en rad andra svenska byar i glesbygden. Telia har erbjudit sina kunder en mobil variant av fast telefoni så att de kan behålla sitt gamla nummer. De som inte nappar på det här erbjudandet får förlita sig till den mobila telefonin. Och den fungerar dessvärre inte på alla platser.

– Vi bygger hela tiden ut och gör förbättringar när det gäller våra mobila nät. Men jag kan dessvärre inte se om det kommer att bli någon utbyggnad just här, säger Irene Krohn som är presschef hos Telia.

 Här, vid den gamla radion, fungerar mobiltelefonen bättre. Men inte bra.
Här, vid den gamla radion, fungerar mobiltelefonen bättre. Men inte bra. FOTO: Joakim Nordlund

Människor på landsbygden glöms bort

Susann Jonsson är besviken och tycker att man glömmer bort människor som bor i glesbygden.

– Telia kallar ju den här övergången när de nedmonterar fast telefon för framtidens telefoni. Det är så det heter. Det är så det stod på kuverten som alla fick när koppartråden skulle klippas. Framtidens telefoni. Då är ju frågan är framtidens telefoni att du har en fast installerad mobil men du kan inte ringa om du går fem meter från förstukvisten, säger Susann Jonsson.

Hon tar en paus och ser lätt uppgiven ut innan hon fortsätter:

– Är det framtidens telefoni. Det är ju framtidens telefoni om du bor i glesbygden. Det är ett skämt. En reklambyråslogan som blir en provokation när man vet hur informationsteknologin ser ut i dag. Du ska ju kunna vara var som helst och vara uppkopplad mot hela världen.

 Det är några fläckar i huset där mobiltelefonen fungerar bättre. Platsen vid den gamla radion är en sådan.
Det är några fläckar i huset där mobiltelefonen fungerar bättre. Platsen vid den gamla radion är en sådan. FOTO: Joakim Nordlund

Axlarna sjunker ned

Susann Jonsson är i dag vd på ett stort företag i filmbranschen och hon och hennes sambo har medvetet valt att bosätta sig i Hovlös längs Vitå älvdal som ligger i en bygd där hon och hennes man trivs.

– Det är full fart på jobbet men när jag kommer hem hit sjunker axlarna ned, säger hon och ler.

Förståelse för besvikelsen

Irene Krohn hos Telia har en förståelse för att människor är frustrerade och besvikna när mobiltelefonin inte alltid fungerar.

– Sverige är ändå ett föregångsland, det ska man ha i åtanke. Det finns inte många andra länder som kan mäta sig med oss när det gäller fungerande mobiltelefoni, säger Krohn.

Då de köpte fastigheten för fem år sedan skulle Telia ha mer än 20 000 kronor för ta ett redan befintligt telefonjack i drift. Det tackade de nej till då eftersom de trodde att masterna skulle förtätas och att det bara var en tidsfråga innan den mobila telefonin skulle börjar fungera.

– Men vi bedrog oss, säger hon.

Förstår inte konsekvenserna

Det har lett till att de inte ens har fått erbjudandet att installera den fasta stationära mobiltelefonlösningen som de fasta ”kopparnätskunderna” har fått presenterad för sig. När hon har träffat internationella kollegor har hon alltid känt en stor stolthet av att berätta om sitt land och hur det fungerar här.

– Vi har ägnat århundraden åt att i det här landet bygga upp en infrastruktur till det välfärdsland som vi har. Där elektriciteten, vägnätet, järnvägen och telefonin har varit för alla. Jag tror inte att någon tar sådana här beslut för att jävlas med folk som vill bo som vi gör, utan jag tror ändå gott om beslutsfattarna. Men jag tror att man har fattat beslut där man inte har sett och förstått konsekvenserna. Det är den slutsats vi måste dra för jag tror inte att någon på allvar medvetet har velat att människor som bor i gles- och landsbygd ska ha det så här.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen