Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 september 2018

Kortare pommes frites på grund av torkan

Sommarens svåra torka har gjort att potatisarna är mindre än vanligt. Det gör även att längden på pommes frites förmodligen kommer att krympa med runt 25 procent.

– Det stämmer att det finns en risk för det, säger Anders Huldt, vd för branschorganisationen Svensk potatis.

 Konsumenterna får i år räkna med en lite större variation i längden på pommes frites. Foto: Istock
Konsumenterna får i år räkna med en lite större variation i längden på pommes frites. Foto: Istock FOTO: Istock

Att potatisen blir dyrare i höst på grund av en sämre skörd är redan konstaterat. Men nu visar det sig även att potatisarna både i Sverige och i övriga Europa är mindre än vanligt. Och därmed blir det sannolikt kortare pommes frites på tallriken framöver.

– Att det med säkerhet blir så tror jag är för tidigt att säga. Det beror även på vilken leverantör som levererar och hur deras situation ser ut, säger Anders Huldt.

– Risken finns för lite kortare pommes frites, men man ska nog inte säga att all pommes frites blir kortare. Vi som konsumenter får i år kanske acceptera en lite större variation i längden av den pommes frites vi köper.

Läs också: Potatisen kan bli rekorddyr i höst

Småpotatis ger kortare pommes

Det var i förra veckan som samordnaren för den vallonska potatisindustrin, Pierre Lebrun, berättade för den belgiska tidningen Sudinfo att potatisen kommer bli mindre i höst

– Eftersom potatisens storlek är mindre, blir pommes frites därför kortare, säger han till tidningen.

Ingen prishöjning hos hamburgerkedjorna

Det betyder att pommes frites hos snabbmatskedjorna, som i stor utsträckning köper in potatis från Belgien och Holland, blir kortare, från den normala snittlängden 6 cm till runt 4,5 centimeter. Däremot kommer man fortfarande få samma mängd pommes hos till exempel Max, Burger King och McDonalds. Inte heller kommer priserna att höjas.

– Potatisen till våra crispy fries kommer från Holland. Huvudskörden håller på att skördas nu så exakt hur den blir vet vi inte än. Portionsstorleken till våra gäster kommer inte att påverkas och vi har inga planerade prishöjningar, säger Marita Wengelin, presschef på Max.

Presschefen på McDonalds, Henrik Nerell, samt Burger King Sveriges vd Iwo Zakowski meddelar också att det finns en risk att deras pommes frites blir aningen mindre på grund av torkan, men att varken portionsstorlekarna eller priserna kommer att höjas.

Läs också: Äta eller slänga? Så ska du göra med grön potatis

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen